Καύσωνας, αφρικανική σκόνη και βροχές στα βόρεια σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ

Καύσωνας, αφρικανική σκόνη και βροχές στα βόρεια σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ

Ο καιρός αύριο, Παρασκευή

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και κατά τόπους βροχές, θα εξελιχθεί το κύμα καύσωνα στη χώρα, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ). 

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειώνονται στην ανατολική χώρα από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα λόγω δυτικών καταβατικών ανέμων, κυρίως σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.

Ο καιρός σήμερα, Πέμπτη 

Οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα. Μικρή πτώση παρουσιάζει η θερμοκρασία μόνο στα βορειοδυτικά.

  • Στην Ηπειρο και τη Μακεδονία θα εκδηλωθούν όμβροι και κατά τόπους καταιγίδες.
  • Στα βόρεια ηπειρωτικά η θερμοκρασία θα φθάσει τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.
  • Στη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα φθάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.
  • Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η θερμοκρασία θα φθάσει τους 41 με 42 και πιθανόν τους 43 βαθμούς Κελσίου.
  • Στα νησιά του Ιονίου, στις Σποράδες και τις Κυκλάδες τούς 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου και του Ανατολικού Αιγαίου τους 38 με 40 και στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα τους 39 με 42 βαθμούς Κελσίου.
  • Στην Αττική η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει στο εσωτερικό τούς 41 με 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Μεταφορά σκόνης

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται ένα νέο επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus Αtmosphere Monitoring Service (CAMS), που αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα και αύριο με αυξημένη συγκέντρωση σωματιδίων PM10, ακόμα και στην επιφάνεια. 

Με τις υψηλότερες τιμές να εμφανίζονται πιθανότατα στις 13 Ιουνίου, οι προβλέψεις CAMS για ημερήσια μέγιστα PM10 προβλέπεται να φτάσουν σε συγκεντρώσεις ακόμη και πάνω από 100 μg/m3, υποδηλώνοντας πολύ κακή ποιότητα αέρα με βάση τον Δείκτη Ποιότητας Αέρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, σε ορισμένες περιοχές αυτών των χωρών.

Ο καιρός την Παρασκευή

Αύριο, Παρασκευή, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

  • Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.
  • Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 38 βαθμούς Κελσίου.
  • Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και τοπικά στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT