4ο Run Bike Care: Τρέχουν για τον καρκίνο

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί το 4ο Run Bike Care, που διοργανώνει ο σύλλογος ΚΕΦΙ (Καρκινοπαθείς Εθελοντές Φίλοι Ιατροί)

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες δρομείς και ποδηλάτες θα κατακλύσουν το Ζάππειο την Κυριακή στις 9 π.μ., για να μας αποδείξουν ότι «τρέχουν πιο γρήγορα από τον καρκίνο». Οι συμμετοχές στο 4ο Run Bike Care, που διοργανώνει ο σύλλογος ΚΕΦΙ (Καρκινοπαθείς Εθελοντές Φίλοι Ιατροί), έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία. «Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη, οι εγγραφές των ποδηλατών (για 10 χλμ.) και των δρομέων (για 5 χλμ.) έφθασαν τις 400 και 800 αντίστοιχα, οπότε δεν μπορούμε να δεχθούμε άλλες», λέει στην «Κ» η Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρος του ΚΕΦΙ, που φέτος κλείνει 20 χρόνια δράσης. Μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου θα μπορούν να εγγράφονται ηλεκτρονικά μόνο όσοι θέλουν να ενωθούν με τη μεγάλη παρέα πεζή για 2 χιλιόμετρα.

Στόχος της εν λόγω «πορείας» ευαισθητοποίησης είναι να συγκεντρωθούν χρήματα για την ενίσχυση του καινοτόμου προγράμματος του ΚΕΦΙ «Μαζί και στο σπίτι». Εξ ου και το κόστος συμμετοχής έχει οριστεί στα 8 ευρώ. «Προσφέρουμε ψυχοκοινωνική πλαισίωση σε ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπείες ή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου και επομένως δυσκολεύονται να μεταβούν στα γραφεία μας», εξηγεί η κ. Γραμματόγλου. «Ενας κοινωνικός λειτουργός και ένας ψυχολόγος τούς επισκέπτονται κατ’ οίκον· ο πρώτος αναλαμβάνει όλες τις υποθέσεις του ωφελουμένου με την πολιτεία, ο δεύτερος φροντίζει την ψυχολογική του υποστήριξη». Από το 2018 που το πρόγραμμα ξεκίνησε να υλοποιείται στην Αθήνα και τους όμορους δήμους, έως και το 2023, είχαν εξυπηρετηθεί 600 ασθενείς. «Είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με το αντικαρκινικό νοσοκομείο “Αγιος Σάββας”, το οποίο παρέχει νοσηλεία κατ’ οίκον σε ορισμένους ασθενείς», διευκρινίζει η πρόεδρος του ΚΕΦΙ, «οπότε εκείνοι παραπέμπουν σε εμάς για το ψυχοκοινωνικό σκέλος κι εμείς αντίστροφα για το νοσηλευτικό». Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας παραμένει σε εκκρεμότητα η ανακουφιστική φροντίδα. «Προσωπικά συμμετέχω στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, όμως δεν είμαι καθόλου αισιόδοξη ότι θα δούμε στο άμεσο μέλλον την εφαρμογή κάποιου προγράμματος με κρατικούς πόρους και αυτό λόγω του απαγορευτικά υψηλού κόστους», διαπιστώνει η ίδια με πικρία, «οι ανάγκες όμως είναι μεγάλες».

Καταγγελίες για το ΕΣΥ

Στα γραφεία του ΚΕΦΙ φθάνουν καθημερινά σοβαρές καταγγελίες για τις δυσλειτουργίες του ΕΣΥ. «Οι αναμονές για ακτινοθεραπείες είναι μεγάλες κι αυτό παρά την καθιέρωση διπλής βάρδιας στα δημόσια νοσοκομεία», τονίζει η κ. Γραμματόγλου. «Τα μηχανήματα στα δημόσια νοσοκομεία απλώς δεν επαρκούν». Αν ο νόμος, που ψηφίστηκε πρόσφατα, εφαρμοζόταν από το σύνολο των ιδιωτικών νοσοκομείων, η αναμονή θα εξαλειφόταν. «Οφείλουν να εξυπηρετούν τους ογκολογικούς ασθενείς με την αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ και με την υποχρέωση των ασθενών να καταβάλουν εφάπαξ μια αμοιβή 1.000 ευρώ για τον ακτινοθεραπευτή γιατρό». Ωστόσο, όπως αναφέρει η ίδια, «ελάχιστα συνεργάζονται, τα περισσότερα επινοούν λόγους για έξτρα χρεώσεις – ισχυρίζονται π.χ. ότι τα μηχανήματά τους είναι ανώτερα τεχνολογικά από εκείνα των δημόσιων νοσοκομείων». Το χέρι βαθιά στην τσέπη αναγκάζονται να βάζουν κάθε μήνα οι ασθενείς και λόγω του επονομαζόμενου «κόφτη». «Επιτρέπεται πλέον η συνταγογράφηση αιματολογικών εξετάσεων μια φορά τον μήνα, όμως όταν κάποιος κάνει χημειοθεραπείες ανά δύο ή τρεις εβδομάδες, οφείλει να κάνει αιματολογικό έλεγχο την παραμονή, για να φανεί ο όγκος των λευκών αιμοσφαιρίων», επισημαίνει ενδεικτικά η κ. Γραμματόγλου. «Συνεπώς πολλοί καλύπτουν μόνοι τους, σε σταθερή βάση, την αξία των εν λόγω εξετάσεων· για όσους είναι συνταξιούχοι των 500 ή 600 ευρώ, η επιβάρυνση δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT