Ταλαιπωρία των ογκολογικών ασθενών στην Κρήτη για εξέταση PET-CT

Ταλαιπωρία των ογκολογικών ασθενών στην Κρήτη για εξέταση PET-CT

Διενεργείται μόνο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, ωστόσο το προσωπικό δεν επαρκεί ώστε το σχετικό τμήμα να λειτουργήσει και απόγευμα

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως και δύο μήνες φτάνει η αναμονή για εξέταση PET-CT, μια εξέταση απαραίτητη για τη σταδιοποίηση και σωστή αντιμετώπιση του καρκίνου, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Το σχετικό τμήμα του νοσοκομείου εξυπηρετεί τους ασθενείς από όλη την Κρήτη καθώς δεν υπάρχει άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας στην περιοχή που να προσφέρει PET-CT. Το αποτέλεσμα είναι δεκάδες ογκολογικοί ασθενείς από την Κρήτη, προκειμένου να αποφύγουν τη μεγάλη αναμονή –η οποία συνεπάγεται καθυστέρηση στην αντιμετώπιση και συνεπώς ενδεχόμενη επέκταση ή υποτροπή της νόσου–, να μεταβαίνουν στην Αθήνα, με συνέπεια την ταλαιπωρία και την οικονομική επιβάρυνσή τους.

Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, ο λόγος για τη μεγάλη αναμονή είναι η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής, που δεν επιτρέπουν τη λειτουργία του τμήματος και το απόγευμα.

Η λειτουργία του PET-CT ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2023, κατόπιν δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η δωρεά προέβλεπε και την παραγωγή στην Κρήτη του ραδιοφαρμάκου που είναι απαραίτητο για τη διενέργεια του PET-CT, κάτι που τελικά δεν συμπεριέλαβε η σχετική σύμβαση. Ετσι, σήμερα το ραδιοφάρμακο παρασκευάζεται μόνο στην Αττική και με δεδομένο ότι έχει μικρό χρόνο ζωής (από τη στιγμή της παρασκευής του έως τη χορήγησή του στον ασθενή), το κόστος μεταφοράς του με ειδική πτήση είναι υψηλό.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο, Δημήτρης Βρύσαλης, ο ίδιος ο διοικητής του νοσοκομείου έχει δηλώσει ότι για να λειτουργήσει και το απόγευμα το συγκεκριμένο μηχάνημα θα χρειαστεί επιπλέον 1,5 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Παράλληλα, θα χρειαστεί να ενισχυθεί η στελέχωσή του. «Σήμερα στο τμήμα εργάζονται τρεις πυρηνικοί ιατροί, τρεις τεχνολόγοι, μία νοσηλεύτρια και ένας γραμματέας. Οταν παίρνει άδεια η νοσηλεύτρια, το κενό καλύπτεται από άλλα τμήματα, και όταν λαμβάνει άδεια ο γραμματέας, το κενό δεν αναπληρώνεται και δεν κλείνονται ραντεβού», σημειώνει ο κ. Βρύσαλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, με αυτό το προσωπικό έχουν εξυπηρετηθεί τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του PET-CT 3.600 ασθενείς. Μόνο σε πρωινή λειτουργία διενεργούνται κατά μέσον όρο 12 εξετάσεις ημερησίως. Τον περασμένο Απρίλιο διενεργήθηκαν 258 εξετάσεις PET-CT.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, για να μπορέσει το τμήμα να λειτουργεί και το απόγευμα θα πρέπει να έχει πέντε πυρηνικούς γιατρούς, πέντε τεχνολόγους, δύο νοσηλευτές και δύο γραμματείς. Ζητούν τη στελέχωση του τμήματος με το απαραίτητο προσωπικό και την επέκταση της λειτουργίας του PET-CT σε απογευματινή βάρδια χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του ασθενών.

Παραδείγματα

Η υποστελέχωση συνεχίζει να πλήττει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα:

• Στο νοσοκομείο Χανίων, οι αναρρωτικές άδειες δύο εκ των τεσσάρων πνευμονολόγων του οδηγούν στην προσωρινή αναστολή λειτουργίας της πνευμονολογικής κλινικής, γεγονός που, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ του νοσοκομείου, «θα έχει ως συνέπεια την επιφόρτιση των ήδη επιβαρυμένων παθολογικών κλινικών, τον διαμερισμό νοσηλευτικού προσωπικού σε άλλες κλινικές και, το σημαντικότερο από όλα, πιθανή επίπτωση στους πνευμονολογικούς ασθενείς που μέχρι τώρα αντιμετωπίζονται σε μια εξειδικευμένη κλινική».

• Οι γιατροί της νευροχειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Παπανικολάου εδώ και περίπου ένα χρόνο ζητούν να προκηρυχθούν δύο θέσεις επιμελητών νευροχειρουργών, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία της κλινικής. Πρόκειται για μια από τις παλαιότερες νευροχειρουργικές κλινικές της Ελλάδας, με μεγάλο επιστημονικό ιατρικό και εκπαιδευτικό έργο, που δέχεται περιστατικά από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και η οποία έχει μείνει με τέσσερις γιατρούς.

• Πρόσφατα το επιστημονικό συμβούλιο του Νοσοκομείου / Κέντρου Υγείας Λέρου απεφάνθη ομόφωνα ότι το υφιστάμενο ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί για την αποτελεσματική και ομαλή λειτουργία του ιδρύματος. «Οι εφημερίες κρίνονται επισφαλείς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ίδια τη ζωή των κατοίκων. Για τον Ιούνιο 2024 υπάρχουν ημέρες που δεν εφημερεύει χειρουργός, παιδίατρος, ακτινολόγος, αναισθησιολόγος, ψυχίατρος, ορθοπεδικός», αναφέρεται σε γνωμοδότησή του.

Ενδεικτικά, από τις 6 έως τις 15 Ιουνίου, από τις 22 έως τις 24 Ιουνίου και από τις 26 έως τις 30 Ιουνίου δεν εφημερεύει χειρουργός. Υπάρχει κίνδυνος να μην εφημερεύει παιδίατρος στις 15 και 16 Ιουνίου και από τις 20 έως τις 30 Ιουνίου. Το ίδιο ισχύει και για τον αναισθησιολόγο, ενώ χωρίς ψυχίατρο μένουν μέσα στον Ιούνιο 12 εφημερίες του νοσοκομείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT