Καύσωνας: Σε ποιες περιοχές ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς – Χάρτης

Καύσωνας: Σε ποιες περιοχές ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς – Χάρτης

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται ένα νέο επεισόδιο σκόνης στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο που αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα και αύριο με αυξημένη συγκέντρωση σωματιδίων PM10 ακόμα και στην επιφάνεια. 

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πιο ζεστή μέρα του τριήμερου κύματος καύσωνα που έχει ξεκινήσει από την Τρίτη αναμένεται να βιώσει σήμερα η χώρα. 

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένονται πολύ υψηλές μέγιστες θερμοκρασίες που θα φτάσουν έως και τους 44 βαθμούς Κελσίου. 

Σύμφωνα με τον χάρτη εκτίμησης των μεγίστων θερμοκρασιών, σε δώδεκα περιοχές (Αττική, Βοιωτία, Θεσσαλία, Αχαΐα, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι, νότιες Κυκλάδες, Σάμος, Χίος, Μυτιλήνη) ο υδράργυρος αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. 

Καύσωνας: Σε ποιες περιοχές ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς – Χάρτης-1
Χάρτης: meteo

Νέο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται ένα νέο επεισόδιο σκόνης  στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus Αtmosphere Monitoring Service (CAMS), που αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα και αύριο με αυξημένη συγκέντρωση σωματιδίων PM10, ακόμα και στην επιφάνεια. 

Με τις υψηλότερες τιμές να εμφανίζονται πιθανότατα στις 13 Ιουνίου, οι προβλέψεις CAMS για ημερήσια μέγιστα PM10 προβλέπεται να φτάσουν σε συγκεντρώσεις ακόμη και πάνω από 100 μg/m3, υποδηλώνοντας πολύ κακή ποιότητα αέρα με βάση τον Δείκτη Ποιότητας Αέρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, σε ορισμένες περιοχές αυτών των χωρών.

Καύσωνας: Σε ποιες περιοχές ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς – Χάρτης-2
Η ατμοσφαιρική σύσταση στην Ελλάδα, όπως την κατέγραψε το AtmoHub

Αναλυτικά η πρόγνωση

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ, σήμερα, Πέμπτη, οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και ως προς τις μέγιστες, αλλά και ως προς τις ελάχιστες τιμές.

Συγκεκριμένα:

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

β. Στη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 41 βαθμούς με τις ελάχιστες τιμές της περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 41 με 43 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

δ. Στα νησιά του Ιονίου, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου τους 38 με 40 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 42 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

ε. Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 41 με 42 βαθμούς και πιθανόν τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.

Κλειστοί οι αρχαιολογικοί χώροι

Οι αρχαιολογικοί χώροι της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Πόλης των Αθηνών θα παραμείνουν σήμερα κλειστοί από τις 12:00 έως τις 17:00, λόγω υψηλών θερμοκρασιών, ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ).

Το ΥΠΠΟ ενημερώνει επίσης ότι «όσοι έχουν εκδώσει εισιτήρια για το διάστημα 12.00 με 17.00, μπορούν να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο μετά την επαναλειτουργία του στις 17.00, στο διάστημα 17.00 με 20.00.

Καύσωνας: Σε ποιες περιοχές ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς – Χάρτης-3
Φωτ.: Intime

Συνιστάται στο κοινό η λήψη των απαιτούμενων μέτρων αυτοπροστασίας κατά την επίσκεψη στους αρχαιολογικούς χώρους, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία».

Ο καιρός την Παρασκευή

Αύριο, Παρασκευή, η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ αναμένεται μεταβολή του καιρού στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα με καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 38 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 39 βαθμούς Κελσίου.

γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 39 και πιθανόν 40 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται πως το Σάββατο η θερμοκρασία θα επανέλθει πρόσκαιρα σε κανονικά για την εποχή επίπεδα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT