Καύσωνας – Σχολεία: Ποια παραμένουν κλειστά, ποια αλλάζουν ωράριο την Τετάρτη και την Πέμπτη

Καύσωνας – Σχολεία: Ποια παραμένουν κλειστά, ποια αλλάζουν ωράριο την Τετάρτη και την Πέμπτη

Σε αναστολή λειτουργίας ή τροποποίηση του ωραρίου προχωρούν σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ολες οι περιοχές

10' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναστολή λειτουργίας ή τροποποίηση του ωραρίου προχωρούν σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε αρκετές περιοχές της χώρας, λόγω των ακραίων συνθηκών και των υψηλών θερμοκρασιών που επιφέρει ο καύσωνας.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η οποία προχώρησε σε επικαιροποίηση του Εκτακτου Δελτίου Καιρού, πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα προκαλέσουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, έως και την Παρασκευή (14/06). Οι θερμοκρασίες θα κορυφωθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη, τόσο ως προς τις μέγιστες όσο και προς τις ελάχιστες τιμές τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί δήμοι της χώρας ανακοίνωσαν το κλείσιμο ή την περιστολή της λειτουργίας των σχολείων, προκειμένου να αποφευχθούν οι κίνδυνοι από την έκθεση των παιδιών και των εκπαιδευτικών σε συνθήκες καύσωνα.

Αττική και Πειραιάς

Αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την Τετάρτη και την Πέμπτη ανακοίνωσε ο δήμος Αθηναίων, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η απόφαση να επεκταθεί και την Παρασκευή. Με νεότερη ανακοίνωση, ο δήμος Αθηναίων γνωστοποίησε ότι κλειστοί θα παραμείνουν επίσης την Τετάρτη και την Πέμπτη «όλοι οι Βρεφικοί, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί (Δημοτικοί και Ιδιωτικοί)».

Στον Πειραιά, όπως αναφέρει η Δημοτική Αρχή, «αναστέλλεται η εκπαιδευτική λειτουργία όλων των Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία), καθώς και τα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης, την Τετάρτη 12 Ιουνίου, μετά τις 13:15 (δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα τμήματα). «Την Πέμπτη 13 Ιουνίου, όλες οι παραπάνω σχολικές μονάδες δεν θα λειτουργήσουν καθόλου, συμπεριλαμβανομένων και των Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Πειραιά», προστίθεται στην ανακοίνωση του δήμου Πειραιά.

Κλειστά θα είναι επίσης την Τετάρτη και την Πέμπτη τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία στον δήμο Μαρκοπούλου. «Κλειστός θα είναι ο Δημοτικός Σταθμός στο Πόρτο Ράφτη την Τετάρτη, λόγω βλάβης στο σύστημα κλιματισμού. Οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες θα λειτουργήσουν κανονικά», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στην Αγία Παρασκευή, κλειστά θα παταμείνουν όλα τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν οι Παιδικοί Σταθμοί του δήμου, καθώς «διαθέτουν κλιματιζόμενες αίθουσες», αναφέρει η Δημοτική Αρχή, προσθέτοντας ότι «κανονικά θα λειτουργήσουν επίσης όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια προκειμένου να διεξαχθούν ομαλά οι Πανελλήνιες».

Αναστολή λειτουργίας μετά τις 13:15 των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποφάσισε ο δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού για την Τετάρτη (δεν θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα τμήματα). Την Πέμπτη, οι σχολικές μονάδες «δεν θα λειτουργήσουν καθόλου, συμπεριλαμβανομένων και των Βρεφονηπιακών Σταθμών και των ΚΔΑΠ του Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού».

Στην Πετρούπολη, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία την Τετάρτη να παραμείνουν κλειστά. «Οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου θα λειτουργήσουν σε κλιματιζόμενους χώρους, ενώ οι εξετάσεις στα Γυμνάσια και στα Λύκεια θα διεξαχθούν κανονικά».

Στον Αγιο Δημήτριο, δεν θα λειτουργήσουν, την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Ιουνίου, τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία (συμπεριλαμβανομένων του Ειδικού Νηπιαγωγείου, του Ειδικού Δημοτικού καθώς και του Ε.Ε.Ε.ΕΚ.). Οι Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά, καθώς διαθέτουν κλιματιζόμενες αίθουσες. «Συστήνεται ωστόσο, στους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι, εφόσον αυτό είναι εφικτό», αναφέρει ο δήμος, προσθέτοντας ότι για την Παρασκευή θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση.

Στο Μαρόυσι, «αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την Τετάρτη. Η λειτουργία των σχολικών μονάδων για το υπόλοιπο της εβδομάδας θα καθοριστεί με νεότερη απόφαση, ανάλογα με τα μετεωρολογικά δελτία», σημειώνεται.

Κλειστά από τις 11:30 και μετά θα παραμείνουν τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης την Τετάρτη και την Πέμπτη στον δήμο Σαρωνικού. Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα λειτουργήσουν κανονικά.

«Διακοπή λειτουργίας την Τετάρτη 12 Ιουνίου όλων των Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείων και Δημοτικών) και των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, δημόσιων και ιδιωτικών», ανακοίνωσε ο δήμος Κρωπίας.

Στον Ταύρο, αναστολή της λειτουργίας όλων των Δημοτικών και Νηπιαγωγείων αποφάσισε η Δημοτική Αρχή.

Στο Γαλάτσι, κλειστά θα παραμείνουν την Πέμπτη τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά Σχολεία, ενώ την Τετάρτη θα λειτουργήσουν κανονικά.

Στον Διόνυσο, αναστέλλεται για την Τετάρτη η εκπαιδευτική λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ οι Παιδικοί Σταθμοί θα λειτουργήσουν από τις 07.00 έως τις 14.00 τόσο την Τετάρτη όσο και την Πέμπτη.

Στον δήμο Βριλησσίων, αναστέλλεται η λειτουργία Δημοτικών και Νηπιαγωγείων την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα είναι κλειστά λόγω τοπικής εορτής – αργίας. Για την Παρασκευή η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί.

Κλειστά θα παραμείνουν επίσης την Τετάρτη όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (δημόσια και ιδιωτικά) στο Ηράκλειο Αττικής. Κλειστό θα παραμείνει και το ΕΕΕΚ Ηρακλείου. «Η λειτουργία των σχολείων για το υπόλοιπο της εβδομάδας θα καθοριστεί με νεότερη απόφαση ανάλογα με τα μετεωρολογικά δελτία», αναφέρει η Δημοτική Αρχή.

Κλειστά θα παραμείνουν τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα ειδικά σχολεία που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Αχαρνών. Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα λειτουργήσουν κανονικά, προκειμένου να διεξαχθούν απρόσκοπτα οι Πανελλήνιες και οι απολυτήριες εξετάσεις. Τέλος, κανονικά θα λειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί και οι παιδικοί σταθμοί του δήμου.

Θεσσαλονίκη – Βόρεια Ελλάδα

Με απόφαση του δημάρχου Στέλιου Αγγελούδη, τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσουν την Τετάρτη και την Πέμπτη μέχρι τις 11.30 π.μ. O δήμος Θεσσαλονίκης παρακαλεί τους γονείς να επικοινωνήσουν με τους διευθυντές των σχολείων, ώστε να δηλώσουν περιπτώσεις αδυναμίας παραλαβής των παιδιών τους στην προγραμματισμένη ώρα.

Με μειωμένο ωράριο, έως τις 11:30 π.μ., εξαιτίας των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, θα λειτουργήσουν την Τετάρτη και την Πέμπτη τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία στον δήμο Καλαμαριάς.

«Με απόφαση του δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, διακόπτεται η λειτουργία των Δημοτικών σχολείων και Νηπιαγωγείων, για το χρονικό διάστημα από 12 έως και 13 Ιουνίου».

Από την Τετάρτη έως και την Πέμπτη, όλα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, καθώς και το Εργαστήριο Ειδικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ελευθερίου – Κορδελιού θα λειτουργήσουν με μειωμένο ωράριο. Κλειστό θα παραμείνει και τις δύο ημέρες το 25ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου.

«Λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν την Τετάρτη 12 Ιουνίου, η δήμαρχος Λαγκαδά, Νίκη Ανδρεάδου, αποφάσισε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία) του δήμου Λαγκαδά, την Τετάρτη, από τις 11:00 π.μ. έως το πέρας του ημερήσιου ωρολογίου προγράμματος».

Την ίδια στιγμή, ο δήμος Πέλλας αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων, την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Ιουνίου, λόγω καύσωνα.

Τροποποίηση του ωραρίου των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και του ΕΕΕΕΚ την Τετάρτη και την Πέμπτη, ως προς την ώρα αποχώρησης, «η οποία ορίζεται στις 11:30 π.μ., λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν στην περιοχή», ανακοίνωσε ο δήμος Βέροιας.

Παράλληλα, σε αναστολή λειτουργίας παραμένουν τα ολοήμερα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία, Ειδικό Νηπιαγωγείο και Ειδικού Δημοτικό), στον δήμο Σερρών.

Κρήτη

Τροποποιήσεις και αναστολή λειτουργίας ανακοινώθηκε επίσης για αρκετά σχολεία σε περιοχές της Κρήτης, όπου η θερμοκρασία την Τετάρτη και την Πέμπτη αναμένεται να φθάσει τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Στο Ηράκλειο, σύμφωνα με απόφαση του δημάρχου, «την Τετάρτη 12 Ιουνίου δεν θα λειτουργήσει το ολοήμερο πρόγραμμα για όλες τις μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία). Η λειτουργία των μονάδων θα ολοκληρωθεί στις 13:15. Για την Πέμπτη 13 Ιουνίου αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία)».

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο Χανιων, αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία & Δημοτικά σχολεία) για την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Ιουνίου. Για όσα σχολεία έχουν προγραμματίσει εορταστικές εκδηλώσεις, συνίσταται αυτές να πραγματοποιηθούν μετά τις 19:30-20:00. Ως προς τους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, η λειτουργία θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, καθώς όλες οι αίθουσες διαθέτουν επαρκή κλιματισμό.

Κλειστά θα παραμείνουν επίσης τα ολοήμερα τμήματα στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία του δήμου Ρεθύμνης, την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Κεντρική Ελλάδα

Αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων είχαν ανακοινώσει ήδη από τη Δευτέρα, δήμοι της Εύβοιας και της Στερεάς Ελλάδας. Ειδικότερα, αποφάσεις για κλείσιμο των σχολείων έχουν λάβει οι δήμοι Χαλκιδέων, Ερέτριας, Διρφύων – Μεσσαπίων και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Αννας.

Στην Φθιώτιδα, ο δήμος Λαμιέων τροποποίησε τη λειτουργία των σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και όλων των Βρεφικών και Παιδικών Σταθμών. Από την Τρίτη έως και την Πέμπτη 13 Ιουνίου, η ώρα αποχώρησης ορίζεται στις 11:30 π.μ. Παρόμοια απόφαση έλαβε επίσης και ο δήμαρχος Στυλίδας, ο δήμαρχος Λοκρών, καθώς και ο δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας.

Διακοπή μαθημάτων στις 11:30 π.μ, σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από την Τρίτη έως την Πέμπτη, αποφάσισε και ο δήμος Θηβαίων. Στις 11:30 π.μ. θα αποχωρήσουν από τα σχολεία τους και οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της Λιβαδειάς, κάτι που θα ισχύσει και στους δήμους Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας, Ορχομενού και Δελφών.

Μέτρα για τον επερχόμενο καύσωνα έλαβε και ο δήμος Τρικκαίων, όπου τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικά – Νηπιαγωγεία) θα λειτουργούν μέχρι τις 11:30, από τις 11 έως τις 13 Ιουνίου. Παρόμοια απόφαση έλαβε και ο δήμος Μετεώρων, όπου η λειτουργία των σχολείων μέχρι την Πέμπτη θα τερματίζεται στις 11:30 π.μ.

«Από τον Δήμο Τυρνάβου ανακοινώνεται ότι λόγω του επερχόμενου καύσωνα, τα σχολεία Α/θμιας εκπαίδευσης του Δήμου Τυρνάβου (νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία) θα λειτουργήσουν από αύριο Τρίτη, 11/06/2024, έως και την Πέμπτη, 13/06/2024, μεχρι τις 11:30 π.μ», αναφέρει η δημοτική Αρχή Τυρνάβου.

Κλειστά θα μείνουν επίσης όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δηλαδή νηπιαγωγεία και δημοτικά, σε όλη την έκταση του δήμου Βόλου, καθώς και το ΕΕΕΕΚ Νέας Ιωνίας, για τις δύο επόμενες ημέρες, δηλαδή αύριο Τετάρτη 12/06/2024 και μεθαύριο Πέμπτη 13/06/2024.

Απόφαση για την αναστολή λειτουργίας των Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολικών μονάδων την Τετάρτη και την Πέμπτη, έλαβε και ο δήμος Λαρισαίων.

Το δελτίο της ΕΜΥ

Το Εκτακτο Δελτίο Καιρού που εκδόθηκε στις 10-06-2024/1130 τοπική ώρα επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Αναλυτικά:

Το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και την Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται ανατολικότερα και θα προκαλέσει στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες έως και την Παρασκευή (14-6-2024). Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια, σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.

Την Τετάρτη (12-6-2024) και την Πέμπτη (13-6-2024) οι θερμοκρασίες θα κορυφωθούν και ως προς τις μέγιστες, αλλά και ως προς τις ελάχιστες τιμές τους.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά την Τετάρτη τους 40 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.
β. Στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 40 βαθμούς και στη Θεσσαλία τους 41 με 42 βαθμούς με τις ελάχιστες τιμές της περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 41 με 42 βαθμούς και κατά τόπους τους 43 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
δ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ τοπικά στην Κρήτη θα φτάσει τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
ε. Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 40 με 41 βαθμούς και την Πέμπτη τους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.

3. Την Παρασκευή (14-6-2024) η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ από τις απογευματινές ώρες αναμένεται μεταβολή του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα με καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 34 με 36 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 38 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου τους 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς.
γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη τους 37 με 39 και πιθανόν 40 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται πως το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς και θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT