Στο «κόκκινο» η Αθήνα – Τι κατέγραψε drone με θερμική κάμερα

Στο «κόκκινο» η Αθήνα – Τι κατέγραψε drone με θερμική κάμερα

Θερμοκρασίες άνω των 60 βαθμών καταγράφηκαν στην περιοχή της Ομόνοιας – Πολύ πιο δροσερές οι περιοχές με πάρκα και βλάστηση

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδεικτικές των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν σήμερα στην πρωτεύουσα είναι οι εικόνες από πτήση drone με θερμική κάμερα πάνω από την Αθήνα.

Στις εικόνες οι περιοχές με υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται σε αποχρώσεις κίτρινου, πορτοκαλί, ενώ τα σημεία με μπλε – μοβ υποδεικνύουν χαμηλότερες θερμοκρασίες. 

Χαρακτηριστικές είναι οι θερμοκρασιακές διαφορές που καταγράφονται κατά τόπους, με δρόμους, άσφαλτο και τσιμεντένια κτίρια να βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ σημεία με βλάστηση να διατηρούν τη δροσιά τους.

 

Πάνω από τους 60 βαθμούς η θερμοκρασία στην Ομόνοια

Σε πτήση ανάλογου drone με θερμική κάμερα από τον ΣΚΑΪ στην περιοχή της Ομόνοιας, καταγράφονται θερμοκρασίες άνω των εξήντα βαθμών Κελσίου, ενώ σε στέγες, που μάλιστα δεν φέρουν επαρκή μόνωση, ο υδράργυρος ξεπερνά τους 72 βαθμούς. 

Ακόμη και η θερμοκρασία του νερού στο συντριβάνι της Ομόνοιας, αν και κατά πολύ χαμηλότερη από το τσιμέντο και την άσφαλτο, φτάνει τους 32 βαθμούς Κελσίου. 

Πάντως, ως είθισται, οι περιοχές με πάρκα και βλάστηση είναι αισθητά πιο δροσερές, ενώ οι αστικές περιοχές πολύ πιο ζεστές, ενισχύοντας το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας. 

Τι είναι η θερμική νησίδα

Σύμφωνα με το meteo.gr, η αστική θερμική νησίδα αναφέρεται στο φαινόμενο όπου οι αστικές περιοχές παρουσιάζουν υψηλότερες θερμοκρασίες σε σύγκριση με τις γύρω μη δομημένες περιοχές. Προκαλείται κυρίως από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και το δομημένο περιβάλλον στις αστικές περιοχές. Οι βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στον σχηματισμό μιας αστικής θερμικής νησίδας είναι η αστικοποίηση, οι περιορισμένοι χώροι πρασίνου, οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες και η χρήση ενέργειας, αλλά και η χαμηλή ανακλαστικότητα (σ.σ. η μειωμένη απορροφητικότητα ηλιακού φωτός από αστικές επιφάνειες, όπως το σκυρόδεμα και η άσφαλτος). 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT