«Η οδηγία έλεγε οι μαθητές να είναι σε σκιά και γελούσαμε»

«Η οδηγία έλεγε οι μαθητές να είναι σε σκιά και γελούσαμε»

Για τα σοβαρά προβλήματα στις υποδομές των σχολικών κτιρίων της Αθήνας διαμαρτύρονται οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων

2' 33" χρόνος ανάγνωσης

Κτίρια χωρίς μόνωση, αυλές χωρίς σκιά, ανεμιστήρες οροφής που έχουν να συντηρηθούν χρόνια, ενώ το κλιματιστικό είναι σπάνια πολυτέλεια. Η κακή κατάσταση των κτιρίων και η έλλειψη υποδομών δροσισμού στα σχολεία του Δήμου Αθηναίων έφεραν αναγκαστικά το κλείσιμο των μονάδων σε συνθήκες καύσωνα και τους γονείς σε απόγνωση. «Διαβάζαμε τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας, που έλεγε τα παιδιά στο διάλειμμα να βρίσκονται σε σκιερό μέρος και γελούσαμε. Δεν ξέρουν ότι στις αυλές των σχολείων της Αθήνας δεν υπάρχει σκιερό μέρος, αφού δεν υπάρχουν δέντρα ή στέγαστρα;» λέει στην «Κ» η Κατερίνα Κυριακοπούλου, πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της 7ης Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων.

«Κάθε χρονιά μόλις οι θερμοκρασίες ξεπεράσουν τους 30 βαθμούς Κελσίου, μέσα στις σχολικές αίθουσες όπου έχουν στοιβαχτεί 25-28 παιδιά, το μάθημα γίνεται αδύνατο αφού στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων δεν υπάρχουν κλιματιστικά. Ακόμα και οι ανεμιστήρες οροφής, όπου υπάρχουν, είναι ασυντήρητοι εδώ και χρόνια, όπως άλλωστε και όλες οι σχολικές κτιριακές υποδομές – γι’ αυτό έβρεχε σοβάδες όλο τον χειμώνα σε σχολικές αίθουσες. Εν έτει 2024 λοιπόν ο μόνος τρόπος να προστατευτούν οι μαθητές από τις κακές συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία είναι… να μην πάνε σχολείο», τονίζεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Γονέων. Ετσι οι γιορτές και οι εκδηλώσεις που προετοιμάζονταν εδώ και καιρό για το τέλος της σχολικής χρονιάς είναι πολύ πιθανό να μη γίνουν.

Η κατάσταση στα σχολεία της Αθήνας είναι δύσκολη, τονίζει η κ. Κυριακοπούλου, καθώς η πλειονότητα των σχολείων της πρωτεύουσας στεγάζεται σε παλιά κτίρια που δεν έχουν συντηρηθεί, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται κάθε χρόνο η κατάσταση. «Τα παιδιά μου πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο με αυτό που πήγαινα εγώ όταν ήμουν μικρή. Ομως εμείς είχαμε εργαστήριο χημείας, τα παιδιά μου δεν έχουν. Και επειδή χρειάζονται αίθουσες έκλεισαν τον διάδρομο και έκαναν μια αίθουσα στην οποία βγαίνει το ασανσέρ», περιγράφει η κ. Κυριακοπούλου.

«Το σχολείο αυτό είχε σχεδιαστεί για 250 μαθητές και τώρα στεγάζει 400», προσθέτει. Δίπλα ακριβώς, σύμφωνα με την Κυριακοπούλου, υπάρχει άδειο οικόπεδο στο οποίο έχει προβλεφθεί η οικοδόμηση κτιρίου για να στεγαστεί το σχολείο. «Εδώ και 20 χρόνια υπάρχει απόφαση δημοτικού συμβουλίου, έχουν δοθεί 3 εκατομμύρια ευρώ για απαλλοτριώσεις, όμως σχολείο δεν έχει φτιαχτεί», επισημαίνει. Ομως στο οικόπεδο τοποθετήθηκαν δύο κοντέινερ ώστε να στεγαστεί το νηπιαγωγείο όταν η προσχολική εκπαίδευση επεκτάθηκε κατά ένα χρόνο και τα τετράχρονα δεν χωρούσαν στο υφιστάμενο σχολικό κτίριο.

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων είχαν συναντηθεί με τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα για να του εκθέσουν την κατάσταση. «Τέσσερις μήνες μετά τη συνάντησή μας με τον δήμαρχο και τους αρμόδιους αντιδημάρχους παραμένουν ακόμα αναπάντητα τα αιτήματά μας για προγραμματισμό συνεδρίασης δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα τις σχολικές κτιριακές υποδομές αλλά και την αύξηση των κονδυλίων για τις εργασίες συντήρησης με αντίστοιχη αποτύπωση στον προϋπολογισμό του δήμου», τονίζουν με ανακοίνωσή τους. Χθες εκπρόσωποι των γονέων βρέθηκαν την ώρα της πραγματοποίησης του δημοτικού συμβουλίου έξω από το δημαρχείο ζητώντας να τους δοθεί ο λόγος. «Δόθηκε η άδεια σε δύο εκπροσώπους να μπουν στο δημοτικό συμβούλιο αλλά δεν είχε νόημα γιατί δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε για τα σχολικά κτίρια. Απλώς ακούγαμε τα άλλα θέματα», εξηγεί η κ. Κυριακοπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT