Χρυσοχοΐδης – Δούκας: Μνημόνιο Συνεργασίας για την ασφάλεια στην Αθήνα

Χρυσοχοΐδης – Δούκας: Μνημόνιο Συνεργασίας για την ασφάλεια στην Αθήνα

Στόχος είναι η αντιμετώπιση της παραβατικότητας, η διαφύλαξη της ομαλής οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την πρωτεύουσα, καθώς και η επίλυση κυκλοφοριακών προβλημάτων

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικαιροποιημένο Μνημόνιο Συνεργασίας, μεταξύ ΕΛ.ΑΣ. και Δημοτικής Αστυνομίας, υπέγραψαν την Τρίτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στόχος είναι η αντιμετώπιση της παραβατικότητας, η διαφύλαξη της ομαλής οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την πρωτεύουσα, καθώς και η επίλυση κυκλοφοριακών προβλημάτων.

Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Καθημερινότητας για την ασφάλεια σε επίπεδο δήμου, με ειδικό σχέδιο παρεμβάσεων, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραβατικότητας.

Παράλληλα, μια από τις καινοτομίες που προβλέπονται στο νέο Μνημόνιο, είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας, μέσω της οποίας κάθε πολίτης που αισθάνεται κίνδυνο θα μπορεί να το δηλώσει, ώστε να επεμβαίνει άμεσα είτε η Δημοτική είτε η Ελληνική Αστυνομία.

Σημειώνεται πως σε λίγες ημέρες προκηρύσσεται η πρόσληψη επιπλέον 300 ειδικών φρουρών, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες άμεσης πρόσβασης και ανταπόκρισης, ενώ ο Δήμος Αθηναίων προχωράει στην πρόσληψη ακόμα 180 δημοτικών αστυνομικών.

Η τετραετής συνεργασία ΕΛ.ΑΣ. και Δημοτικής Αστυνομίας, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διενέργεια κοινών περιπολιών, συντονισμό δράσεων και κοινές επιχειρήσεις, δράσεις για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου, τη διαχείριση της κυκλοφορίας, την αντιμετώπιση παραβάσεων του ΚΟΚ και τη διασφάλιση της ελεύθερης κίνησης, την ασφάλεια και την προστασία μεγάλων εκδηλώσεων και τη διαχείριση κατειλημμένων χώρων. Στόχος της συνεργασίας είναι επίσης η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των δύο φορέων.

Μ. Χρυσοχοΐδης: «Η ασφάλεια είναι το πολυτιμότερο αγαθό»

Με αφορμή την υπογραφή του Μνημονίου, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως «η ασφάλεια είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Είναι η μεγαλύτερη δυνατή προσφορά, η πιο σημαντική πολιτική δράση ενός κράτους, μιας κυβέρνησης, ενός υπουργείου απέναντι στους πολίτες. Θέλουμε ο κάθε πολίτης της Αθήνας, ιδιαίτερα σε σημεία που είναι τα πιο ευάλωτα λόγω ακριβώς της μεγάλης επισκεψιμότητας, να αισθάνεται ασφαλής».

«Πιστεύω ότι μέρα με τη μέρα μπορούμε να δώσουμε στους πολίτες αυτής της πόλης τη δυνατότητα να ζήσουν ασφαλέστερα, να ζήσουν καλύτερα, τα παιδιά τους να είναι πιο ευτυχισμένα, να μπορούν να αξιοποιούν τους χώρους που είναι για κοινή δράση, να μπορούν να αξιοποιήσουν χώρους αθλητικούς και ό,τι άλλο παρέχει ο δήμος προς αυτή την κατεύθυνση, έτσι ώστε πραγματικά η Αθήνα να γίνει μια πόλη με ευτυχισμένους ανθρώπους, ασφαλείς και δημιουργικούς», πρόσθεσε.

Χ. Δούκας: «Αναγκαία η σύμπραξη δυνάμεων»

Από την πλευρά του, ο Χάρης Δούκας χαρακτήρισε σύνθετη τη φύση των προβλημάτων ασφάλειας, κάτι που, όπως είπε, «καθιστά αναγκαία τη σύμπραξη δυνάμεων, ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όλα τα φαινόμενα παραβατικότητας».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αθηναίων, το Μνημόνιο «προβλέπει πολλά και σημαντικά πράγματα, που στόχο έχουν να απλώσουν τη δύναμη και σε δύσκολες γειτονιές και σε δύσκολα μέρη, και με τη συνεργασία της Δημοτικής και της Ελληνικής Αστυνομίας να μπορέσουμε να εμφυσήσουμε καλύτερα το αίσθημα της ασφάλειας σε κάθε γειτονιά της Αθήνας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT