Μαγνησία: Πού εστιάζουν οι έρευνες και η πιθανότητα λάθους σε σύστημα χλωρίωσης

Μαγνησία: Πού εστιάζουν οι έρευνες και η πιθανότητα λάθους σε σύστημα χλωρίωσης

Σύμφωνα με όσα μετέφεραν στην «Κ» αρμόδιες πηγές, δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί αν το γεγονός ότι εντοπίστηκε σαλμονέλα στο περιφερειακό δίκτυο ύδρευσης οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος ή τεχνική αμέλεια

4' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παρέμβαση της εισαγγελίας Βόλου προκάλεσε η έξαρση δεκάδων κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στις περιοχές Ριζόμυλου και Στεφανοβικείου του Δήμου Ρήγα Φεραίου στη Μαγνησία. Οπως ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο ΕΟΔΥ, τα κρούσματα οφείλονται σε σαλμονέλα που εντοπίστηκε σε μια δεξαμενή νερού και σε δύο δείγματα του περιφερειακού δικτύου. Οι έλεγχοι συνεχίζονται και αναμένονται περαιτέρω ευρήματα προκειμένου να διαπιστωθεί πού οφείλεται η έξαρση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» οι έρευνες των αρχών εστιάζουν μεταξύ άλλων σε εργασίες που πραγματοποιήθηκαν σε μια φάρμα στην περιοχή, εξαιτίας των οποίων ενδεχομένως να πέρασε χώμα στο δίκτυο ύδρευσης. Εως αυτή τη στιγμή, οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν καταλήξει αν πρόκειται για ανθρώπινο λάθος ή τεχνική αστοχία, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης.

Η κατάσταση των ασθενών

Συνολικά, από τις 24 Μαΐου έως και την περασμένη Κυριακή, εισήχθησαν στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου, στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου και στο ΠΓΝ Λάρισας, συνολικά εκατό ασθενείς με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Από τα 34 άτομα που εισήχθησαν στο Νοσοκομείο Βόλου τα είκοσι είναι παιδιά.

Σήμερα εξακολουθούν να νοσηλεύονται 7 παιδιά στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου, κι όλα εμφανίζουν «καλή κλινική εικόνα», όπως μετέφεραν οι ίδιες πηγές. Οι δύο ενήλικες νοσηλεύονται στην παθολογική κλινική, ενώ ένας ασθενής εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη ΜΕΘ. Ο συγκεκριμένος έχει υποστεί κρανιοεγκεφαλική κάκωση, πιθανότατα επειδή σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έπεσε εξαιτίας της αδυναμίας που του προκάλεσε η γαστρεντερίτιδα με αποτέλεσμα να χτυπήσει το κεφάλι του.  

Αναφορικά με την 91χρονη γυναίκα από τον Αλμυρό Βόλου, ο θάνατος της οποίας συνδέθηκε από ορισμένα ΜΜΕ με τη συγκεκριμένη υπόθεση, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ «το δυσάρεστο περιστατικό με τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα της διερεύνησης δεν συσχετίζεται με την έξαρση κρουσμάτων σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο».

Αξίζει να σημειωθεί πως στο νοσοκομείο εισήχθησαν με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και πέντε ασθενείς από την Ανακασία και τον Βόλο, αλλά οι αρμόδιες πηγές δεν έχουν ανακοινώσει αν αυτό οφείλεται σε προβλήματα του δικτύου ύδρευσης και σε αυτές τις περιοχές.

Σαλμονέλα σε δείγματα ασθενών και σημεία του δικτύου

Αρμόδια κλιμάκια του ΕΟΔΥ και του τμήματος Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής, μετέβησαν στην περιοχή την περασμένη Παρασκευή, λαμβάνοντας δείγματα νερού από ενδεικτικά σημεία του δικτύου ύδρευσης. Τα δείγματα στάλθηκαν στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας για εργαστηριακό έλεγχο. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, σήμερα ελήφθησαν και νέα δείγματα «από γεωτρήσεις, τη δεξαμενή και σημεία αντιπροσωπευτικά του δικτύου».

Οπως διαπιστώθηκε βάσει των πρώτων αποτελεσμάτων από τον εργαστηριακό έλεγχο των δειγμάτων νερού «υπάρχει μικροβιολογική επιβάρυνση σε δείγματα από το περιφερειακό δίκτυο και τη δεξαμενή». Κι αυτό επειδή σε πολλά σημεία δειγματοληψιών, εκτός από μικροβιακούς δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης, ανευρέθηκε επίσης σαλμονέλα στη δεξαμενή και «σε δύο επιπλέον δείγματα του περιφερειακού δικτύου».  

Παράλληλα, όπως προέκυψε από τον εργαστηριακό έλεγχο των κλινικών δειγμάτων, ένα δείγμα που ελήφθη από ασθενή στο Κ.Υ. Βελεστίνου και στάλθηκε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας βρέθηκε θετικό σε σαλμονέλα. Αντίστοιχα, έξι δείγματα κοπράνων από παιδιά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο βόλου, βρέθηκαν επίσης θετικά και εκκρεμεί η ολοκλήρωση του εργαστηριακού ελέγχου επιπλέον τριών παιδιών. 

Τα έργα στη φάρμα και η εποπτεία

Οι έρευνες των αρχών προκειμένου να εντοπιστεί η αιτία που εντοπίστηκε σαλμονέλα στο δίκτυο ύδρευσης και σε μια δεξαμενή νερού συνεχίζονται. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», οι έρευνες έχουν εστιάσει μεταξύ άλλων σε έργα που φαίνεται πως έγιναν πρόσφατα σε μια φάρμα που βρίσκεται στην περιοχή. Εξετάζεται εάν λόγω των έργων εισχώρησαν χώματα στο δίκτυο ύδρευσης. Εως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές πάντως, τίποτα δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως αρμόδιες πηγές από το υπουργείο Υγείας όταν ρωτήθηκαν από την «Κ» ποιος είναι υπεύθυνος για το γεγονός μαζικής μόλυνσης σαλμονέλας μέσω του δικτύου ύδρευσης, υπογράμμισαν ότι «η εποπτεία του δικτύου ύδρευσης είναι αρμοδιότητα των δήμων, ενώ η Περιφέρεια έχει εποπτική αρμοδιότητα. Εμεις παρεμβαίνουμε όταν υπάρχει κάποιο ξέσπασμα μόλυνσης, όπως συνέβη τώρα».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» οι έρευνες έχουν εστιάσει μεταξύ άλλων σε έργα που φαίνεται πως έγιναν πρόσφατα σε μια φάρμα που βρίσκεται στην περιοχή. Κι αυτό επειδή φαίνεται πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ενδεχομένως δεν τηρήθηκαν κάποιοι κανονισμοί, με αποτέλεσμα να εισχωρήσει χώμα στο δίκτυο ύδρευσης. 

Σημειώνεται πως η «Κ» προσπάθησε επανειλημμένως να επικοινωνήσει με τον δήμαρχο του Ρήγα Φεραίου, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό. Από την πλευρά τους, αρμόδιες πηγές από τη γενική διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μετέφεραν στην «Κ» ότι μολονότι δεν έχει ακόμη εντοπιστεί η αιτία που βρέθηκε σαλμονέλα στο δίκτυο ύδρευσης, προσέθεσαν ότι «η επιβάρυνση από την κακοκαιρία Daniel έχει δημιουργήσει τρομερά προβλήματα στο δίκτυο».    

Αρμόδιες πηγές από τον ΕΟΔΥ απέκλεισαν με τη σειρά τους στην «Κ» το ενδεχόμενο η κακοκαιρία Daniel να σχετίζεται με το περιστατικό, επειδή «έχει περάσει ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν μπορεί να επιβιώσει στο περιβάλλον η σαλμονέλα. Τα αίτια εξακολουθούν να διερευνώνται από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ».

«Ανθρώπινη αμέλεια ή τεχνικό σφάλμα»

Αναφορικά με το τι πρέπει να συμβεί από εδώ και πέρα σχετικά με την αποκατάσταση του δικτύου, πηγές από τον ΕΟΔΥ σχολίασαν ότι «πρέπει πρώτα να υπάρξει μια ξεκάθαρη τελική διαπίστωση και μετέπειτα οι αντίστοιχες υπηρεσίες να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν προκειμένου να αποκαταστήσουν το δίκτυο». Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι αναμένεται να διαπιστωθεί αν «έχει υπάρξει κάποια ανθρώπινη αμέλεια, ή αν έχει γίνει λάθος σε κάποιον προγραμματισμό ενός συστήματος χλωρίωσης που έπρεπε να γίνει, αλλά τελικώς δεν έγινε. Εως τώρα δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί τι πήγε τόσο λάθος και αν αυτό οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος ή τεχνική αστοχία».

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, σχολίασε στην «Κ» ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μη χρησιμοποιούν το νερό «παρά μόνο για χρήση στην τουαλέτα. Σίγουρα να μη χρησιμοποιήσουν νερό για την ατομική τους υγιεινή, ούτε για να το πιουν. Αν χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουν για οποιονδήποτε λόγο, θα πρέπει να το βράσουν στους 100 βαθμούς Κελσίου για τρία λεπτά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT