Μεταναστευτικό: Αμέτρητες ανθρώπινες τραγωδίες

Μεταναστευτικό: Αμέτρητες ανθρώπινες τραγωδίες

Στοιχεία-σοκ για τη μετανάστευση, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Εδώ και δώδεκα συνεχόμενα χρόνια ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο κατοικίας του είτε εντός της χώρας τους είτε να μεταναστεύσουν εκτός συνόρων, αυξάνεται σταθερά σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες για το 2023, που δημοσιεύει σήμερα η «Κ». Το 1,5% του πληθυσμού της γης σήμερα, έχει εκτοπιστεί από τον τόπο διαμονής του εξαιτίας των πολεμικών συρράξεων, της κλιματικής απειλής και της φτώχειας και ζει σε συνθήκες προσφυγιάς.

Αύξηση 150% σε σύγκριση με το 2023 των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα – Το 1,5% του πληθυσμού της γης σήμερα έχει εκτοπιστεί από τον τόπο διαμονής του.

Την παγκόσμια τάση ακολουθούν και οι μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές στην Ελλάδα που από την αρχή του έτους (2024) έχουν σημειώσει μεγάλη αύξηση της τάξης του 150% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Το πρώτο τετράμηνο του 2024 έφτασαν στην Ελλάδα 11.835 άτομα, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023, ο αριθμός των αφίξεων ήταν πολύ μικρότερος, 4.660 άτομα. Εως τις 9 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, είχαν φτάσει στην Ελλάδα 18.439 αιτούντες άσυλο. Εξ αυτών 16.116 διά θαλάσσης στα νησιά του Αιγαίου και 2.323 διά ξηράς από τον Εβρο. Εως τον Απρίλιο του 2024, 65.038 πρόσφυγες είχαν λάβει άσυλο στην Ελλάδα, ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και όπως προκύπτει από τον αριθμό των φιλοξενουμένων σε κρατικές δομές φιλοξενίας, πολλοί δεν παρέμειναν στη χώρα. Ταυτόχρονα έως τον Μάιο του 2024, 29.767 Ουκρανοί είχαν αιτηθεί και είχαν λάβει καθεστώς προσωρινής προστασίας στην Ελλάδα. Ελάχιστοι όμως φιλοξενούνται σε κρατικές δομές, ενώ αρκετοί είναι πιθανότερο να έχουν ταξιδέψει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου έχουν συγγενείς.

Τα νούμερα παρουσιάζουν την κατάσταση στον κόσμο ανάγλυφα, όπως τονίζει ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ Φίλιππο Γκράντι, «πίσω από τους μεγάλους και αυξανόμενους αριθμούς κρύβονται αμέτρητες ανθρώπινες τραγωδίες. Αυτό το βάσανο πρέπει να ωθήσει τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει επειγόντως για την αντιμετώπιση των αιτιών που προκαλούν τις αναγκαστικές εκτοπίσεις». Περισσότεροι από 68,3 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται εκτοπισμένοι μέσα στην ίδια τους τη χώρα. Επίσης, 75% των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη χώρα τους, φιλοξενούνται σε χώρες με χαμηλό ή μέσο εισόδημα και όχι στην Ευρώπη όπως συχνά θεωρούμε. Το Ιράν (3,8 εκατ.), η Τουρκία (3,3 εκατ.), η Κολομβία (2,9 εκατ.), η Γερμανία (2,6 εκατ.) και το Πακιστάν (2 εκατ.) φιλοξενούσαν τους μεγαλύτερους πληθυσμούς προσφύγων το 2023. Την ίδια χρονιά πέντε χώρες δέχτηκαν τον μεγαλύτερο αριθμό αιτημάτων ασύλου που κατατέθηκαν επισήμως. Οι ΗΠΑ 1,2 εκατ. αιτήσεις ασύλου, η Γερμανία 329.100 αιτήσεις, η Αίγυπτος 183.100 αιτήσεις, η Ισπανία 163.200 αιτήσεις και ο Καναδάς 146.800 αιτήσεις.

Το 73% των προσφύγων που βρίσκονται στην αρμοδιότητα των υπηρεσιών φροντίδας της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ προέρχεται από μόλις πέντε χώρες. Συγκεκριμένα, από το Αφγανιστάν προέρχονται 6,4 εκατ. πρόσφυγες, από τη Συρία επίσης 6,4 εκατ., από τη Βενεζουέλα 6,1 εκατ., ενώ οι πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν φτάσει τα 6 εκατομμύρια. Τέλος, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στο Σουδάν περίπου 1,5 εκατ. Σουδανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT