«Δεν υπάρχει συμφωνία με τις ΗΠΑ για μετανάστες»

«Δεν υπάρχει συμφωνία με τις ΗΠΑ για μετανάστες»

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηχηρές διαψεύσεις ακολούθησαν το ρεπορτάζ του CBS, σύμφωνα με το οποίο ΗΠΑ και Ελλάδα έχουν συμφωνήσει τη μεταφορά μικρού αριθμού μεταναστών, περίπου 500, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να προωθήσει μετανάστες από τη Λατινική Αμερική στη χώρα μας, αλλά και στην Ιταλία, προκειμένου να αποθαρρύνει ανθρώπους να περνούν από τα σύνορα του Μεξικού στις ΗΠΑ. Το ρεπορτάζ επικαλείται εσωτερικά έγγραφα του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, βάσει των οποίων πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 20 Μαΐου «Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με διπλωμάτες από τον Καναδά, την Ιταλία, την Ισπανία και τις χώρες που φιλοξενούν τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας για να συζητήσουν για την πρωτοβουλία».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης αναφερόμενος στο ρεπορτάζ δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία». Κυβερνητικές πηγές το χαρακτήρισαν «λανθασμένο» και ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης δήλωσε στην «Κ» ότι «το ρεπορτάζ του CBS είναι αναληθές. Δεν υπάρχει ούτε συμφωνία ούτε αίτημα από τις ΗΠΑ για την επανεγκατάσταση νόμιμων μεταναστών στην Ελλάδα».

Στο μεταξύ, ωστόσο, οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα από την πλευρά της Τουρκίας παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση της τάξης του 154% το πρώτο τετράμηνο του 2024 σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι. Μάλιστα οι αφίξεις έχουν στραφεί σε άλλους προορισμούς, με αποτέλεσμα τον τελευταίο χρόνο (Απρίλιος 2023 – Απρίλιος 2024) που συνολικά έφτασαν στην Ελλάδα 54.208 άτομα, οι 11.706 εντοπίστηκαν σε νησιά εκτός εκείνων που δέχονταν μεταναστευτικές ροές διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Η Γαύδος, η Νίσυρος, η Λήμνος και η Τήλος έχουν γίνει τα νέα σημεία στα οποία οδηγούν τους μετανάστες οι διακινητές, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τις γνώριμες διαδρομές που επιτηρούνται περισσότερο. Το μεγαλύτερο ποσοστό όσων φτάνουν με βάση τα αιτήματα ασύλου που κατατίθενται, 31%, είναι από το Αφγανιστάν, το 17,1% από τη Συρία, το 8,9% από την Αίγυπτο, το 6,3% από την Τουρκία, το 4,6% από την Παλαιστίνη και το 4,3% από το Πακιστάν.

Δομές φιλοξενίας

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης αναφέρει ότι έχει σημειωθεί αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ωστόσο τονίζει ότι για να έχουμε συνολική εικόνα και να κάνουμε συγκρίσεις θα πρέπει να περιμένουμε κάποιους μήνες ακόμη. Το τελευταίο δωδεκάμηνο υπήρξε και μια σημαντική αύξηση 70% των διαμενόντων στις δομές φιλοξενίας στην Ελλάδα, από 11.770 σε 20.021. Ο Δημήτρης Καιρίδης τονίζει ότι η επιβάρυνση των δομών φιλοξενίας που έχει η Ελλάδα, καθώς και ο πληθυσμός των διαμενόντων στα ΚΥΤ (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης) των νησιών έχει μειωθεί, καθώς μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που λαμβάνουν άσυλο και έχουν το δικαίωμα μετακίνησης, φεύγει από την Ελλάδα.

Οι αριθμοί

154% αυξημένες ήταν οι αφίξεις στην Ελλάδα το πρώτο τετράμηνο του 2024 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

54.208 αφίξεις μέσα σε ένα χρόνο (Απρίλιος 2023 – Απρίλιος 2024).

2.493 πρόσφυγες και μετανάστες ήρθαν στην Ελλάδα τον φετινό Απρίλιο, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ήρθαν 938.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT