H γεώτρηση, «ένοχη» για τη σαλμονέλα στη Μαγνησία

H γεώτρηση, «ένοχη» για τη σαλμονέλα στη Μαγνησία

Στα χωριά Ριζόμυλος και Στεφανοβίκειο του Δήμου Ρήγα Φεραίου στη Θεσσαλία αναμένεται να αποκατασταθεί η υδροδότηση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να έχει αποκατασταθεί η υδροδότηση του Ριζόμυλου και του Στεφανοβικείου του Δήμου Ρήγα Φεραίου στη Θεσσαλία, όπου την τελευταία εβδομάδα εκδηλώθηκε συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας λόγω σαλμονέλας από κατανάλωση μολυσμένου νερού του δικτύου ύδρευσης. Εως και την Τετάρτη 5 Ιουνίου είχαν καταγραφεί 121 κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε κατοίκους των δύο χωριών, με τους ειδικούς να θεωρούν ότι το φαινόμενο πλέον είναι σε ύφεση.

Οπως ανέφεραν χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, από τους ελέγχους που έχουν γίνει έως τώρα έχει ταυτοποιηθεί το παθογόνο salmonella enterica ως το αίτιο για την έξαρση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας και το οποίο βρέθηκε σε μία από τις τρεις γεωτρήσεις που τροφοδοτούν το δίκτυο ύδρευσης των δύο χωριών. Από τις άλλες δύο γεωτρήσεις, μία βρέθηκε εντελώς καθαρή και στην άλλη εντοπίστηκαν κάποιοι μικροβιακοί δείκτες, που ωστόσο δεν αφορούν σαλμονέλα. «Από τις τελευταίες μετρήσεις που έχουμε στο δίκτυο, δεν έχουμε απομονώσει το παθογόνο. Παρ’ όλα αυτά γίνονται ενέργειες να εξυγιανθεί πλήρως το δίκτυο, από την πηγή μέχρι τον καταναλωτή. Σήμερα γίνεται καθαρισμός στη δεξαμενή, θα γίνει υπερχλωρίωση, ξέπλυμα του δικτύου και στόχος μας είναι αρχές της επόμενης εβδομάδας να αποκατασταθεί η υδροδότηση των δύο χωριών», τόνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Τα αίτια της μόλυνσης

Σχετικά με το πώς μολύνθηκε το δίκτυο, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εκτίμησε ότι οι παράγοντες κινδύνου που συνέβαλαν στη μόλυνση ήταν η μεγάλη περίοδος ξηρασίας που είχε προηγηθεί, ακολουθούμενη από έντονες βροχοπτώσεις, οι διακοπές ηλεκτροδότησης με αποτέλεσμα να υπάρχουν διακοπές στην ύδρευση και η μη χλωρίωση του νερού το τελευταίο διάστημα. Εξήγησε δε ότι σε περιόδους μεγάλης ξηρασίας δημιουργούνται ρωγμές στο έδαφος με αποτέλεσμα το νερό να μη «φιλτράρεται» έως ότου φθάσει στον υδροφόρο ορίζοντα.

Σε κάθε περίπτωση, το φαινόμενο είναι υπό διερεύνηση και, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, θα γίνουν περαιτέρω έλεγχοι ακόμη και με κάμερες που θα «κατέβουν» στην επίφοβη γεώτρηση. Για άλλη μια φορά ο κ. Χριστοδούλου αποσυνέδεσε την τωρινή κρίση με την κακοκαιρία «Daniel» του περασμένου Σεπτεμβρίου. Οπως είπε, «θεωρούμε ότι σχετίζεται με φαινόμενο που έγινε τώρα» και πρόσθεσε ότι ο μέσος όρος επιβίωσης της σαλμονέλας στο περιβάλλον είναι 30 ημέρες. Σύμφωνα δε με τον κ. Κουρέτα, η τελευταία χρονικά μέτρηση στο δίκτυο, πριν από την εκδήλωση της έξαρσης γαστρεντερίτιδας, ήταν στις 3 Απριλίου και, όπως είπε, «ήταν καθαρό».

Ελεγχος των πηγών

«Σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ ξεκινάμε μια έρευνα και μετρήσεις σε όλες τις γεωτρήσεις της Θεσσαλίας και σε όλες τις πηγές για να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκονται. Υπάρχουν 788 γεωτρήσεις και 772 πηγές συνολικά και θα ξεκινήσουμε τις επόμενες ημέρες από τρεις δήμους που μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, που είναι οι δήμοι Αγιάς (40 γεωτρήσεις), Ρήγα Φεραίου (33 γεωτρήσεις) και Κιλελέρ (34 γεωτρήσεις)», ανέφερε ο κ. Κουρέτας. Ο περιφερειάρχης και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σημείωσαν ότι θα υπάρξει ένας μόνιμος μηχανισμός παρακολούθησης της ποιότητας του δικτύου όλων των δήμων, ενώ στόχος είναι να υπάρχει πρόληψη παρόμοιων φαινομένων με εκτίμηση κινδύνου συνολικά στη Θεσσαλία.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου παρέθεσε και στοιχεία από υδατογενείς εξάρσεις νοσημάτων που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Οπως είπε, ο ΕΟΔΥ έχει καταγράψει περίπου 35 σχετικές εξάρσεις, εκ των οποίων η πιο μεγάλη ήταν τον Ιανουάριο του 2019 στη Βόρεια Ελλάδα με 638 κρούσματα από πολλά παθογόνα μαζί. Πρόσφατη υδατογενής έξαρση με σαλμονέλα υπήρξε πριν από δύο έτη σε περιοχή της Νότιας Ελλάδας με 33 κρούσματα. «Γίνεται σε όλον τον κόσμο. Ειδικά αυτός ο ορότυπος σχετίζεται συχνά με νερό άρδευσης και λαχανικά που ποτίζονται από αυτό», σημείωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT