«Θα στέλνουμε τα avatars μας στις συναντήσεις» – Ο επικεφαλής της Zoom προβλέπει το μέλλον

«Θα στέλνουμε τα avatars μας στις συναντήσεις» – Ο επικεφαλής της Zoom προβλέπει το μέλλον

Ο Ερικ Γουάν εκτιμά ότι δεν είναι μακριά η στιγμή που η τεχνολογία της ΑΙ θα απελευθερώσει χρόνο στους εργαζόμενους ώστε να περνάνε περισσότερο χρόνο με την οικογένειά τους

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι χρήστες του Zoom στο όχι πολύ μακρινό μέλλον θα μπορούν να στέλνουν avatars τεχνητής νοημοσύνης για να παρευρίσκονται σε συσκέψεις κατά την απουσία τους», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, εκτιμώντας ότι αυτή η «αγγαρεία» θα ανατεθεί σ’ ένα σύστημα που θα εκπαιδεύεται ακριβώς γι’ αυτό.

Ενα τέτοιο σύστημα είναι «πέντε ή έξι χρόνια μακριά», δήλωσε ο Ερικ Γουάν στο περιοδικό The Verge.

«Η ΑΙ πιθανόν να μπορεί να αναλάβει το 90% της εργασίας. Οσον αφορά την αλληλεπίδραση σε πραγματικό χρόνο, σήμερα, εσείς και εγώ μιλάμε online. Στο μέλλον θα μπορώ να στείλω την ψηφιακή μου εκδοχή, όπως κι εσείς θα μπορείτε να στείλετε την ψηφιακή σας εκδοχή».

«Η χρήση των avatars της ΑΙ με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να απελευθερώσει χρόνο για επιλογές λιγότερο εστιασμένες στην καριέρα», πρόσθεσε.

«Εσείς και εγώ μπορούμε να έχουμε περισσότερο χρόνο για να έχουμε περισσότερες προσωπικές αλληλεπιδράσεις, όχι για τη δουλειά. Iσως για κάτι άλλο. Γιατί πρέπει να δουλεύουμε πέντε ημέρες την εβδομάδα; Στην πορεία, ενδεχομένως να αρκούν τέσσερις ημέρες ή τρεις ημέρες. Γιατί να μην περνάτε περισσότερο χρόνο με την οικογένειά σας;».

Εκτιμά ότι ο κάθε χρήστης θα έχει το δικό του «μεγάλο γλωσσικό μοντέλο» (LLM), την τεχνολογία που διέπει υπηρεσίες όπως το ChatGPT, το οποίο θα εκπαιδεύεται με βάση τα προσωπικά μας πρότυπα ομιλίας και συμπεριφοράς, ώστε να μπορεί να παράγει εξαιρετικά εξατομικευμένες απαντήσεις σε ερωτήματα και αιτήματα.

Τέτοια συστήματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν φυσική εξέλιξη των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης που υπάρχουν ήδη σήμερα. Υπηρεσίες όπως το Gmail μπορούν να συνοψίζουν και να προτείνουν απαντήσεις σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με βάση προηγούμενα μηνύματα, ενώ το Microsoft Teams θα απομαγνητοφωνεί και θα συνοψίζει βιντεοδιασκέψεις, δημιουργώντας αυτόματα μια λίστα εργασιών από το περιεχόμενό τους.

Αλλες υπηρεσίες θα δημιουργούν ρεαλιστικά βίντεο και αληθοφανή ομιλία από μια μεταγραφή κειμένου.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι αν βάλετε όλα τα παραπάνω μαζί, θα δείτε ότι ένα avatar τεχνητής νοημοσύνης είναι εξαιρετικά κοντά.

Ωστόσο, ο ειδικός σε θέματα ΑΙ, Σάιμον Γουίλισον, απέρριψε την ιδέα, ότι μια τέτοια τεχνολογία είναι επικείμενη ή έστω δυνατή.

«Το πρόβλημά μου είναι ότι όλο αυτό μοιάζει με σκέψεις επιστημονικής φαντασίας για την τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε. «Το γεγονός ότι ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο μπορεί να μοιάζει αρκετά με κάποιον, δεν σημαίνει ότι μπορεί πραγματικά να κάνει τη δουλειά για λογαριασμό αυτού του ατόμου».

«Τα LLM είναι χρήσιμα εργαλεία για να ενισχύσουν τη σκέψη, αλλά απαράδεκτα για την ανάθεση της λήψης αποφάσεων. Αυτή είναι προς το παρόν η κόκκινη γραμμή μου για τη χρήση τους: κάθε φορά που κάποιος αναθέτει την πραγματική εξουσία λήψης αποφάσεων σε μια αδιαφανή παραγωγό τυχαίων αριθμών πρόκειται για συνταγή καταστροφής», είπε.

Πηγή: The guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT