Καύσωνας: Μίνι lockdown φέρνει το θερμό «κύμα»

Καύσωνας: Μίνι lockdown φέρνει το θερμό «κύμα»

Σχολεία θα μείνουν κλειστά, υπηρεσίες του Δημοσίου θα κάνουν τηλεργασία, η Ακρόπολη δεν θα δέχεται από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα, τα delivery δεν θα παραδίδουν, ένα μίνι lockdown θα φέρει ο καύσωνας του Ιουνίου που πλήττει από σήμερα περιοχές της χώρας

Της Ιωάννας Φωτιάδη

Σε «αναστολή» τίθενται πολλές δραστηριότητες λόγω της επέλασης του πρώτου, πρώιμου, καύσωνα του καλοκαιριού. Σχολεία κλείνουν, το Δημόσιο «τηλεργάζεται» και οι ευάλωτοι πολίτες καλούνται να προσέχουν τις υψηλότατες για την εποχή θερμοκρασίες, ακόμη και η Ακρόπολη θα είναι κλειστή για τους επισκέπτες τις επόμενες μέρες, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ (Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας) ο υδράργυρος θα χτυπήσει «κόκκινο» στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα κεντρικά και στα νότια, σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα. Σε αυτές τις περιοχές εμφανίζεται και ο υψηλότερος κίνδυνος για πυρκαγιά. Κάποτε οι καύσωνες συνέβαιναν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όμως από το 2007 και έπειτα, «καθιερώθηκαν» και τον Ιούνιο και επαναλαμβάνονται πλέον κάθε δύο με τρία χρόνια. Εναν τέτοιο καύσωνα, που ενδέχεται να φτάσει τοπικά ακόμα και τους 43 βαθμούς, ζούμε αυτές τις ημέρες. Χθες, Τρίτη, ο υδράργυρος, σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ σε Ψαχνά Ευβοίας, Λευκοχώρι Φθιώτιδας, Σπάρτη (41,2), Θήβα (41,1), Αγία Τριάδα Φθιώτιδας, Τανάγρα, Μυστρά Λακωνίας (40,9) και Αγίους Θεόδωρους Κορινθίας (40,6).

Τάχιστα ενεργοποιήθηκαν τα αντανακλαστικά του υπουργείου Εσωτερικών. Σε ειδική εγκύκλιο που εξέδωσε τη Δευτέρα περιγράφονται τα μέτρα προστασίας υπέρ της υγείας των δημοσίων υπαλλήλων και ο τρόπος λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών. Δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες δικαιούνται να κάνουν χρήση της τηλεργασίας ή να μην προσέλθουν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ειδικής άδειας. Και οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν εμπίπτουν σε ευπαθείς ομάδες μπορούν επίσης να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με τηλεργασία. Αλλιώς, αξιοποιούν το ευέλικτο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης και όσοι εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους συστήνεται να χρησιμοποιήσουν τα μέσα ατομικής προστασίας και να αποφύγουν να εργαστούν στις ώρες αιχμής, 12-5 μ.μ. Οσοι πολίτες είχαν προγραμματισμένα ραντεβού σε δημόσιες υπηρεσίες καλούνται να τα μεταθέσουν.

Προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας κάλεσε τον διοικητή του ΕΚΑΒ και τους διοικητές των ΥΠΕ να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα. Συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για τα συμπτώματα της θερμοπληξίας – ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας σώματος, κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα, ξηρή πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλος, ναυτία, εμετός, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας, επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά, σπασμούς, απώλεια συνείδησης ή κώμα. Οσοι παρουσιάζουν τα παραπάνω πρέπει να διακομισθούν σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά έως τότε πρέπει να βοηθηθούν με τη μεταφορά τους σε σκιερό και κλιματιζόμενο μέρος.

Δεν επηρεάζεται η λειτουργία των γυμνασίων και λυκείων, ούτε η διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Εν μέσω καύσωνα, λοιπόν, ο Δήμος Αθηναίων διαμηνύει ότι οι πολίτες και δη οι ευπαθείς, μπορούν να επικοινωνούν με την 24ωρη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη 1595 (χρέωση ανάλογα με τον πάροχο) ή με τη «Γραμμή Καύσωνα» των Δημοτικών Ιατρείων στο 210-36.38.049, καθημερινά από τις 8.30 π.μ. έως τις 7.30 μ.μ., για συμβουλές και οδηγίες. Επίσης, οι επτά κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας θα είναι ανοιχτές στο κοινό από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Ο Δήμος Αθηναίων, επίσης, ανακοίνωσε χθες την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σήμερα και αύριο. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Αθηναίων καθώς και η κεντρική υπηρεσία θα λειτουργήσουν από τις 7 π.μ. έως τις 2 μ.μ. Για την Παρασκευή, τελευταία ημέρα του σχολικού έτους, θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση και θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση. Ακολούθησε ο Δήμος Πειραιά που αποφάσισε την παύση τόσο των δημοτικών σχολείων όσο και των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών και των εργαστηρίων ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ανάλογες αποφάσεις έλαβαν οι Δήμοι Περάματος, Μαρκοπούλου, Ηρακλείου Αττικής, Κρωπίας, Μοσχάτου – Ταύρου, Ηλιούπολης Αττικής, Αργυρούπολης – Ελληνικού, Αγίου Δημητρίου, Βριλησσίων, Αμαρουσίου, Φιλοθέης – Ψυχικού, Χαϊδαρίου και Ωρωπού.

Στην περιφέρεια

Εκτός Αττικής αποφάσισαν το κλείσιμο των σχολείων οι Δήμοι Ερμιονίδας, Επιδαύρου, Χαλκιδέων, Ερέτριας, Διρφύων – Μεσσαπίων και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Αννας. Στη Φθιώτιδα, τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι βρεφικοί σταθμοί λειτουργούν από την Τρίτη έως τις 11.30 π.μ. Παρόμοια απόφαση έλαβε επίσης και ο δήμαρχος Στυλίδας, ο δήμαρχος Λοκρών, καθώς και ο δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας. Διακοπή μαθημάτων στις 11.30 π.μ., σε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από την Τρίτη έως την Πέμπτη και στον Δήμο Θηβαίων, Λιβαδειάς, Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας, Ορχομενού και Δελφών, Τυρνάβου, Τρικκαίων και Μετεώρων. Στο Ηράκλειο Κρήτης, στα Χανιά και στο Ρέθυμνο, όπου αναμένεται να πληγούν έντονα από τον καύσωνα, έχουν δρομολογηθεί αλλαγές στη λειτουργία των σχολείων.

Επισημαίνεται ότι τα έκτακτα μέτρα δεν επηρεάζουν τη λειτουργία των γυμνασίων και λυκείων ούτε βέβαια τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

«Οχι» στο ντελίβερι με 40 βαθμούς

Της Ρούλας Σαλούρου

Παύση εργασιών για απασχολούμενους του ιδιωτικού τομέα σε εξωτερικές εργασίες και για διανομείς, καθώς και τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα για εργαζομένους οι οποίοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας. Ξεκαθαρίζεται επίσης ότι για τη διευκόλυνση των εργαζομένων μπορεί να υπάρξει αλλαγή του χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία και επισημαίνεται πως σε περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο της επιχείρησης. Εως και αύριο Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας απευθύνει αυστηρή σύσταση στους εργοδότες να προβούν τόσο στη λήψη των απαραίτητων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων όσο και σε μείωση απασχόλησης ή ακόμη και σε παύση εργασιών κατά τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00-17.00), όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση, απαραίτητο, για την αποφυγή των φαινομένων θερμικής καταπόνησης. Ειδικότερα, ορίζονται τα εξής:

α) Για τους εργαζομένους επιχειρήσεων που βρίσκονται κυρίως στην Αττική, στην Ανατολική Στερεά, στην Ανατολική Πελοπόννησο και στη Θεσσαλία, όπου και αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών από τις 12.00 έως τις 17.00, σήμερα και την Πέμπτη, σε χειρωνακτικές εργασίες που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, όπως η διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα (ντελίβερι), οι εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα και εργοτάξια κ.λπ., όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή ανώτερη των 40 βαθμών Κελσίου.

β) Για εργασίες σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, η υποχρέωση διακοπής ισχύει όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Εγκύκλιος του υπουρ- γείου Εργασίας προς τους εργοδότες – Πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο αν δεν τηρηθούν τα προβλεπόμενα.

γ) Εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο της παύσης εργασιών διανομής, μπορεί να διατηρείται ενεργή η επιλογή της παραλαβής της παραγγελίας από τον ίδιο τον χρήστη από το κατάστημα (takeaway), καθώς και η δυνατότητα να εκτελείται διανομή με οχήματα ιδιωτικής χρήσης, εκτός των δικύκλων, εφόσον διαθέτουν κλιματισμό.

δ) Η παύση εργασιών δεν εφαρμόζεται σε οικονομικές δραστηριότητες που αφορούν σημαντικές και κοινωνικά κρίσιμες υποδομές στους τομείς της υγείας, των μεταφορών και της κοινής ωφέλειας (υγειονομικές μονάδες, ύδρευση, ηλεκτρισμός, αεροπορικές μεταφορές, handling, θαλάσσιες, χερσαίες και σιδηροδρομικές μεταφορές). Θα πρέπει ωστόσο να έχουν ληφθεί όλα τα υπόλοιπα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης, συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

ε) Σε περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω από τους εργοδότες, εφόσον γίνουν έλεγχοι θα επιβάλλεται από την Επιθεώρηση Εργασίας πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Για όσους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, δίνεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως απασχόλησης με το σύστημα της τηλεργασίας, ειδικά δε στις περιπτώσεις έκθεσής τους σε επιβαρυντικές συνθήκες και ιδιαίτερα στις περιοχές που αναμένεται να επικρατήσουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Από το σπίτι, εφόσον η φύση της απασχόλησης το επιτρέπει και συμφωνήσει ο εργοδότης, θα μπορούν να εργαστούν οι γονείς των οποίων τα παιδιά δεν θα πάνε σχολείο λόγω καύσωνα σήμερα και αύριο.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Σύμφωνα με το δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ο υδράργυρος σήμερα θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.

Στα βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 37 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 40 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο τους 38 με 40 βαθμούς ενώ στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς και κατά τόπους κυρίως στην ανατολική Στερεά τους 43 βαθμούς Κελσίου.

Στη νησιωτική χώρα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ τοπικά στην Κρήτη τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες. Σημειώνεται ότι και η ελάχιστη θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 με 39 και κατά τόπους στην κεντρική Μακεδονία τους 40 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.

Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 25 έως 35 με 37 στα νησιά Ιονίου και στα ηπειρωτικά έως 38 με 39 και κατά τόπους 40 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.

Ανεμοι: Δυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 25 έως 41 με 42 και τοπικά 43 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Δυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 26 έως 35 με 37 και στην Κρήτη έως 40 με 42 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 26 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.

Ανεμοι: Δυτικοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 25 έως 40 με 41 και τοπικά 42 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα δυτικά δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 26 έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, στα ανατολικά παραθαλάσσια η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και πρόσκαιρα νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 25 έως 38 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός έως την Κυριακή

Πρόγνωση για αύριο Πέμπτη

Στα δυτικά κεντρικά και βόρεια αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές με πιθανότητα τοπικών βροχών ή όμβρων, κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης σε όλη τη χώρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο από το απόγευμα νότιοι 4 με 5 ενώ στο νοτιοανατολικό βόρειοι 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, κυρίως στα νότια και θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, στα βόρεια ηπειρωτικά θα φτάσει τους 37 με 39 βαθμούς, στη δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο τους 38 με 40 βαθμούς, στη Θεσσαλία τους 41 με 42 βαθμούς, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς και κατά τόπους τους 43 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 39 βαθμούς ενώ τοπικά στη Κρήτη τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες. Σημειώνεται ότι και η ελάχιστη θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και θα κυμανθεί περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για την Παρασκευή

Στα δυτικά κεντρικά και βόρεια παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή όμβρους, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά ενώ στα βόρεια ορεινά θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Βελτίωση του καιρού αναμένεται προς τις βραδινές ώρες και από τα δυτικά-βορειοδυτικά.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν βόρειοι 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ ενώ στα ανατολικά θα πνέουν αρχικά από δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και από το απόγευμα βόρειοι με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει μικρή υποχώρηση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αναλυτικότερα, στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 36 με 38 βαθμούς ενώ στο εσωτερικό της Στερεάς, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου τους 39 βαθμούς Κελσίου. Στην νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 39 και πιθανόν τους 40 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα περί τους 25 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για το Σάββατο

Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες στα βορειοανατολικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει αισθητή πτώση σε όλη σχεδόν την χώρα.

Πρόγνωση για την Κυριακή

Γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 και τοπικά στο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει μικρή άνοδο στα δυτικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT