«Εξυπνος» βοηθός στο χέρι τους

Πρόγραμμα παροχής smartwatches σε ηλικιωμένους από τον Δήμο Αθηναίων

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βασικότερη ανάγκη των ηλικιωμένων που μένουν μόνοι τους θα προσπαθήσει να καλύψει το «έξυπνο» ρολόι, που ο Δήμος Αθηναίων έδωσε στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος σε 70 παππούδες και γιαγιάδες: την αίσθηση ότι κάποιος είναι εκεί γι’ αυτούς ανά πάσα στιγμή, ότι κάποιος θα τρέξει αμέσως μόλις χρειαστούν βοήθεια.

«Οι μεγάλοι άνθρωποι έχουν ανάγκη να αισθανθούν φροντίδα –ακόμη κι όταν είναι καλά–, έχουν ανάγκη την ασφάλεια», λέει στην «Κ» η Ολγα Δούρου αντιδήμαρχος Ενεργού Γήρανσης και Λεσχών Φιλίας, εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από το πρόγραμμα παροχής των «έξυπνων» ρολογιών σε ηλικιωμένους. «Θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα πιλοτικά για έναν χρόνο για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε την αποδοτικότητά του. Εφόσον τα αποτελέσματα θα είναι θετικά, έχουμε στόχο να το εφαρμόσουμε και στους υπόλοιπους ωφελούμενους του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι”, αλλά και να το επεκτείνουμε και σε άλλες ευάλωτες ομάδες πολιτών».

Στο ρολόι θα μπορούν να αποθηκευτούν δέκα αριθμοί έκτακτης ανάγκης, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αυτόματης επικοινωνίας του κατόχου με τους οικείους του ή κάποιον που θέλει να καλέσει για να τον βοηθήσει. Επίσης, περιέχει σύστημα γεωεντοπισμού, ώστε να μπορεί να εντοπιστεί ο κάτοχος σε όποιο σημείο και να βρίσκεται, ενώ παράλληλα μπορεί να στείλει άμεσα σήμα ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. «Μετράει τη θερμοκρασία, τους παλμούς και μπορεί να “καταλάβει” αν αυτός που το φοράει έχει πέσει. Απευθείας τότε καλεί στο τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων ή στο “Χαμόγελο του Παιδιού”», εξηγεί η κ. Δούρου. Διαθέτει επίσης κουμπί SOS, το οποίο μόλις πατηθεί στέλνει αμέσως σήμα για βοήθεια.

Η δράση θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 70 άτομα για ένα χρόνο και εφόσον τα αποτελέσματα είναι θετικά, θα επεκταθεί και σε άλλες ευάλωτες ομάδες.

Πώς επιλέχθηκαν οι άνθρωποι που θα δοκιμάσουν τα 70 πρώτα ρολόγια του Δήμου Αθηναίων; «Αρχικά θα έπρεπε να συμφωνήσουν και οι ίδιοι. Σε πολλούς ανθρώπους μεγάλης ηλικίας φαίνεται βουνό να βάλουν στη ζωή τους ένα αντικείμενο τεχνολογίας. Ακόμη, επιλέχθηκαν άνθρωποι που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν, να τα φορτίζουν, να βλέπουν τις ρυθμίσεις», επισημαίνει η κ. Δούρου.

Τα ρολόγια εφόσον χρησιμοποιηθούν σωστά μπορούν να λύσουν κάποια προβλήματα, ωστόσο οι ανάγκες παραμένουν μεγάλες και όπως προβλέπεται θα αυξάνονται. «Ολο και περισσότεροι μεγάλοι άνθρωποι μένουν μόνοι είτε γιατί ο σύντροφός τους έχει πεθάνει είτε γιατί δεν παντρεύτηκαν ή δεν έκαναν παιδιά. Οι ανάγκες για φροντίδα των ανθρώπων τρίτης ηλικίας αυξάνονται διαρκώς και λόγω γήρανσης του πληθυσμού και λόγω των αλλαγών στον τρόπο ζωής», καταλήγει η αντιδήμαρχος. Ο Δήμος Αθηναίων μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» παρέχει φροντίδα σε 670 ηλικιωμένα άτομα και παρόλο που το προσωπικό έχει αυξηθεί από την εποχή της πανδημίας, και πάλι δεν επαρκεί.

Μια λίστα με ραντεβού περιμένει κάθε πρωί τον Θωμά Μπαλακώστα, που εργάζεται ως νοσηλευτής στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» του Δήμου Αθηναίων. Εχει τη νοσηλευτική φροντίδα περίπου 40 ωφελουμένων του προγράμματος. «Κάποιους μπορεί να τους βλέπω μια φορά την εβδομάδα, με κάποιους άλλους που κάνουν συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί να συναντιόμαστε και κάθε μέρα», λέει ο κ. Μπαλακώστας, που εργάζεται στο πρόγραμμα εδώ και 1,5 χρόνο.

Η δουλειά του είναι να φροντίζει την υγεία των ανθρώπων που έχει στην αρμοδιότητά του. «Κοιτάζω αν έχουν τα φάρμακά τους και αν τελειώνουν, φροντίζω να συνταγογραφηθεί ό,τι χρειάζονται. Τους πηγαίνω στα ραντεβού με γιατρούς ή για εξετάσεις και τσεκάρω αν είναι καλά», περιγράφει. Μερικές φορές αναλαμβάνει την προσωπική υγιεινή των ανθρώπων που δεν έχουν τη δυνατότητα να αυτοεξυπηρετηθούν, άλλες φορές αρκεί να βρίσκεται εκεί την ώρα που κάνουν μπάνιο, για να τους προσέχει «μην πέσουν». Τον περιμένουν σαν σωτήρα, διηγείται, ενώ με μεγάλη δυσκολία αρνείται τα κεράσματα. Εκείνο όμως που είναι το πιο σημαντικό είναι «οι αγκαλιές. Σε αγκαλιάζουν με όλη τους τη ψυχή, χορταίνεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT