Υψηλό το ποσό των εκλογικών αποζημιώσεων για την 9η Ιουνίου

Υψηλό το ποσό των εκλογικών αποζημιώσεων για την 9η Ιουνίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό, λόγω της εφαρμογής της επιστολικής ψήφου

Μεγάλο θα είναι το κόστος των εκλογών της 9ης Ιουνίου κι ας πρόκειται αυτή τη φορά για ευρωεκλογές, οι οποίες στην πράξη χρειάζονται ασφαλώς λιγότερο προσωπικό. Με βάση τις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί υπολογίζεται ότι το κόστος των πληρωμών του προσωπικού που θα εργαστεί για τις ευρωεκλογές την Κυριακή θα ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ. Αμεση σύγκριση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές δεν μπορεί να ισχύσει εφόσον το 2019 είχαν στηθεί τριπλές κάλπες για ευρωπαϊκές, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ωστόσο τότε προβλεπόταν ότι το κόστος των εκλογικών αποζημιώσεων δεν θα ξεπερνούσε τα 50 εκατ. ευρώ.

Για την πραγματοποίηση των βουλευτικών εκλογών τον Μάιο του 2023 τροπολογία προέβλεψε την αύξηση των εκλογικών δαπανών για αποζημιώσεις, ανεβάζοντας τις πληρωμές από τα 50 εκατ. στα 62 εκατ., εκτός των αποζημιώσεων για τους αστυνομικούς. Μάλιστα, τότε πηγές του ΥΠΕΣ ανέφεραν ότι η αύξηση των προβλεπόμενων κονδυλίων για εκλογικές αποζημιώσεις ήταν απαραίτητη δεδομένου ότι σε εκείνες τις εκλογές πρακτικά στήθηκαν εκλογικά τμήματα σε πολλές χώρες του κόσμου λόγω της συμμετοχής των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους. Το κόστος εκείνων των εκλογών, όσον αφορά τις εκλογικές αποζημιώσεις, ξεπέρασε τελικά τα 77 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η ισχύς της συγκεκριμένης τροπολογίας προέβλεπε την αύξηση των σχετικών κονδυλίων και για τις ευρωεκλογές, παρόλο που δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό λόγω της εφαρμογής της επιστολικής ψήφου.

Η μερίδα του λέοντος από τα κονδύλια που κάθε φορά απαιτούνται για τη διεξαγωγή των εκλογών χρησιμοποιείται για τις εκλογικές αποζημιώσεις, τα χρήματα που θα καταβληθούν σε δημοσίους υπαλλήλους, δικαστικούς λειτουργούς, αστυνομικούς και δημοτικούς υπαλλήλους. Επίσης τα ποσά αυτά είναι ακατάσχετα και δεν υπόκεινται στις νόμιμες κρατήσεις, καθώς και σε φορολογία εισοδήματος. Με την εκλογική διαδικασία εμπλέκεται μεγάλος αριθμός υπαλλήλων, ωστόσο κάθε φορά ασκούνται μεγάλες πιέσεις για να «δουλέψουν» όσο το δυνατόν περισσότεροι, ειδικά στο υπουργείο Εσωτερικών το οποίο είναι αρμόδιο για τη διεξαγωγή των εκλογών, προκειμένου βέβαια να λάβουν την πρόσθετη αμοιβή, η οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, οι αποζημιώσεις που αφορούν όσους θα εργαστούν για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών θα κυμανθούν στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτά των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου 2023.

Ποιοι θα εργαστούν

Στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου θα εργαστούν 57.713 υπάλληλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εκ των οποίων οι 53.923 ένστολοι αστυνομικοί και θα λάβουν 200 ευρώ έκαστος. Επίσης θα χρειαστούν περίπου 20.000 δικηγόροι ως δικαστικοί αντιπρόσωποι που θα λάβουν 120 ευρώ αποζημίωση ανά ημέρα εργασίας. Οι 6.854 δικαστικοί υπάλληλοι που θα δουλέψουν για τις ευρωεκλογές θα λάβουν από 1.000 ευρώ. Οι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών γενικά, σύμφωνα με ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε, θα λάβουν εκλογικό επίδομα 2.000 ευρώ με ανώτατο κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ, ωστόσο στη συγκεκριμένη απόφαση δεν αναφέρεται πόσοι υπάλληλοι θα εργαστούν. Οι υπάλληλοι των δήμων θα λάβουν εκλογική αποζημίωση ύψους 230 ευρώ, ενώ 35 υπάλληλοι του Εθνικού Τυπογραφείου θα λάβουν 3.500 ευρώ έκαστος και 176 άτομα 2.000 ευρώ έκαστος. Και σε αυτές τις εκλογές προβλέπεται η αμοιβή των πολιτών που έχουν οριστεί και θα εργαστούν ως εφορευτική επιτροπή με το ποσό των 40 ευρώ. Η πληρωμή των συμμετεχόντων στις εφορευτικές επιτροπές αποφασίστηκε καθώς πολλοί πολίτες δεν προσέρχονταν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν ελλείψεις σε πολλά εκλογικά τμήματα και δυσκολίες στην καταμέτρηση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT