Ρόδος: Τέλος στις παράνομες ξαπλώστρες

Ρόδος: Τέλος στις παράνομες ξαπλώστρες

Σε τρεις παραλίες της Ρόδου όπου γινόταν κατάληψη του αιγιαλού από επιχειρήσεις

2' 51" χρόνος ανάγνωσης

«Καθαρές», για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, ήταν χθες το πρωί τρεις από τις παραλίες της Ρόδου, στις οποίες γινόταν παράνομη κατάληψη αιγιαλού από μπιτς μπαρ. Καθοριστικός παράγοντας ήταν βέβαια η παρουσία της γενικής γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Νάγιας Κόλλια, η οποία επισκέφθηκε τα συγκεκριμένα σημεία και μετέφερε το μήνυμα. Το ερώτημα όμως είναι κατά πόσον οι παραλίες αυτές θα παραμείνουν ως έχουν το υπόλοιπο καλοκαίρι. Αλλά και πώς θα διαχειριστεί το υπουργείο Οικονομικών ανάλογες περιπτώσεις, όχι μόνο στη Ρόδο αλλά και σε όλη την Ελλάδα, με δεδομένο ότι είναι φύσει αδύνατη η συνεχής παρουσία ενός γενικού γραμματέα σε κάθε τουριστική περιοχή.

Εξόφθαλμες περιπτώσεις

Η προκλητική ενέργεια του μπιτς μπαρ «Santa Marina» στην Αγία Μαρίνα της Ρόδου, να «ξηλώσει» το πρωί της Παρασκευής τη σφράγιση της ακτής η οποία είχε επιβληθεί από την Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου λίγες ώρες νωρίτερα, ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ζήτησαν από τις Αρχές του νησιού να επιβληθεί πάσει θυσία η απόφαση. Παράλληλα, το βράδυ της Παρασκευής ταξίδεψε στο νησί η γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας Νάγια Κόλλια, με αποστολή να επιτηρήσει τη σφράγιση του «Santa Marina», αλλά και να ελέγξει ακόμη δύο από τις πιο εξόφθαλμες περιπτώσεις παρανομίας στο νησί, στον Αγιο Παύλο της Λίνδου και στην Αγία Αγάθη στο Χαράκι.

«Eίχαμε προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρανομεί», είπε ο Κ. Χατζηδάκης – Το ερώτημα είναι αν οι παραλίες αυτές θα παραμείνουν ως έχουν το υπόλοιπο καλοκαίρι.

Το πρωί του Σαββάτου η κ. Κόλλια επισκέφθηκε την Αγία Μαρίνα και διαπίστωσε ότι η επιχείρηση είχε συνετιστεί και είχε μετακινήσει τα ομπρελοκαθίσματα σε γειτονικό χώρο στην ίδια παραλία, τον οποίο μίσθωνε από πέρυσι χωρίς να τον χρησιμοποιεί (και απομάκρυνε εντελώς τα θαλάσσια κρεβάτια). Υπενθυμίζεται ότι στην επιχείρηση επιβλήθηκε πρόστιμο 28.500 ευρώ για την παράνομη κατάληψη 400 τ.μ. στην ακτή και 76 τ.μ. στη θάλασσα. Ενώ συνελήφθη ο υπεύθυνος του καταστήματος που αποσφράγισε την ακτή και οδηγήθηκε προχθές στον εισαγγελέα. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο μπιτς μπαρ πρόκειται να σφραγιστεί εντελώς στις 20 Ιουνίου, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε πριν από μερικές ημέρες ο Δήμος Ρόδου.

Η γενική γραμματέας επισκέφθηκε ακόμη δύο ακτές, στις οποίες εδώ και χρόνια λειτουργούν παράνομα επιχειρήσεις (τις υποθέσεις έχει καταδείξει από πέρυσι η «Κ» με σειρά ρεπορτάζ). Πρόκειται για τον Αγιο Παύλο, όπου λειτουργεί παράνομα επιχείρηση η οποία έχει «διαμορφώσει» σε επίπεδα για κρεβάτια και ξαπλώστρες τη βάση του βράχου της Ακρόπολης της Λίνδου και είχε τοποθετήσει παράνομη εξέδρα στη θάλασσα.

Ρόδος: Τέλος στις παράνομες ξαπλώστρες-1
Η παραλία του Αγίου Παύλου πριν (αριστερά) και μετά (δεξιά) από την απομάκρυνση των παράνομων κατασκευων. 

Και την Αγία Αγάθη, όπου είχαν τοποθετηθεί δύο καντίνες – εστιατόρια με τραπεζοκαθίσματα και ομπρελοκαθίσματα. Η κ. Κόλλια μίλησε με τους υπευθύνους των δύο μαγαζιών, οι οποίοι την ίδια ημέρα ξεκίνησαν να μαζεύουν ομπρελοκαθίσματα και παράνομες κατασκευές. Ως αποτέλεσμα, το πρωί της Κυριακής και οι δύο παραλίες ήταν «καθαρές». Επίσης είχε συνάντηση με εκπροσώπους του δήμου, στους οποίους επανέλαβε ότι η διαδικασία σφράγισης των παράνομων καταστημάτων είναι στη δική τους αρμοδιότητα.

Οι περιπτώσεις αυτές, πάντως, δεν είναι οι μόνες ούτε στη Ρόδο ούτε στην υπόλοιπη Ελλάδα. Χθες ο κ. Χατζηδάκης σε δήλωσή του στο ΑΠΕ επανέλαβε ότι «είχαμε προειδοποιήσει εδώ και μήνες ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρανομεί». Ωστόσο, στην πράξη η εφαρμογή της νομοθεσίας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω της έκτασης της παρανομίας σε όλη τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT