Αττική: Φάρσα με απειλητικό email σε 110 σχολεία

Αττική: Φάρσα με απειλητικό email σε 110 σχολεία

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναγερμός σήμανε χθες το πρωί στην ΕΛ.ΑΣ. εξαιτίας της μαζικής αποστολής ενός email με απειλητικό περιεχόμενο σε περισσότερα από 110 σχολεία στην Αττική. Είχε θέμα «Conference Conference», παραπέμποντας στον ποδοσφαιρικό τελικό στη Νέα Φιλαδέλφεια και περιλάμβανε κείμενο 350 λέξεων υπό τον τίτλο «Υπάρχουν εκρηκτικοί μηχανισμοί στο σχολείο». Ηταν μεταφρασμένο στα ελληνικά μέσω αυτοματοποιημένου προγράμματος του Διαδικτύου, όπως αποκαλύπτουν φράσεις όπως «η πληρότητα θα είναι στην κορυφή και θα είμαστε πάντα σε αυτό».

Παρέπεμπε σε κείμενο γραμμένο από ισλαμιστή τρομοκράτη καθώς περιείχε αναφορές στις αιματηρές επιθέσεις του 2015 σε Μπατακλάν και Σταντ ντε Φρανς και τον Βελγομαροκινό Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, αρχηγό της ομάδας των τρομοκρατών που αιματοκύλισε το Παρίσι. «Θα σε ανατινάξουμε όπως έκαναν τα αδέλφια μας στο Παρίσι. Εμπνευστήκαμε από τον Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ», αναφερόταν στο email. Τα σχολεία που παρέλαβαν το απειλητικό μήνυμα ενημέρωσαν το «100». Η Αμεση Δράση σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και τις σχολικές μονάδες διεξήγαγαν προληπτικά ελέγχους δίχως να εντοπίσουν κάτι ύποπτο, όπως ειπώθηκε αργότερα από επίσημα αστυνομικά χείλη. Η περαιτέρω έρευνα ανατέθηκε στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Οπως μαρτυρά η διεύθυνση από την οποία εστάλη το email ~([email protected]), ο αποστολέας χρησιμοποίησε πάροχο με έδρα τη Ρωσία, χωρίς φυσικά αυτό να συνεπάγεται αυτομάτως ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τη συγκεκριμένη χώρα. Σε ιστοσελίδα του Διαδικτύου που αξιολογεί παρόχους email αναφέρεται ότι «πρόκειται για δημοφιλή υπηρεσία email που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία προσωπικών λογαριασμών». Επισημαίνεται ωστόσο ότι το τελευταίο διάστημα ένας μεγάλος αριθμός υβριστικών – απειλητικών emails προέρχεται από τον συγκεκριμένο πάροχο. Ενα στοιχείο που προέκυψε από την έρευνα της Δίωξης είναι ότι παρόμοιο απειλητικό email με μικρές διαφοροποιήσεις εστάλη προ δεκαημέρου στα σχολεία της Κύπρου και της Σλοβακίας.

Οι διωκτικές αρχές των δύο χωρών όπως και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. απέστειλαν αιτήματα προς τον πάροχο του email στη Ρωσία. Ηδη οι Αρχές της Κύπρου έχουν λάβει απάντηση, με τους υπευθύνους του inbox.ru να διευκρινίζουν ότι το συγκεκριμένο email δεν εστάλη απευθείας από τη δική τους πλατφόρμα αλλά μέσω ανακατεύθυνσης από άλλο πάροχο. Το σχετικό αίτημα από την ΕΛ.ΑΣ. εστάλη χθες το μεσημέρι, με την απάντηση να αναμένεται τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT