Καύσωνες: Από τον Ιούνιο και συχνότεροι – 40άρια προ των πυλών, ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά

Καύσωνες: Από τον Ιούνιο και συχνότεροι – 40άρια προ των πυλών, ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά

Τα τελευταία χρόνια έχει μεγαλώσει η περίοδος των ακραίων θερμοκρασιών στην Ελλάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες - Σε πολλές περιοχές της χώρας οι θερμοκρασίες θα χτυπήσουν «σαραντάρια», ενώ στην ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο θα δούμε θερμοκρασίες και άνω των 40 °C.

Σε μια καυτή αγκαλιά θα βρεθεί από σήμερα η χώρα μας, καθώς οι πολύ θερμές αέριες μάζες που βρίσκονταν πάνω από τη βόρεια Αφρική και την κεντρική Μεσόγειο κατευθύνονται ανατολικά και αναμένεται να ανεβάσουν τις θερμοκρασίες στην Ελλάδα από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, που εξέδωσε Εκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, σε πολλές περιοχές της χώρας οι θερμοκρασίες θα χτυπήσουν «σαραντάρια», ενώ στην ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο και ειδικά σε ηπειρωτικές περιοχές, μακριά από τη θαλάσσια αύρα, την Τετάρτη και την Πέμπτη θα δούμε θερμοκρασίες έως 41 °C και 42 °C, πιθανόν κατά τόπους έως και 43 °C.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ από Παρασκευή θα αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία, ενώ σημαντική μεταβολή θα υπάρχει το Σαββατοκύριακο, με τη θερμοκρασία να πέφτει 6-8 βαθμούς και να επιστρέφει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Σε πολλές περιοχές της χώρας οι θερμοκρασίες θα χτυπήσουν «σαραντάρια», ενώ στην ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο θα δούμε θερμοκρασίες και άνω των 40 °C.

Κλειστά σχολεία

Η πρόγνωση για τις ακραίες θερμοκρασίες οδήγησε κάποιους δήμους να αποφασίσουν να κρατήσουν κλειστά τα σχολεία ή να τροποποιήσουν τη λειτουργία τους από την Τρίτη 11 Ιουνίου έως την Πέμπτη 13 Ιουνίου. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Χαλκιδέων, θα είναι κλειστά τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου. Την ίδια απόφαση πήρε και ο Δήμος Μαντουδίου, συμπεριλαμβανομένου και του παιδικού σταθμού του δήμου. Στην Ερέτρια, ο δήμαρχος αποφάσισε αναστολή λειτουργίας όλων των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και των παιδικών σταθμών της περιοχής, ενώ ο Δήμος Λαμιέων τροποποίησε την ώρα λειτουργίας των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και όλων των βρεφικών και παιδικών σταθμών, ορίζοντας ως ώρα αποχώρησης τις 11.30 π.μ. Την ίδια απόφαση πήραν οι Δήμοι Θηβαίων, Ορχομενού και Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας.

Αναλυτικά: 

Μαρκόπουλο

Μέχρι τις 11:30 π.μ. θα λειτουργήσουν τα Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία στο Μαρκόπουλο, όπως γνωστοποίησε ο δήμος.

Οι υπόλοιπες σχολικές μοναδες θα λειτουργήσουν κανονικά, ενώ θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση για την λειτουργία των σχολείων και των παιδικών σταθμών τις επόμενες ημέρες.

Εύβοια

Αποφάσεις για κλείσιμο των σχολείων έχουν λάβει οι αυτοδιοικητικές Αρχές στους δήμους Χαλκιδέων, Ερέτριας, Διρφύων – Μεσσαπίων και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Αννας.

Στη Χαλκίδα, με απόφαση της δημάρχου Ελενας Βάκα, αναστέλλεται η λειτουργία των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων από την Τρίτη έως και την Πέμπτη 13 Ιουνίου. Κανονικά θα λειτουργήσουν οι Παιδικοί Σταθμοί, τα Κ.Δ.Α.Π και Κ.Δ.Α.Π.Με.Α, καθώς δεν πρόκειται για υποχρεωτική εκπαίδευση και η προσέλευση των μαθητών είναι προαιρετική. Ανοικτά θα είναι τα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς σε αυτά διεξάγονται πανελλήνιες και ενδοσχολικές εξετάσεις και δεν προβλέπεται πλήρες διδακτικό ωράριο.

Αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικά Σχολεία & Νηπιαγωγεία) αποφάσισε και ο δήμος Ερέτριας λόγω του καύσωνα, από την Τρίτη έως και την Πέμπτη.

Με ανακοίνωση του, ο δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Αννας ενημερώνει ότι διακόπτεται η λειτουργία των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και του Παιδικού Σταθμού από την Τρίτη 11 Ιουνίου έως την Πέμπτη 13 Ιουνίου. Παρόμοια απόφαση έλαβε και η Δημοτική Αρχή Διρφύων – Μεσσαπίων.

Φθιώτιδα

Με ανακοίνωσή του ο δήμος Λαμιέων, γνωστοποιεί ότι τροποποιείται η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και όλων των Βρεφικών και Παιδικών Σταθμών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, για το διάστημα από Τρίτη 11 Ιουνίου έως και την Πέμπτη 13 Ιουνίου, η ώρα αποχώρησης ορίζεται στις 11:30 π.μ.

Παρόμοια απόφαση έλαβε και ο δήμαρχος Στυλίδας, Γιάννης Αποστόλου, καθώς για το ίδιο χρονικό διάστημα (Τρίτη έως Πέμπτη) οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων θα σχολάνε νωρίτερα, στις 11:30 π.μ. 

Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Λοκρών, Αθανάσιος Ζεκεντές, ανακοίνωσε την εφαρμογή μειωμένου ωραρίου για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία) την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενώ δεν θα λειτουργήσουν καθόλου τα Ολοήμερα.

«Οι σχολικές γιορτές που έχουν προγραμματιστεί από τις ανωτέρω Σχολικές Μονάδες με αφορμή τη λήξη του σχολικού έτους θα πραγματοποιηθούν με ευθύνη των Διευθυντών τους. Συστήνεται να προτιμηθούν ώρες και σημεία που οι καιρικές συνθήκες θα είναι πρόσφορες για το σκοπό αυτό», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τέλος, στον δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας, η αποχώρηση των μαθητών από τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, από την Τρίτη έως την Πέμπτη, τροποποιείται ως εξής: 11:30 π.μ. από όλα τα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου, 11:30 π.μ. από τα Νηπιαγωγεία Αμφίκλειας και Ελάτειας, 12:00 μ.μ. από το Νηπιαγωγείο Κάτω Τιθορέας και 12:00 μ.μ. από όλους τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου.

Θήβα – Λιβαδειά – Αράχωβα – Δελφοί

Διακοπή μαθημάτων στις 11:30 π.μ, σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από την Τρίτη έως την Πέμπτη, αποφάσισε ο δήμος Θηβαίων.

Νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 11:30 π.μ. θα αποχωρήσουν από τα σχολεία τους και οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της Λιβαδειάς, κάτι που θα ισχύσει και στους δήμους Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας, Ορχομενού και Δελφών.

Θεσσαλία

Μέτρα για τον επερχόμενο καύσωνα έλαβε και ο δήμος Τρικκαίων, με σκοπό την προστασία παιδιών και εκπαιδευτικών. Ειδικότερα, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικά – Νηπιαγωγεία) θα λειτουργούν μέχρι τις 11:30, από τις 11 έως τις 13 Ιουνίου. Παρόμοια απόφαση έλαβε και ο δήμος Μετεώρων, όπου η λειτουργία των σχολείων μέχρι την Πέμπτη θα τερματίζεται στις 11:30 π.μ.

«Από τον Δήμο Τυρνάβου ανακοινώνεται ότι λόγω του επερχόμενου καύσωνα, τα σχολεία Α/θμιας εκπαίδευσης του Δήμου Τυρνάβου (νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία) θα λειτουργήσουν από αύριο Τρίτη, 11/06/2024, έως και την Πέμπτη, 13/06/2024, μεχρι τις 11:30 π.μ», αναφέρει η δημοτική Αρχή Τυρνάβου.

Κόρινθος

Κλειστά θα παραμείνουν την Τρίτη όλα τα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία στον δήμο Κορινθίων, έπειτα από απόφαση του δημάρχου, Νίκου Σταυρέλη.

«Σας γνωρίζουμε ότι λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένονται να επικρατήσουν στην χώρα τα σχολεία όλων των βαθμίδων του δήμου Κορινθίων θα παραμείνουν κλειστά», σημειώνεται.

Ερμιονίδα

«Λόγω της αναμενόμενης επέλασης του κύματος καύσωνα και έπειτα από συνεννόηση με τον Διευθυντή της Α/θμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας αύριο, Τρίτη 11 Ιουνίου 2024, όλες οι Σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία) θα λειτουργήσουν με ειδικό ωράριο αυστηρά έως τις 11:30 π.μ. Θα πραγματοποιηθεί αναστολή της λειτουργίας τους την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Ιουνίου», αναφέρει ο δήμαρχος Ερμιονίδας, Ιωάννης Γεωργόπουλος.

Νάουσα

Στις 12 το μεσημέρι θα κλείσουν την Τρίτη, τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά στον δήμο Νάουσας, λόγω του επερχόμενου κύμα καύσωνα. Την σχετική απόφαση έλαβε ο δήμαρχος, Νίκος Κουτσογιάννης.

Τηλεργασία για δημόσιους υπαλλήλους

Μέτρα προστασίας των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς τον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, από σήμερα Τρίτη έως και την Πέμπτη, περιγράφονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Ειδικότερα, για τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προβλέπεται η εφαρμογή τηλεργασίας. Εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, τότε μπορούν να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας.

Η υπαγωγή τους στις ευπαθείς ομάδες διαπιστώνεται βάσει των σχετικών στοιχείων που τηρούνται ήδη για τον υπάλληλο ή σε συνεργασία με τον Ελεγκτή Ιατρό της Υπηρεσίας ή τον ιατρό εργασίας ή κατόπιν προσκόμισης από τον ίδιο τον υπάλληλο σχετικής ιατρικής γνωμάτευσης, από την οποία να προκύπτει η πάθηση.

Ως προς τους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες, θα μπορούν επίσης να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία, και όπου αυτό δεν είναι εφικτό θα εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης. Ειδικά για τους υπαλλήλους που η φύση των καθηκόντων τους απαιτεί την παροχή εργασίας σε εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να κάνουν χρήση των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, ενώ συστήνεται η αποφυγή εργασίας τις ώρες αιχμής του καύσωνα (12.00 -17.00).

Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, αλλά και για την προστασία της υγείας τους, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί κατά τις ώρες αιχμής του καύσωνα, θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν με μέριμνα των υπηρεσιών.

Σε κάθε περίπτωση, όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να παρέχουν αδιαλείπτως τις υπηρεσίες τους στους πολίτες και να μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως το επερχόμενο θερμό επεισόδιο, με πρόγνωση για θερμοκρασίες και συνθήκες καύσωνα σε αρκετές περιοχές της χώρας, αναμένεται πριν καν ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Αν και παλιότερα αποτελούσε σπάνιο φαινόμενο, τα τελευταία χρόνια πυκνώνουν οι καύσωνες του Ιουνίου.

Στον 20ό αιώνα, το σύνηθες στην Ελλάδα ήταν οι καύσωνες να εκδηλώνονται τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Υπήρχαν φυσικά εξαιρέσεις, όταν επεισόδια καύσωνα εμφανίστηκαν από τον Ιούνιο, όπως στις 24-28 Ιουνίου 1982. Στην ιστορία της μετεωρολογίας στην Ελλάδα έχει μείνει επίσης ο ισχυρός καύσωνας από 19-23 Ιουνίου 1916, όταν περιοχές κυρίως της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου κατέγραψαν θερμοκρασίες έως και 43 °C (Αθήνα, Λαμία, Λάρισα κ.ά.) ή ακόμα και 45 °C (Καλαμάτα). Παρ’ όλα αυτά, ο Ιούνιος εθεωρείτο και ήταν ο σχετικά πιο δροσερός μήνας του καλοκαιριού, με τις περιπτώσεις καύσωνα να αποτελούν εξαίρεση.

Η εικόνα αυτή άρχισε να αλλάζει από τον Ιούνιο του 2007 και τον πολύ ισχυρό καύσωνα εκείνης της χρονιάς από 19-28 Ιουνίου, που δημιούργησε πολύ δύσκολες συνθήκες στην Αττική και συνέβαλε στην πυρκαγιά που έκαψε μεγάλο μέρος του Εθνικού Δρυμού και του δάσους της Πάρνηθας. Από το 2007 και μετά, παρατηρούνται αρκετά συχνά επεισόδια καύσωνα και τον Ιούνιο στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά, στις 15-18 Ιουνίου του 2010, τον Ιούνιο του 2014, στις 23-25 Ιουνίου 2016, από 29 Ιουνίου έως 3 Ιουλίου 2017, στις 21-29 Ιουνίου 2021. Οι καύσωνες του Ιουνίου επανέρχονται πλέον κάθε δύο-τρία χρόνια.

«Οι καύσωνες δεν είναι κάτι σπάνιο στη χώρα μας, όμως παραδοσιακά εμφανίζονται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Οι καύσωνες του Ιουνίου είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστοι –τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα– και μπορούμε να τους χαρακτηρίσουμε “πρώιμους” καύσωνες», σημείωσαν σε άρθρο τους η δρ Δήμητρα Φουντά, διευθύντρια ερευνών στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Αστεροσκοπείου, ο δρ Γιώργος Καταβούτας, επιστημονικός συνεργάτης ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, ο Φραγκίσκος Πιέρρος (MSc), ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ, και ο καθηγητής Νίκος Μιχαλόπουλος, διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Η επέκταση του χρονικού πλαισίου εκδήλωσης φαινομένων καύσωνα στη χώρα μας είναι πλευρά και έκφραση της γενικότερης τάσης της κλιματικής αλλαγής. Ηταν κάτι που το είχαμε δει στα μοντέλα, πλέον το βλέπουμε και στην πραγματικότητα», λέει στην «Κ» ο κ. Μιχαλόπουλος. «Μελέτη που έχουν πραγματοποιήσει ερευνητές του Αστεροσκοπείου, έχει καταγράψει μια σαφή και συγκεκριμένη τάση σύμφωνα με την οποία, πέρα από την πύκνωση της συχνότητας των καυσώνων στην Ελλάδα, υπάρχει και μια εποχική διεύρυνση του χρόνου εκδήλωσής τους. Σημειώνεται πρόωρη έναρξη και καθυστερημένη λήξη της περιόδου των φαινομένων. Συγκεκριμένα, υπολογίστηκε πως από το 1960 και μετά η έναρξη των καυσώνων μετατοπίζεται 2-5 ημέρες νωρίτερα ανά δεκαετία, ενώ η λήξη 2-6 ημέρες αργότερα».

Δυσοίωνο το μέλλον

Σε έρευνα επιστημονικής ομάδας του ΕΚΠΑ για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, για λογαριασμό της διαΝΕΟσις, σημειώνεται πως –σύμφωνα με τα μοντέλα της κλιματικής αλλαγής– θα αυξηθούν τα θερμά επεισόδια σε όλη την Ελλάδα. Ειδικά για την Αθήνα, εκτιμάται πως ενώ την περίοδο 1971-2000 στο κέντρο της Αθήνας είχαμε κατά μέσον όρο 1,4 «θερμά επεισόδια» τον χρόνο, μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες θα φτάσουμε κατά μέσον όρο τα έξι. Η άνοδος του αριθμού των επεισοδίων συνοδεύεται και με επέκταση του χρονικού εύρους εκδήλωσής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT