Τρίπολη: Εντολή για εισαγγελική έρευνα μετά τις καταγγελίες για υποσιτισμένα ζώα στο δημοτικό καταφύγιο

Τρίπολη: Εντολή για εισαγγελική έρευνα μετά τις καταγγελίες για υποσιτισμένα ζώα στο δημοτικό καταφύγιο

Εικόνες «φρικτά πεινασμένων» ζώων έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση «Save a Greek Stray», καλώντας «κράτος και πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους». Τι απαντά στην «Κ» ο δήμαρχος Τρίπολης

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την μήνιν των φιλόζωων έχει προκαλέσει ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα της ιδρύτριας της οργάνωσης «Save a Greek Stray» – (SGS), Εριέττας Κούρκουλου – Λάτση, στην οποία καταδεικνύει περιπτώσεις ισχνών και αποστεωμένων ζώων που διαβιούν στο δημοτικό καταφύγιο ζώων συντροφιάς της Τρίπολης, παρέχοντας ταυτόχρονα φωτογραφίες τους από αυτοψία της οργάνωσης στις 18 Μαΐου.

Εντωμεταξύ, προκαταρκτική έρευνα διεξάγει ο εισαγγελέας Τρίπολης Αριστείδης Μάνος, κατόπιν εντολής της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Αναστασίας Μασούρα, για τα όσα καταγγέλλονται σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα ζώα στο καταφύγιο. 

«Καταμετρήσαμε 160 ζώα περίπου, εκ των οποίων τα 90 είναι από αδύνατα έως αποστεωμένα και πάνω από 20 υποσιτισμένα κουτάβια», αναφέρει η δημοσίευση της κ. Κούρκουλου και συνεχίζει: «Γνωρίζουμε καλά πως δεν πρόκειται για νεοεισερχόμενα ζώα, ούτε για άρρωστα, αλλά για φρικτά πεινασμένα, δεδομένης της εικόνας που είχαν, όταν τα ταΐζαμε εμείς».

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Erietta Kourkoulou (@eriettakourkouloulatsi)

Πράγματι, η οργάνωση, που διατηρεί δικό της καταφύγιο παρέχοντας φροντίδα και περίθαλψη σε αδέσποτα ζώα, ενώ προωθεί την υιοθεσία τους, είχε στο παρελθόν συνάψει εξάμηνη συνεργασία με τον Δήμο Τρίπολης, με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας στο καταφύγιο της Νεστάνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που άντλησε η «Κ» και παλαιότερες ανακοινώσεις της SGS, η οργάνωση είχε αναλάβει με δικά της έξοδα και προσωπικό δράσεις στειρώσεων σε μεγάλο αριθμό ζώων και είχε συμφωνήσει με τον δήμο να βοηθήσει στην εκπαίδευση των συμβεβλημένων υπαλλήλων του καταφυγίου. Ισχυριζόμενη ότι οι διαδικασίες που λάμβαναν χώρα δεν γίνονταν βάσει των καθιερωμένων πρωτοκόλλων και της ηθικής της οργάνωσης, η SGS αποχώρησε από το καταφύγιο, καταδεικνύοντας την ανεπάρκεια των ανθρώπων που το λειτουργούσαν.

«Πρότυπο καταφύγιο»

Από πλευράς του ο δήμαρχος Τρίπολης, Κωνσταντίνος Τζιούμης, μιλώντας στην «Κ» για τη δομή της Νεστάνης έκανε λόγο για «ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει σε καταφύγιο», συμπληρώνοντας ότι στις 22 Απριλίου, κατόπιν αιφνιδιαστικού ελέγχου της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, «τα ζώα βρίσκονταν σε καλή γενική κατάσταση».

Στο έγγραφο που συνέταξε η υπηρεσία και το οποίο δημοσιεύει η «Κ» γίνεται ευσύνοπτη αναφορά στην κατάσταση των ζώων, καθώς και σε τεχνικά προβλήματα του καταφυγίου.

Τρίπολη: Εντολή για εισαγγελική έρευνα μετά τις καταγγελίες για υποσιτισμένα ζώα στο δημοτικό καταφύγιο-1

Τρίπολη: Εντολή για εισαγγελική έρευνα μετά τις καταγγελίες για υποσιτισμένα ζώα στο δημοτικό καταφύγιο-2

Σύμφωνα με τον κ. Τζιούμη, στο καταφύγιο, το οποίο δημιουργήθηκε με κονδύλια του προγράμματος Φιλόδημος, υπάρχει εδώ και μερικούς μήνες μόνιμη κτηνίατρος, που εργάζεται 10 ώρες/7 ημέρες την εβδομάδα, ενώ παρέχεται πλήρης περίθαλψη στα φιλοξενούμενα ζώα. «Πώς γίνεται να κάνουμε στειρώσεις, να παρέχουμε φαρμακευτική αγωγή και να μην τους δίνουμε ένα πιάτο φαγητό;» λέει ο ίδιος.

Για τις φωτογραφίες που αδιαπραγμάτευτα δείχνουν τα ζώα σε κακή κατάσταση, η δημοτική αρχή απαντάει ότι πρόκειται για μικρό αριθμό ζώων που είχαν έλθει πρόσφατα στο καταφύγιο πριν προλάβουν να ανακάμψουν.

«Ζήτησα με επιστολή μου από την ειδική γραμματέα του υπ. Εσωτερικών να έρθει αιφνιδιαστικά να ελέγξει, όπως ζητήσαμε να έρθει ξανά και η Κτηνιατρική Υπηρεσία», συμπληρώνει ο κ. Τζιούμης. «Δημιουργείται μια δυσφήμηση για μια προσπάθεια που, αν ρωτήσετε σε 50 δήμους, δεν υπάρχει τίποτα αντίστοιχο σε καταφύγιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT