Πότε είναι του Αγίου Πνεύματος – Πώς αμείβονται όσοι εργαστούν

Πότε είναι του Αγίου Πνεύματος – Πώς αμείβονται όσοι εργαστούν

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος πέφτει πάντοτε Δευτέρα αλλά είναι κινητή

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Δευτέρα 24 Ιουνίου αναμένεται φέτος η γιορτή του Αγίου Πνεύματος, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε εργαζόμενους να πραγματοποιήσουν μικρές εκδρομές.

Υπενθυμίζεται ότι η γιορτή του Αγίου Πνεύματος πέφτει πάντοτε Δευτέρα. Πρόκειται για κινητή εορτή καθώς γιορτάζεται επτά εβδομάδες μετά το Πάσχα και είναι η επόμενη ημέρα από την Κυριακή της Πεντηκοστής.

Για τους μισθωτούς του Δημοσίου – ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, η ημέρα του Αγίου Πνεύματος είναι κανονικά αργία. Ωστόσο, η γιορτή του Αγίου Πνεύματος δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Πώς αμείβονται όσοι εργαστούν

Η ημέρα δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα αργούν στην περίπτωση που η ημέρα του Αγίου Πνεύματος έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή. Εξίσου, κατά τον ίδιο τρόπο, μπορεί να ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι ως προς την προσαύξηση της αμοιβής για την εργασία που παρέχεται νόμιμα κατά την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω θα λάβουν κανονικά τον μισθό τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Οπως έχει αναφέρει το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της ΓΣΕΕ, αν παρότι έχει χαρακτηρισθεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει κατ’ εξαίρεση, τότε οι εργαζόμενοι που απασχολούνται δικαιούνται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο ημερομίσθιό τους (εφόσον αμείβονται με ημερομίσθιο) ή στο 1/25 του μηνιαίου μισθού τους (εφόσον αμείβονται με μηνιαίο μισθό).

Οι υπόλοιπες αργίες του 2024 είναι:

  • Κοίμηση της Θεοτόκου, Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024
  • Επέτειος του «Όχι», Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024
  • Χριστούγεννα, Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024
  • Δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT