Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκαν 4 άτομα για απάτες – Εταζαν χρήματα σε επιχειρηματίες

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκαν 4 άτομα για απάτες – Εταζαν χρήματα σε επιχειρηματίες

Οι απάτες ξεκίνησαν το 2013 και αποκαλύφθηκαν έπειτα από καταγγελίες θυμάτων. Υπόσχονταν χρηματοδότηση από αναπτυξιακά προγράμματα. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε 65χρονος μηχανικός, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7 ετών και 4 μηνών

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για απάτες σε βάρος επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών καταδικάστηκαν τέσσερα άτομα στη Θεσσαλονίκη, τα οποία υπόσχονταν χρηματοδότηση από αναπτυξιακά προγράμματα.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση είχε 65χρονος μηχανικός, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7 ετών και 4 μηνών. Μάλιστα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων προσδιόρισε σε 2 εκατ. ευρώ την οικονομική βλάβη που επέφερε στα θύματά του (άνω των 20).

Οι δικαστές δεν του αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό, ωστόσο αποφάσισαν η έφεσή του να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής, επιβάλλοντας περιοριστικούς όρους και καταβολή εγγύησης, ύψους 10.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, κρίθηκαν ένοχοι για επί μέρους περιπτώσεις απατών, με τη ζημιά να προσδιορίζεται, ανάλογα με την περίπτωση, από 120.000 έως 1 εκατ. ευρώ.

Σε δύο από τα εν λόγω πρόσωπα επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης 3 ετών που ανεστάλησαν, υπό τον όρο της επίβλεψής τους από κοινωνικό λειτουργό, ενώ ο τελευταίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 5 ετών και 4 μηνών (αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ενόψει του Εφετείου).

Με την ίδια απόφαση, οι δικαστές αθώωσαν, λόγω αμφιβολιών, έναν ακόμη μηχανικό που κατηγορείτο για συμμετοχή στη συμμορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απάτες ξεκίνησαν το 2013 και αποκαλύφθηκαν έπειτα από καταγγελίες θυμάτων που ερευνήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. και οδήγησαν στη σύλληψη των δύο μηχανικών, πέρσι τον Ιούνιο.

Ο 65χρονος που καταδικάστηκε με τη μεγαλύτερη ποινή, ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι εισέπραξε νόμιμες αμοιβές για να «τρέξει» διαδικασίες που συνδέονταν με την ένταξη των πελατών του στα επιδοτούμενα προγράμματα, αλλά, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η εκταμίευση των ποσών καθυστέρησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT