Ρόδος: Μπαίνει λουκέτο στο μπιτς μπαρ με τις θαλάσσιες ξαπλώστρες

Ρόδος: Μπαίνει λουκέτο στο μπιτς μπαρ με τις θαλάσσιες ξαπλώστρες

Σε σφράγιση του μπιτς μπαρ «Σάντα Μαρίνα» προχωρά ο Δήμος Ροδίων, όπως προκύπτει από σχετικό έγγραφο που δημοσιεύθηκε σήμερα στη Διαύγεια, ενώ κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχολίασαν στην «Κ» ότι ο επιχειρηματίας αντιμετωπίζει πρόστιμα έως 60.000 ευρώ και την οριστική απομάκρυνση της επιχείρησης από τον χώρο

4' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμεσες είναι οι εξελίξεις σχετικά με το μπιτς μπαρ «Σάντα Μαρίνα», καθώς όπως προκύπτει βάσει εγγράφου του Δήμου Ροδίων που αναρτήθηκε σήμερα το μεσημέρι στη Διαύγεια, αποφασίστηκε η άμεση σφράγισή του, στις 20 Ιουνίου, στις 9 το πρωί. Παράλληλα, όπως σχολίασαν στην «Κ» πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, «η επιχείρηση αντιμετωπίζει τον κίνδυνο απομάκρυνσης από την περιοχή, πρόστιμα έως και 60.000 ευρώ, ενώ οι 19 μεταλλικές κατασκευές που εντοπίστηκαν από τα κλιμάκια ελέγχου εντός της θάλασσας, αναμένεται να απομακρυνθούν άμεσα».   

Ρόδος: Μπαίνει λουκέτο στο μπιτς μπαρ με τις θαλάσσιες ξαπλώστρες-1

Οριστική σφράγιση

Η επίμαχη απόφαση του δήμου βασίζεται σε απόφαση της δημοτικής επιτροπής και φέρει την υπογραφή του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη. Στο έγγραφο δεν προσδιορίζεται η χρονική διάρκεια κατά το οποίο η επιχείρηση θα παραμείνει κλειστή. Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», η απόφαση αφορά την οριστική σφράγιση του καταστήματος.

Οπως αναγράφεται στο επίμαχο έγγραφο, την ημέρα σφράγισης του καταστήματος, ο ιδιοκτήτης καλείται να βρίσκεται στο κατάστημα, προκειμένου να παρακολουθήσει τη διαδικασία σφράγισης. Σε διαφορετική περίπτωση, η σφράγιση θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία του. Στο έγγραφο επισημαίνεται πως ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα προσφυγής.  

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο κατάστημα που έγινε πέρσι γνωστό εξαιτίας των φωτογραφιών που δημοσιεύθηκαν για τις… θαλάσσιες ξαπλώστρες του, έχει σφραγιστεί επανειλημμένως κατά το παρελθόν. Ομως εξαιτίας ανάκλησης της σφράγισής του το 2021, εξακολουθεί να λειτουργεί έως σήμερα παρότι όπως έχει αποκαλύψει η «Κ» δεν έχει άδεια και βρίσκεται μέσα σε αιγιαλό και αρχαιολογικό χώρο. 

«Πιέζουμε να κατεδαφιστούν άμεσα οι μεταλλικές κατασκευές»

Σύμφωνα με όσα μετέφεραν στην «Κ» πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, «πριν από λίγες ημέρες, όταν άνοιξε ξανά το συγκεκριμένο μαγαζί, λάβαμε και πάλι ανώνυμες καταγγελίες από πολίτες, ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση τοποθέτησε μεταλλικές κατασκευές, οι οποίες είναι παράνομες». Αμεσα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «υπήρξε κινητοποίηση κι ως αποτέλεσμα, σήμερα τα αρμόδια κλιμάκια της κτηματικής υπηρεσίας και του λιμεναρχείου, συνοδεία αστυνομικών, έσπευσαν για έλεγχο στο σημείο». Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι ενημέρωσαν πως η όλη επιχείρηση έγινε σε συνεννόηση με την Εισαγγελία Ρόδου.

Οπως διαπίστωσαν τα κλιμάκια, σύμφωνα με τους κύκλους του υπουργείου, «υπήρχαν 19 μεταλλικές κατασκευές εντός της θάλασσας, σε αντίθεση μάλιστα με την περσινή χρονιά όπου είχαν τοποθετηθεί ξύλινες κατασκευές».

Την περσινή χρονιά, όταν και είχαν διαπιστωθεί ανάλογες παραβάσεις, άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν προβεί στην έκδοση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης των επίμαχων μεταλλικών κατασκευών. Αυτό είναι κάτι που σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους του υπουργείου αναμένεται να συμβεί και φέτος και μάλιστα «πιέζουμε ώστε αυτό να συμβεί πολύ άμεσα γιατί πρόκειται για ξεκάθαρη παρανομία». Επιπλέον, έχει ήδη αποφασιστεί η σφράγιση του καταστήματος να γίνει στις 20 Ιουνίου.

«Αντιμετωπίζει τον κίνδυνο οριστικής απομάκρυνσης»

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές του υπουργείου σχολίασαν ότι ο επιχειρηματίας της συγκεκριμένης επιχείρησης αντιμετωπίζει «παράλληλα πρόστιμα έως 60 χιλιάδων ευρώ καθώς και το ενδεχόμενο της οριστικής απομάκρυνσης της επιχείρησής του». Κι αυτό επειδή όπως εξήγησαν, βάσει του νέου νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα, σχετικά με τους κανόνες λειτουργίας των επιχειρήσεων σε αιγιαλό και παραλίες, «αν κάποιος προβαίνει συστηματικά στην ίδια παράβαση, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο απομάκρυνσης».  

Παρόλα αυτά, οι κύκλοι του υπουργείου υπογράμμισαν ότι «αναμένουμε να ξεκινήσει η διαδικασία των ενστάσεων προς τις κτηματικές υπηρεσίες από την πλευρά της επιχείρησης, όμως όπως και να έχει θα πιέσουμε ώστε να απομακρυνθούν άμεσα οι κατασκευές». Παράλληλα, οι ίδιοι κύκλοι επισήμαναν ότι δεν κινήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου σε βάρος του ιδιοκτήτη της επιχείρησης, επειδή «το αδίκημα δεν διαπράχθηκε επί τούτου ώστε να στοιχειοθετήσουμε το αυτόφωρο».

Σχετικά με τις ανώνυμες καταγγελίες που ελήφθησαν από πολίτες σχετικά με τη συγκεκριμένη επιχείρηση, οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι αυτές εστάλησαν κυρίως μέσω της εφαρμογής «MyCoast». Αλλωστε τη συγκεκριμένη εφαρμογή, «την έχουν ήδη κατεβάσει περισσότεροι από 40 χιλιάδες άνθρωποι και έχουμε λάβει περισσότερες από 2 χιλιάδες καταγγελίες. Εχουμε ήδη επεξεργαστεί κάποιες από αυτές. Αλλωστε, κι αυτές που λάβαμε για τη Ρόδο μας βοήθησαν ώστε να σπεύσουμε, ενώ στοχευμένες καταγγελίες έχουν γίνει και για τη Χαλκιδική».

Οι ίδιοι κύκλοι σχολίασαν επίσης ότι «πρόθεση του υπουργείου είναι να μπει φέτος τάξη στις παραλίες και το κάνουμε πράξη από νωρίς. Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες ολοκληρώνονται, τα κλιμάκια πραγματοποιούν ελέγχους κι έχουν τρία εργαλεία να τους συνεπικουρούν: τα drones, τις δορυφορικές εικόνες και την εφαρμογή MyCoast», προσθέτοντας πως αναμένουν μια «πολύ βελτιωμένη εικόνα» στις παραλίες έως τα τέλη Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμος Ροδίων, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε για τη σφράγιση του καταστήματος, επικαλείται μια σειρά από νόμους, καθώς επίσης:

  • Ανακοίνωση της Αστυνομίας έπειτα από έλεγχο στις 13 Μαΐου του 2023, οπότε και βρέθηκαν μία σειρά παράνομων κατασκευών, όπως «δάπεδο με μπετόν και πλακάκι, διαστάσεων 25 μέτρων επί 15 μέτρων, στεγαζόμενο με ξύλινη πέργκολα αντίστοιχων διαστάσεων, καθώς και δεύτερη κατασκευή δαπέδου-επιπέδου με μπετόν και πλακάκι στη δεξιά πλευρά του καταστήματος που συνδέεται με 4 σκαλοπάτια με την πρώτη, διαστάσεων 45 μέτρων επί 7 μέτρων, στεγαζόμενη με ξύλινη πέργκολα αντίστοιχων διαστάσεων και έχοντας αναπτύξει πάνω σε αυτό 37 τραπέζια και 150 καρέκλες προς εξυπηρέτηση πελατών». Η ίδια ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ σημείωνε ότι «η συνολική έκταση των κατασκευών αυτών είναι περί τα 690 τ.μ.» και καταλήγει με τη σημείωση ότι η επιχείρηση «στερούνταν σχετικής έγκρισης από την αρμόδια Υπηρεσία Αρχαιολογίας για τη νόμιμη λειτουργία της». 
  • Η ανακοίνωση του Δήμου Ροδίων προσθέτει σχετικό έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, στις 17 Αυγούστου 2023, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται: «…για την εγκατάσταση και λειτουργία του καταστήματος ουδέποτε χορηγήθηκε ούτε θα ήταν δυνατόν να χορηγηθεί έγκριση από πλευράς αρχαιολογικής νομοθεσίας υπό τις παρούσες συνθήκες, εφόσον έχει προχωρήσει σε παράνομη κατάληψη του κοινόχρηστου χώρου αιγιαλού και παραλίας, προβαίνοντας χωρίς έγκριση σε εκτεταμένες μόνιμες επεμβάσεις και διαμορφώσεις και εγκαθιστώντας σε μεγάλη έκταση αυθαίρετες κατασκευές και τραπεζοκαθίσματα, κατά παράβαση του αρχαιολογικού νόμου και της ισχύουσας νομοθεσίας περί αιγιαλού». 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT