Δέκα υπό κατάληψη ακίνητα έχουν εκκενωθεί από τις αρχές του έτους

Δέκα υπό κατάληψη ακίνητα έχουν εκκενωθεί από τις αρχές του έτους

Απομένουν ακόμη δέκα κτίρια στην Αττική, για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν προχωρήσει σε νομικές ενέργειες για την «απελευθέρωσή» τους

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο υπό κατάληψη χώρους σε Αγιο Παντελεήμονα και Εξάρχεια εκκένωσε χθες η αστυνομία. Ο πρώτος βρίσκεται στη συμβολή των οδών Φυλής και Φερών και ήταν γνωστός ως κατάληψη «Ζιζάνια». Ανήκει στην κρατική εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», η οποία είχε υποβάλει μηνυτήρια αναφορά, ζητώντας την εκκένωσή του. Για την υπόθεση η Εισαγγελία διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας η αστυνομία προχώρησε χθες νωρίς το πρωί σε επιχείρηση εκκένωσης. Το ίδιο κτίριο έχει εκκενωθεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν, η πρώτη το 2021 και η δεύτερη το 2023, ωστόσο ανακαταλήφθηκε από αναρχικούς – αντιεξουσιαστές.

Τη στιγμή της αστυνομικής επιχείρησης στο εσωτερικό του ακινήτου δεν υπήρχαν καταληψίες. Προσήχθησαν οκτώ άτομα που συγκεντρώθηκαν στο σημείο διαμαρτυρόμενα για την εκκένωση του κτίσματος από την ΕΛ.ΑΣ. και αφέθηκαν ελεύθερα δίχως εις βάρος τους να ασκηθεί δίωξη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., στους εσωτερικούς χώρους βρέθηκαν αντιασφυξιογόνες μάσκες, κράνη και ξύλινα κοντάρια, όχι όμως και άλλα αντικείμενα με μεγαλύτερο αστυνομικό – ποινικό ενδιαφέρον. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι το συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ που κλήθηκε στο σημείο διαπίστωσε ρευματοκλοπή, καθώς το υπό κατάληψη ακίνητο έκλεβε ρεύμα από το διπλανό ακίνητο. Μετά την ανακατάληψη του ακινήτου το 2023, μέλη της κατάληψης «Ζιζάνια» σε κείμενό τους ανέφεραν ότι «ανακαταλάβαμε το κτίριο για να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση και διεκδίκηση δημοσίων χώρων και των καταλήψεών μας, ενάντια στον εξευγενισμό των γειτονιών μας».

Το δεύτερο ακίνητο που εκκενώθηκε ήταν ένα ισόγειο διαμέρισμα στη συμβολή των οδών Τσαμαδού και Τοσίτσα. Ανήκει σε ιδιώτη, ο οποίος με μηνυτήρια αναφορά του στην Εισαγγελία είχε ζητήσει την εκκένωση του ακινήτου. Τελούσε υπό κατάληψη από το καλοκαίρι του 2019 από την «αυτο-οργανωμένη συλλογικότητα αναρχικών μεταναστών». Σε κείμενο – προκήρυξη που είχαν δημοσιεύσει τον Ιούλιο του 2019 στο Διαδίκτυο τα μέλη της κατάληψης ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι «εφόσον η μαριονέτα του ελληνικού συστήματος που ονομάζεται Νέα Δημοκρατία δήλωσε ότι θα καθαρίσουμε τα Εξάρχεια, τότε το στέκι μας ως η πρώτη κατάληψη μετά την εκλογή της ως νέα κυβέρνηση ας είναι ένα μεγάλο χαστούκι στα μούτρα τους».

Τα τελευταία χρόνια, πάντως, ο χώρος είχε εγκαταλειφθεί, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είχε βρει καταφύγιο εκεί μια άστεγη και τοξικοεξαρτημένη γυναίκα, γνωστή στα Εξάρχεια με το μικρό της όνομα «Βούλα». Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη γυναίκα απεβίωσε προ δεκαημέρου, με κάτοικο της περιοχής μάλιστα να ενημερώνει σχετικά την ΕΛ.ΑΣ. Οπως ήταν αναμενόμενο, από την έρευνα της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας στον χώρο δεν προέκυψαν ευρήματα. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα δύο ακίνητα σφραγίστηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους.

Από την αρχή του έτους έχουν εκκενωθεί τέσσερις καταλήψεις στην Αττική, τρεις στη Θεσσαλονίκη και τρεις στην Κρήτη. Το 2023 οι εκκενωθείσες καταλήψεις είχαν ανέλθει σε 14. Ακόμη περίπου δέκα ακίνητα τελούν υπό κατάληψη στην Αττική, για τα οποία πάντως οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν προχωρήσει σε νομικές ενέργειες για την εκκένωσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT