Η έκδοση Ιταλού στη Βενεζουέλα χάθηκε στη μετάφραση

Η έκδοση Ιταλού στη Βενεζουέλα χάθηκε στη μετάφραση

Αποφυλακίστηκε ενάμιση μήνα μετά τη σύλληψή του λόγω προβλήματος με τα δικαστικά έγγραφα – Το ίδιο συνέβη και το 2023

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύλληψή του έγινε στις 29 Μαρτίου στη βίλα του στη Βάρκιζα. Εις βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει ο πρόεδρος Εφετών Αθηνών στις αρχές Φεβρουαρίου. Ο λόγος για τον 47χρονο Ιταλό E.R. που διώκεται από τις αρχές της Βενεζουέλας για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και λαθρεμπόριο. Σε επίσημη αναφορά που τέθηκε υπόψη της «Κ» σημειώνεται ότι «η σύλληψη έγινε με σκοπό την έκδοσή του στις αρχές της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας».

Οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού και ενάμιση μήνα αργότερα, στις 15 Μαΐου, αποφυλακίστηκε με απόφαση του δικαστικού συμβουλίου, έπειτα από αίτημα των συνηγόρων του. Του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, όπως η υποχρέωση να δίνει το «παρών» δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου διαμένει, καθώς και χρηματική εγγύηση ύψους 30.000 ευρώ.

Ορισμένες πηγές ενημέρωσης επισήμαναν ότι «περιέργως, δεν του επεβλήθη το μέτρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα». Οι σχετικές πληροφορίες πάντως διαψεύστηκαν από αρμόδιες αστυνομικές πηγές που ρωτήθηκαν σχετικά στο πλαίσιο του ρεπορτάζ.

Η αποφυλάκισή του φέρεται να κατέστη εφικτή λόγω προβλήματος στη μετάφραση δικαστικών εγγράφων. Οι αρχές της Βενεζουέλας έπρεπε εντός 40 ημερών να κοινοποιήσουν στις ελληνικές δικαστικές αρχές πλήρη φάκελο της υπόθεσης του Ιταλού, αιτιολογώντας το αίτημα έκδοσής του στη λατινοαμερικανική χώρα. Τα σχετικά έγγραφα εστάλησαν εμπρόθεσμα, ωστόσο ήταν γραμμένα ορισμένα στα αγγλικά και τα περισσότερα στα ισπανικά και επομένως ετέθη ζήτημα μετάφρασής τους στα ελληνικά.

Η σχετική διαδικασία φέρεται να «τρέχει», με ορισμένες πηγές ενημέρωσης να αναφέρουν ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός. Εως τότε, πάντως, το δικαστικό συμβούλιο ανταποκρινόμενο σε αίτημα της υπεράσπισης προχώρησε στην αποφυλάκιση του Ε.R., αντικαθιστώντας την προσωρινή κράτησή του με περιοριστικούς όρους.

Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας είχε συλληφθεί ξανά στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2023 δυνάμει –και τότε– διεθνούς εντάλματος σύλληψης για την ίδια ακριβώς υπόθεση. Τότε οι αρχές της Βενεζουέλας δεν είχαν αποστείλει τα απαραίτητα δικαστικά έγγραφα, με αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερος λίγο μετά τη σύλληψή του, ενώ και η ερυθρά αγγελία της Ιντερπολ έπαψε να βρίσκεται σε ισχύ. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2024 υπήρξε επικοινωνία Ελλάδας – Βενεζουέλας, με κατάληξη τη σύλληψή του με βάση νέο ένταλμα που εξέδωσε ο πρόεδρος εφετών Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές και όσα αναφέρονται στο εις βάρος του ένταλμα σύλληψης, ο Ιταλός φέρεται να μετείχε σε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας είχαν βρει έναν πρωτότυπο τρόπο να ιδιοποιούνται πετρέλαιο ζημιώνοντας το κράτος της Βενεζουέλας κατά 21 δισ. δολάρια – σύμφωνα με μια εκδοχή. Σε δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο η συγκεκριμένη απάτη περιγράφεται ως PDVSA-Cripto. Ηρθε στο φως τον Μάρτιο του 2023, με τη ΜΚΟ Transparency Venezouela να σημειώνει ότι για την υπόθεση ερευνήθηκαν 53 άτομα και εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης εις βάρος 12.

Σύμφωνα με τις αρχές της λατινοαμερικανικής χώρας, οι διωκόμενοι ως ιδιοκτήτες δεξαμενοπλοίων, υπό την κάλυψη ναυτιλιακών εταιρειών που είχαν συστήσει, προμηθεύονταν δορυφορικούς αναμεταδότες και συσκευές αναγνώρισης από αχρησιμοποίητα πλοία που βρίσκονταν σε λιμάνια χωρών της Ασίας.

Τοποθετούσαν τους αναμεταδότες σε πλοία ιδιοκτησίας τους, τα οποία φόρτωναν προϊόντα πετρελαίου από λιμάνια της Βενεζουέλας. Στη συνέχεια τα δεξαμενόπλοια απενεργοποιούσαν τα ως άνω συστήματα και τα μέλη της οργάνωσης έκλεβαν το φορτίο. Οι συνήγοροι υπεράσπισης του διωκόμενου Ιταλού δεν ανταποκρίθηκαν σε αίτημα της «Κ» για διευκρινίσεις επί της υπόθεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT