Πανελλήνιες 2024: Οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές δεν αντιμετώπισαν δυσκολίες

Πανελλήνιες 2024: Οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές δεν αντιμετώπισαν δυσκολίες

Ευκολότερα χαρακτηρίζονται τα θέματα φέτος στα Αρχαία, πιο απαιτητικά αυτά που «έπεσαν» στα Μαθηματικά, ενώ πρωτότυπα ερωτήματα τέθηκαν στη Βιολογία

3' 39" χρόνος ανάγνωσης

Αύριο ή την προσεχή Τρίτη, τελευταία ημέρα εξέτασης των υποχρεωτικών μαθημάτων των Πανελλαδικών, τα θέματα θα είναι πιο δύσκολα; Θα μπορούσε να είναι ερώτημα ενός καλά προετοιμασμένου μαθητή, που στοχεύει στα υψηλά βαθμολογικά κλιμάκια και περιμένει τουλάχιστον σε ένα από τα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα τα θέματα να τον δυσκολέψουν. Χθες δεν συνέβη αυτό. Χρειαζόταν βέβαια καλή μελέτη της ύλης και προσοχή στις απαντήσεις, αλλά δεν υπήρξε κάποιο πολύ δύσκολο θέμα.

Ειδικότερα, οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης εξετάστηκαν στα Αρχαία Ελληνικά, μάθημα υψηλής βαρύτητας για τις περισσότερες σχολές ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών (νομικές, ψυχολογίες, φιλολογίες κ.ά.). Το διδαγμένο κείμενο που δόθηκε στους μαθητές ήταν από το «Περί Αλεξάνδρου τύχης και αρετής» του Πλουτάρχου, το παράλληλο κείμενο από το έργο «Τα εις εαυτόν» του Ρωμαίου αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου, και το αδίδακτο από το «Ιστορίαι» του Θουκυδίδη. «Το διδαγμένο κείμενο κρίνεται αναμενόμενο. Τα θέματα είναι διατυπωμένα με σαφήνεια, με ορισμένα σημεία να απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή (Α.1.3 και Α.1.5). Τα θέματα Β.1 και Β.2 δεν παρουσιάζουν δυσκολίες. Τα θέματα Β.3 και Β.4 είναι στο πνεύμα της τράπεζας θεμάτων της Γ΄ Λυκείου. Το αδίδακτο κείμενο του Θουκυδίδη (Ιστορίαι, Θ 81. 1-2) είναι βατό νοηματικά. Η ερμηνευτική ερώτηση είναι ξεκάθαρα διατυπωμένη. Οι γραμματικές παρατηρήσεις χαρακτηρίζονται απλές και διατυπωμένες με σαφήνεια, ενώ στο συντακτικό πέρα από τη συνηθισμένη άσκηση συντακτικής αναγνώρισης των όρων ζητήθηκε το συντακτικό φαινόμενο της ανάλυσης μετοχής σε δευτερεύουσα πρόταση. Οι καλά προετοιμασμένοι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν επιτυχώς», σχολίασε στην «Κ» ο κ. Χρίστος Ζαφειρόπουλος, φιλόλογος στα εκπαιδευτήρια Σύγχρονη Παιδεία. Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) από την πλευρά της, ανέφερε μόνο ότι «στο αδίδακτο κείμενο πιθανόν να δυσχεράνει τη μετάφραση και την ερμηνευτική προσέγγιση του αδίδακτου κειμένου ο μακροπερίοδος λόγος», συγκλίνοντας στην εκτίμηση ότι τα θέματα ήταν ευκολότερα σε σύγκριση με εκείνα του 2023.

Ως προς τη Βιολογία, μάθημα υψηλής βαρύτητας για τις σχολές επιστημών υγείας, σχολιάζοντας τα θέματα ο Φώτιος Καρβέλης και η Πηνελόπη Παπαδημητρίου, καθηγητές του μαθήματος στην Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή, δήλωσαν ότι «συγκεκριμένα, τα ερωτήματα Α και Β κρίνονται σαφή/βατά, ενώ τα ερωτήματα Γ και Δ θεωρούνται απαιτητικά για μαθητές πολύ καλά προετοιμασμένους με εξαίρεση ένα ζητούμενο του Δ θέματος, παρόμοιο με τα περυσινά θέματα, κάτι που σίγουρα δεν θα ήταν αναμενόμενο από τους υποψηφίους. Επίσης, χαρακτηρίζονται πρωτότυπα, καθώς περιέχουν πολλά σημεία που απαιτούν συνδυαστική σκέψη και εμβάθυνση στις έννοιες και διαδικασίες που οι μαθητές διδάχθηκαν.

Χωρίς ασάφειες

Η ΟΕΦΕ ανέφερε πως «τα φετινά θέματα ήταν χωρίς ασάφειες, διαβαθμισμένης δυσκολίας που απαιτούσαν βαθιά κατανόηση και συνδυασμό της ύλης και γενικότερα τη δυνατότητα παρουσίασης και τεκμηρίωσης βιολογικών εννοιών, διαδικασιών, φαινομένων για την τελική αξιολόγηση όλων των δεδομένων και την εξαγωγή των αποτελεσμάτων. Οσον αφορά το θέμα Α, δυσκολία παρουσιάζουν το Α2 και Α5. Στο θέμα Β παρουσιάζει δυσκολία το Β3. Στο θέμα Γ το ζήτημα Γ4 μπορεί να προβληματίσει τους μαθητές. Τέλος, το θέμα Δ είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας για καλά προετοιμασμένους μαθητές». Εν κατρακλείδι, τα φετινά θέματα στη Βιολογία μάλλον δυσκόλεψαν περισσότερο τους μέτρια προετοιμασμένους μαθητές σε σχέση με ό,τι συνέβη πέρυσι.

Για τα Μαθηματικά, ένα μάθημα στο οποίο τα τελευταία χρόνια καταγράφονται μεγάλα ποσοστά γραπτών κάτω από τη βάση στους υποψηφίους της ομάδας προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής (το 2023 κάτω από τη βάση έγραψε το 70,04% και το 2022 το 73,56%, τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ όλων των εξεταζόμενων μαθημάτων ανά ομάδα προσανατολισμού), ο Νίκος Τσαμπουνάρης, μαθηματικός στα εκπαιδευτήρια Σύγχρονη Παιδεία, δήλωσε στην «Κ» ότι «τα θέματα ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, και απευθύνονται σε καλά προετοιμασμένους υποψηφίους». Εκτίμησε δε ότι η δυσκολία τους ήταν ελαφρώς υψηλότερη σε σχέση με εκείνα του 2023. Η ΟΕΦΕ από την πλευρά της παρατήρησε ότι «το θέμα Α εξετάζει μέρος της θεωρίας η οποία ήταν αναμενόμενη και διατυπωμένη με σαφήνεια. Το θέμα Β εξετάζει βασικές γνώσεις, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Στο ερώτημα Β4 απαιτείται προσοχή και καλή γνώση της θεωρίας. Στο θέμα Γ τα ερωτήματα Γ1 και Γ2 χαρακτηρίζονται βατά. Το ερώτημα Γ3 απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και το ερώτημα Γ4 είναι για πολύ καλά διαβασμένους μαθητές. Ως προς το θέμα Δ τα ερωτήματα Δ1 και Δ2 θεωρούνται βατά. Το ερώτημα Δ3i παραπέμπει σε άσκηση του σχολικού βιβλίου. Το Δ3ii απαιτεί γνώσεις από προηγούμενες τάξεις. Τέλος, το ερώτημα Δ4 είναι για άριστα προετοιμασμένους μαθητές με καλή μαθηματική αντίληψη αφού απαιτείται παρατηρητικότητα από τα προηγούμενα ερωτήματα».

Αστοχίες δεν υπήρξαν, ενώ κάποια μικρολάθη στην πρώτη έκδοση των θεμάτων (π.χ. δεν μπήκε μία παρένθεση στα θέματα των Αρχαίων και ξεχάστηκε μία συλλαβή σε μία διατύπωση ερωτήματος στη Βιολογία) διορθώθηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT