Πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, η παραλία

Πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, η παραλία

Ποια τα αίτια της αποχής-ρεκόρ στη χθεσινή κάλπη. Πολίτες μιλούν στην «Κ» για τους λόγους που δεν ψήφισαν

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Ο δρόμος πάνω από τα Λιμανάκια στη Βουλιαγμένη ήταν χθες πλημμυρισμένος από παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Ο κόσμος άρχισε να συρρέει στα κολπάκια της παραλιακής από νωρίς το μεσημέρι και έμεινε μέχρι αργά το απόγευμα. Παρόμοια εικόνα επικρατούσε και σε άλλες πλαζ της Αττικής –η παραλία των Λεγραινών αλλά και του Αλίμου ήταν κατάμεστες– και σχεδόν παντού σε ολόκληρη τη χώρα. Κάποιοι είχαν προσέλθει στις κάλπες νωρίτερα το πρωί και η ψήφος τους καταγράφηκε. Αλλοι είχαν σκοπό να ψηφίσουν αργότερα το απόγευμα, μετά τις βουτιές στη θάλασσα. Οι περισσότεροι, όμως, προτίμησαν να μην αφιερώσουν χρόνο από την Κυριακή τους για να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, ειδικά μια Κυριακή του Ιουνίου με υψηλές θερμοκρασίες· στην Αττική ο υδράργυρος άγγιξε τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Σημάδια απαξίωσης

Ηταν μόνο η ζέστη και η θάλασσα που κράτησαν μακριά από τις κάλπες τους ψηφοφόρους και οδήγησαν σε ρεκόρ αποχής; Μάλλον όχι. Η αποχή-ρεκόρ, γύρω στο 60%, των χθεσινών εκλογών μοιάζει να έχει πολλές αιτίες, είναι ένας συνδυασμός αδιαφορίας, πλήξης, έλλειψης ενημέρωσης για το διακύβευμα των ευρωεκλογών. Ανησυχητικά σημάδια απαξίωσης της πολιτικής από νέους αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία. Σε χθεσινά ρεπορτάζ, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Λέσβο, πολλοί δήλωναν ότι δεν θα μετάσχουν στην εκλογική διαδικασία γιατί είναι απογοητευμένοι από το πολιτικό σύστημα, ανάμεσά τους και παλιοί ψηφοφόροι.

«Με τις ευρωεκλογές δεν έχω ασχοληθεί σχεδόν καθόλου», δήλωνε στην «Κ» 35χρονη κάτοικος Αθηνών, εκφράζοντας όσους πιστεύουν –που φαίνεται να μην είναι λίγοι– ότι οι ευρωεκλογές δεν είναι τόσο σημαντικές για την έκβαση του μέλλοντος της χώρας όσο οι εθνικές εκλογές. «Επίσης, όταν βλέπω υποψηφιότητες με κριτήριο την αναγνωρισιμότητα, από τη σόουμπιζ ή τον αθλητισμό, δεν θέλω να ψηφίσω – θα έπρεπε να υπάρχουν κάποιες απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσεις να θέσεις υποψηφιότητα», συμπληρώνει η ίδια, τονίζοντας πως και οι περισσότεροι φίλοι της απείχαν. Για ορισμένους δεν τέθηκε καν το δίλημμα «παραλία ή κάλπη». Ο ετεροδημότης Γιώργος δεν μπορούσε να λείψει από την Αθήνα αυτό το Σαββατοκύριακο για να ψηφίσει, ούτε θέλησε να ασχοληθεί με τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, αναφέρει στην «Κ», ενώ 34χρονη ψηφοφόρος από τη Θεσσαλονίκη έχασε την προθεσμία της επιστολικής και δεν ήταν διατεθειμένη να χάσει χρόνο και χρήματα για να ταξιδέψει από την Αθήνα μέχρι το εκλογικό της τμήμα για τις ευρωεκλογές, κάτι που έκανε στις προηγούμενες εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

Συναυλίες, πάρτι, νησιά

Τελικά, για πολλούς χθες, οτιδήποτε άλλο ήταν πιο σημαντικό από την ψήφο. Η συναυλία των Coldplay στο ΟΑΚΑ, ένα παιδικό πάρτι που έπρεπε να πάνε με τα παιδιά τους, ένα Σαββατοκύριακο σε νησί. Η Ρίτα Μ. δεν πήγε να ψηφίσει γιατί δεν άντεχε τη ζέστη και, όπως είπε στην «Κ», χθες ήταν η πρώτη φορά που η 92χρονη μητέρα της δεν συμμετείχε σε εκλογές. «Δεν έχει χάσει ψήφο ποτέ – τώρα δεν ήθελε να ψηφίσει κανέναν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT