Σχεδίαζαν να εισαγάγουν κοκαΐνη μέσα σε εκσκαφέα – Νέα στοιχεία φέρνει στο φως η «Κ»

Σχεδίαζαν να εισαγάγουν κοκαΐνη μέσα σε εκσκαφέα – Νέα στοιχεία φέρνει στο φως η «Κ»

Oι τρεις μυστικοί συνεργάτες της ΕΛ.ΑΣ. θα αμείβονταν με 400.000 ευρώ για να βγάλουν το κοντέινερ με τα ναρκωτικά από το λιμάνι του Πειραιά για λογαριασμό του καρτέλ της Λατινικής Αμερικής

Στις 22 Μαΐου η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών προχώρησε στην κατάσχεση, στο λιμάνι του Πειραιά, 210 κιλών κοκαΐνης μέσα σε κοντέινερ με κατεψυγμένες γαρίδες από το Εκουαδόρ. Για την υπόθεση συνελήφθησαν τρεις υπήκοοι Αλβανίας και ένας Ελληνας, που παραμένουν προφυλακισμένοι. Προηγήθηκε μυστική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας πράκτορας της Αστυνομίας κατάφερε να διεισδύσει στις τάξεις των ναρκεμπόρων και να τους παγιδεύσει. Με ποιον τρόπο; Τους έπεισε ότι είχε τη δυνατότητα να βγάλει τα ναρκωτικά από το λιμάνι και να τα μεταφέρει σε ασφαλή χώρο, από όπου εκείνοι θα μπορούσαν να τα παραλάβουν.

Νεότερα στοιχεία που περιήλθαν στην κατοχή της «Κ» οδηγούν σε μια σημαντική αποκάλυψη. Ο βασικός κατηγορούμενος φέρεται να σχεδίαζε να εισαγάγει κοκαΐνη από το Εκουαδόρ προς την Ευρώπη κρυμμένη μέσα σε σκαπτικά μηχανήματα. Οι εκσκαφείς θα εκκινούσαν το δρομολόγιό τους από το λιμάνι Γκουαγιακίλ και θα κατέληγαν στο Κόσοβο, όπου μάλιστα ο 48χρονος Αλβανός «εγκέφαλος» φέρεται να είχε διασυνδέσεις.

Τα παραπάνω προκύπτουν από επίσημα δικαστικά έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση της «Κ». Σε αυτά αποτυπώνονται με λεπτομέρεια όλες οι πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι τρεις μυστικοί συνεργάτες της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι από τις αρχές Μαρτίου κατάφεραν να εξαπατήσουν τους διακινητές και να εισχωρήσουν στις τάξεις τους. Παρουσιάστηκαν ως άτομα με διασυνδέσεις στον Πειραιά και δυνατότητα να βγάλουν το κοντέινερ με τις γαρίδες και τα ναρκωτικά από τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων.

Στο Κόσοβο

Το απόγευμα της 26ης Μαρτίου, δύο από τους μυστικούς συνεργάτες της Δίωξης, ο «Μάρτυρας 1» και ο «Μάρτυρας 2», συναντήθηκαν σε καφετέρια στην Αργυρούπολη με τον φερόμενο ως αρχηγό του κυκλώματος, που σημειωτέον καταζητείτο από το 2017 και κυκλοφορούσε με πλαστά στοιχεία ταυτότητας.

Σε εκείνη τη συνάντηση, ο τελευταίος ρώτησε τον «Μάρτυρα 1» εάν εκτός από το κοντέινερ με τις γαρίδες θα μπορούσε να εκτελωνίσει και ένα δεύτερο κοντέινερ εντός του οποίου θα υπήρχε ένας εκσκαφέας μάρκας JCB έμφορτος με ναρκωτικά. Ο 48χρονος υπήκοος Αλβανίας ζήτησε συγκεκριμένα τη μεταφορά του μηχανήματος σε αποθήκη που διαχειριζόταν ο «Μάρτυρας 1», λέγοντάς του ότι συνεργάτες του θα μπορούσαν εντός δύο ημερών να αφαιρέσουν τα ναρκωτικά από το εσωτερικό του εκσκαφέα. Στη συνέχεια το μηχάνημα θα μεταφερόταν οδικώς στον τελικό προορισμό του, το Κόσοβο.

Από το ίδιο δικαστικό έγγραφο που περιήλθε εις γνώσιν της «Κ» προκύπτει ακόμη ότι οι τρεις συνεργάτες της ΕΛ.ΑΣ. θα αμείβονταν με 400.000 ευρώ για να βγάλουν το «κουτί» (το κοντέινερ στη διάλεκτο των αστυνομικών) με τα ναρκωτικά από το λιμάνι. Οπως επίσης ότι ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» της διακίνησης δήλωσε ότι είχε τα χρήματά του στην Αλβανία καθώς και ότι θα εξοφλούσε τους «Μάρτυρες» για τις υπηρεσίες τους μετά την οριστική παράδοση – παραλαβή των ναρκωτικών. Ενα ποσό της τάξεως των 70.000 ευρώ καταβλήθηκε ως προκαταβολή στον «Μάρτυρα 1» σε συνάντησή του με τον οργανωτή της μεταφοράς σε καφέ των νοτίων προαστίων.

Φωτογραφικές αποδείξεις

Στη διάρκεια των περίπου τριών μηνών που διήρκεσε η μυστική επιχείρηση της Ασφάλειας Αττικής προέκυψαν ορισμένα ακόμη ενδιαφέροντα ευρήματα. Οπως, για παράδειγμα, ότι οι φερόμενοι ως διακινητές χρησιμοποιούσαν για τις μεταξύ τους επικοινωνίες την άγνωστη στο ευρύ κοινό κρυπτογραφημένη εφαρμογή Zangi. Ή ακόμη ότι το καρτέλ της Λατινικής Αμερικής έστειλε φωτογραφίες και βίντεο με τα ναρκωτικά τοποθετημένα στο κοντέινερ ως απόδειξη ότι η κοκαΐνη βρισκόταν καθ’ οδόν προς το λιμάνι του Πειραιά. Καθώς και ότι σε δύο από τις περίπου 180 συσκευασίες με ναρκωτικά υπήρχαν τοποθετημένοι δύο μηχανισμοί γεωεντοπισμού (GPS) μέσω των οποίων οι ναρκέμποροι μπορούσαν να παρακολουθούν την πορεία των ναρκωτικών.

Από τον Παναμά

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 48χρονος υπήκοος Αλβανίας και φερόμενος ως «εγκέφαλος» της μεταφοράς είχε προτείνει σε έναν από τους συνεργάτες της ΕΛ.ΑΣ. να προχωρήσει στον εκτελωνισμό ενός ακόμη κοντέινερ με κοκαΐνη που διήλθε transit από το λιμάνι του Πειραιά. Το εμπορευματοκιβώτιο προερχόταν από τον Παναμά και είχε τελικό προορισμό την Τουρκία, ενώ προτάθηκε αμοιβή για τη «δουλειά» αυτή από 500.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ.

Να αναφέρουμε επίσης ότι στα τέλη Μαΐου η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών κατάσχεσε στον Πειραιά και δεύτερο κοντέινερ με κοκαΐνη κρυμμένη μέσα σε φορτίο με κατεψυγμένα καλαμαράκια. Δεν συσχετίστηκε ωστόσο με την πρώτη, κύρια υπόθεση. Λεπτομέρειες αποκαλύπτονται, τέλος, για τον ρόλο του Ελληνα συλληφθέντα, με παρελθόν στη μεταφορά κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική, καθώς και για όσα διαδραματίστηκαν κατά τη σύλληψη των κατηγορουμένων, αμέσως μετά την παραλαβή των ναρκωτικών που ήταν κρυμμένα στον 5ο όροφο ενός loft στην περιοχή του Πειραιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT