«Εστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία που πολλές φορές τους προσπερνά»
εστειλαν-ένα-ισχυρό-μήνυμα-στην-κοιν-563079199

«Εστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία που πολλές φορές τους προσπερνά»

Δύο μαθητές από την εικονική μαθητική επιχείρηση “Let’s Go” μιλούν στην «Κ» για το πώς η ομάδα τους κατάφερε να παρακάμψει το εμπόδιο της αναπηρίας τους και να διαγωνίζεται ανάμεσα στους καλύτερους της Ευρώπης

Βίκυ Κατεχάκη
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο εμπόδιο που υψώθηκε μπροστά της ήταν αυτό της επικοινωνίας. Πώς θα καθόταν απέναντι στην κριτική επιτροπή για να παρουσιάσει την επιχείρηση της τάξης της, αφού η επαφή με τους άλλους ήταν πάντα το πιο δύσκολο; Η Σταυρούλα Δόντσιου, μαθήτρια της Γ’ τάξης του Λυκείου από το Ειδικό Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλονίκης, όχι μόνο ξεπέρασε τον φόβο, αλλά κατάφερε μαζί με την ομάδα της να κατακτήσουν το πρώτο βραβείο του μαθητικού διαγωνισμού επιχειρηματικότητας Junior Achievement Greece, ανάμεσα σε 11 σχολεία που είχαν φτάσει στον τελικό.

Η “Let’s Go”, όπως ονομάζεται η ομάδα τους, ξεχώρισε για το TriGO, ένα πρωτότυπο επιτραπέζιο παιχνίδι για άτομα με οπτική αναπηρία, αλλά και για τα αξεσουάρ μόδας φτιαγμένα από παλιά τουβλάκια. Η δυναμική της επιχείρησης, η πρωτοτυπία του εγχειρήματος, και κυρίως ο σκοπός του που είναι να καταρρίψει τους ανθρώπινους αποκλεισμούς, έδωσε στη συγκεκριμένη ομάδα το εισιτήριο για τον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό στην Ιταλία. Μαζί, τούς έδωσε και φτερά. Ηταν η πρώτη φορά που οι έξι μαθητές πίστεψαν τόσο πολύ στον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους.

«Εστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία που πολλές φορές τους προσπερνά»-1
Η δυναμική της επιχείρησης, η πρωτοτυπία του εγχειρήματος, και κυρίως ο σκοπός του που είναι να καταρρίψει τους ανθρώπινους αποκλεισμούς, έδωσε στην ομάδα “Let’s Go” το εισιτήριο για τον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό στην Ιταλία.

«Φτάσαμε στην κορυφή με σκληρή δουλειά, συνεργασία και αφοσίωση. Εργαστήκαμε αδιάκοπα για να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση που εμφανίστηκε», περιγράφει στην «Κ» η Σταυρούλα Δόντσιου που έχει αναλάβει τον ρόλο της διευθύντριας παραγωγής στην ομάδα του “Let’s go”.

«Τα εμπόδια μπορείς να τα ξεπεράσεις εάν έχεις θέληση και ειδικά εφόσον υπάρχουν κατάλληλοι άνθρωποι γύρω σου για να σου δείξουν τον δρόμο».

«Ως κωφό άτομο αντιμετωπίζω καθημερινά και σε όλους τους τομείς της ζωής μου δυσκολίες στην επικοινωνία. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό κλήθηκα να ανταποκριθώ σε καταστάσεις που είχαν να κάνουν με την παρουσίαση της επιχείρησης, αλλά και την προβολή μου ως διευθύντρια παραγωγής. Στην αρχή είχα μεγάλο άγχος, αλλά σταδιακά κατέκτησα αυτήν τη δεξιότητα. Τα εμπόδια μπορείς να τα ξεπεράσεις εάν έχεις θέληση και ειδικά εφόσον υπάρχουν κατάλληλοι άνθρωποι γύρω σου για να σου δείξουν τον δρόμο. Πλέον νιώθω έτοιμη να παρουσιαστώ στην Ευρώπη, με άνεση», προσθέτει.

«Εστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία που πολλές φορές τους προσπερνά»-2
Το TriGO είναι το πρωτότυπο επιτραπέζιο παιχνίδι που δημιουργήθηκε για άτομα με οπτική αναπηρία.

Το αντικείμενο της εικονικής επιχείρησης των έξι παιδιών από τη Θεσσαλονίκη δεν περιορίζεται στα όρια της διασκέδασης. Φτιάχνουν προϊόντα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, αλλά και να ωφελήσουν το κοινωνικό σύνολο.

«Δημιουργούμε προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά και χρήσιμα για άτομα με αναπηρίες που τα βοηθούν να συμμετέχουν και να διασκεδάζουν ισότιμα. Σκοπός μας είναι να προωθήσουμε την ένταξη και την ευαισθητοποίηση στις ανάγκες που έχουν διαφορετικές κοινωνικές ομάδες».

«Εστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία που πολλές φορές τους προσπερνά»-3
Κοσμήματα που δημιούργησε η ομάδα “Let’s Go”.

Ο Χρήστος Γκανάτσας, γενικός διευθυντής της επιχείρησης, αντιμετώπισε κι εκείνος αρκετά εμπόδια όσο εργαζόταν με τους συμμαθητές του για να στήσουν την εικονική τους επιχείρηση και να τη δει να αποδίδει. Ο ίδιος είναι μέλος της Εθνικής Ομάδας Κωφών Ανδρών στο μπάσκετ και έχει μάθει να αγωνίζεται με αποφασιστικότητα για να πετύχει τους στόχους του. Τη δύναμη αυτή που αντλεί από τον αθλητισμό, προσπάθησε να τη μεταδώσει και στους συμμαθητές του.

«Ο επόμενος στόχος μου είναι να περάσω στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ώστε κάποια στιγμή να γίνω προπονητής στο μπάσκετ, αλλά δεν θα σταματήσω εκεί. Θέλω να σπουδάσω πληροφορική και να στήσω μία δική μου επιχείρηση».

«Αντιμετωπίσαμε όλες τις προκλήσεις με αποφασιστικότητα και ενθουσιασμό, και καταφέραμε να τις ξεπεράσουμε μαζί ως ομάδα. Θέλουμε να δείξουμε ότι με συνεργασία, και επιμονή, μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας, ανεξάρτητα από τα εμπόδια που θα βρεθούν μπροστά μας. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να στείλουμε σε όλους, ειδικά σε εκείνους που μπορεί να αντιμετωπίζουν τις δικές τους δυσκολίες», λέει ο Χρήστος στην «Κ», ο οποίος παράλληλα με τη συμμετοχή στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό του Junior Achievement θα προσπαθήσει με την ομάδα του να κερδίσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ στη Μάλαγα.

«Ο επόμενος στόχος μου είναι να περάσω στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, ώστε κάποια στιγμή να γίνω προπονητής στο μπάσκετ, αλλά δεν θα σταματήσω εκεί. Θέλω να σπουδάσω πληροφορική και να στήσω μία δική μου επιχείρηση, έχοντας αποκτήσει πλέον και την πολύτιμη εμπειρία μέσα από τον διαγωνισμό. Για εμένα έχει μεγάλη σημασία να τα καταφέρω».

«Εστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία που πολλές φορές τους προσπερνά»-4
Στην JAG το όραμά μας είναι να στηρίζουμε τα παιδιά σε όλα -ανεξαιρέτως- τα σχολεία της Ελλάδας, επενδύοντας σε μια μεγάλη, θετική αλλαγή για τη χώρα και το μέλλον της», τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του οργανισμού, Αιμίλιος Κυριάκου.

Ο οργανισμός Junior Achievement Greece (JAG) έχει καταφέρει στα 19 χρόνια που διοργανώνει τον διαγωνισμό στη χώρα μας, να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον χιλιάδων μαθητών από εκατοντάδες σχολεία της Ελλάδας, οι οποίοι δοκιμάζουν τις δυνατότητές τους και τις σκέψεις τους «έξω από τα συνηθισμένα».

Η αξιοκρατία μπορεί να συμβαδίζει με τη συμπερίληψη

«Αξιολογήσαμε την ομάδα “Let’s Go” επί ίσοις όροις. Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι η αξιοκρατία μπορεί να συμβαδίζει με τη συμπερίληψη. Στην JAG το όραμά μας είναι να στηρίζουμε τα παιδιά σε όλα -ανεξαιρέτως- τα σχολεία της Ελλάδας, επενδύοντας σε μια μεγάλη, θετική αλλαγή για τη χώρα και το μέλλον της», τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του οργανισμού, Αιμίλιος Κυριάκου.

Με μεγάλη συγκίνηση και περηφάνια μιλούν στην «Κ» για την ομάδα από το ειδικό σχολείο της Θεσσαλονίκης, οι μέντορές τους. Η εκπαιδευτικός Ιωάννα Φωτιάδου και η κοινωνική λειτουργός Σιβρή Καλλιόπη περιμένουν με αγωνία τον διαγωνισμό που θα γίνει στις αρχές Ιουλίου στην Ιταλία, εκεί που οι μαθητές τους θα σταθούν ίσοι απέναντι σε ακόμη 39 διαγωνιζόμενους από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

«Για εμένα είναι αξιοθαύμαστο ότι χρησιμοποίησαν τις δικές τους εμπειρίες για να δημιουργήσουν μία καινοτόμα και κοινωνικά ευαίσθητη επιχείρηση. Η επιτυχία τους αποδεικνύει περίτρανα ότι μπορούν να ξεπεράσουν οποιοδήποτε εμπόδιο και να επιτύχουν ό,τι βάλουν στόχο. Αυτό θα ήθελα να το θυμούνται ως το πιο σημαντικό μάθημα. Να βλέπουν τα εμπόδια της ζωής ως προκλήσεις και να βάζουν πάθος σε ό,τι καταπιάνονται», αναφέρει η κ. Φωτιάδου.

«Οι μαθητές μας είναι συνηθισμένοι, ως άτομα με αναπηρία, να αντιμετωπίζουν προκλήσεις και αυτό το εγχείρημα αποτέλεσε μια δυνατή πρόκληση για εκείνους», λέει η Καλλιόπη Σιβρή. «Μέσα από αυτήν απέδειξαν ότι μπορούν να αποκτήσουν φωνή και έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα προς την κοινωνία που πολλές φορές τούς προσπερνά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT