Καύσωνας: Σε ετοιμότητα για το ρεύμα

Οι αρμόδιες αρχές είναι καθησυχαστικές σε ό,τι αφορά την επάρκεια του συστήματος, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί με μεγάλο αριθμό φωτοβολταϊκών πάρκων

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση άτυπου συναγερμού βρίσκεται το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας για να αντιμετωπίσει την κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης που έφεραν οι πρώτες υψηλές θερμοκρασίες. Τα φορτία έπειτα από μια αύξηση κοντά στο 20% την περασμένη εβδομάδα συνεχίζουν να ανεβαίνουν ακολουθώντας την ανοδική πορεία του υδραργύρου λόγω της μαζικής και αδιάλειπτης χρήσης των κλιματιστικών. Σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη του ΑΔΜΗΕ, η αιχμή του φορτίου έφτασε χθες στα 8.800 ΜW και αναμένεται να αυξηθεί σήμερα στα 9.410 MW για να ξεπεράσει τα 10.000 MW αύριο και την Παρασκευή πριν αρχίσει να αποκλιμακώνεται το Σαββατοκύριακο με την υποχώρηση της θερμοκρασίας και τον περιορισμό της κατανάλωσης σε επιχειρήσεις και άλλους επαγγελματικούς χώρους.

Οι αρμόδιες αρχές είναι καθησυχαστικές σε ό,τι αφορά την επάρκεια του συστήματος, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί με μεγάλο αριθμό φωτοβολταϊκών πάρκων, η παραγωγή των οποίων κορυφώνεται τις μεσημεριανές ώρες που κορυφώνεται και η ζήτηση. Οι ώρες που απαιτείται κάποια διαχείριση είναι το διάστημα μεταξύ 8-10 το βράδυ, όταν η ζήτηση παραμένει υψηλή αλλά η παραγωγή των φωτοβολταϊκών μηδενίζεται. Η ζήτηση αυτές τις ώρες καλύπτεται τις τελευταίες ημέρες με την ένταξη περισσότερων μονάδων φυσικού αερίου στο σύστημα αλλά και τη συμμετοχή λιγνιτικών μονάδων έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα πλήρους αποχής του λιγνίτη από το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής. Σε διαθεσιμότητα βρίσκονται όλες οι θερμικές μονάδες φυσικού αερίου, όπως και οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 5», «Μελίτη» και «Αγ. Δημήτριος 5».

Σε ετοιμότητα βρίσκεται και ο ΔΕΔΔΗΕ που ελέγχει το δίκτυο διανομής μέσης και χαμηλής τάσης, δηλαδή τις γραμμές μέσω των οποίων φτάνει το ρεύμα από τους μετασχηματιστές στις επιχειρήσεις και στα σπίτια μας. Ο Διαχειριστής έχει αναστείλει τις άδειες και έχει θέσει σε επιφυλακή το σύνολο του τεχνικού προσωπικού για την άμεση αντιμετώπιση βλαβών σε περίπτωση υπερθέρμανσης των μετασχηματιστών. Περιορισμένες βλάβες και μικρής διάρκειας διακοπές ρεύματος σε κατά τόπους περιοχές δεν μπορούν να αποκλειστούν και γι’ αυτό ο ΔΕΔΔΗΕ ρίχνει το βάρος στην άμεση αποκατάστασή τους. Παράλληλα, έχει αναστείλει τις προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος για την αναβάθμιση του δικτύου, με εξαίρεση αυτές που θεωρούνται απαραίτητες για την ομαλή ηλεκτροδότηση των καταναλωτών.

Αυξήσεις στα τιμολόγια

Αυτό που σίγουρα δεν θα αποφύγουν οι καταναλωτές είναι οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος. Η κάλυψη της υψηλής ζήτησης με ακριβές μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη και η υποχώρηση της παραγωγής των ΑΠΕ λόγω άπνοιας που συνοδεύει συνήθως τις υψηλές θερμοκρασίες, αποτελούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό εκτόξευσης της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος. Η μέση τιμή της μεγαβατώρας στη χονδρεμπορική αγορά αύριο θα ξεπεράσει τα 110 ευρώ σε συνέχεια μιας ανοδικής πορείας από τον περασμένο μήνα, πορεία που προεξοφλεί σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια του Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT