Η ακτινογραφία του ελληνικού FBI – Διοικητική αυτοτέλεια και 8 αρμοδιότητες

Η ακτινογραφία του ελληνικού FBI – Διοικητική αυτοτέλεια και 8 αρμοδιότητες

Τι περιλαμβάνει το ΦΕΚ σχετικά με τη σύσταση της νέας Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για τη σύσταση της νέας υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ., η οποία θα έχει ως αντικείμενο την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα για τη σύσταση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, το οποίο υπογράφει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με ημερομηνία 13 Ιουνίου, η ΔΑΟΕ, με έδρα στην Αττική αλλά δραστηριότητα σε όλη την επικράτεια, θα έχει διοικητική αυτοτέλεια, ενώ θα υπάγεται στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Θα εποπτεύεται, συντονίζεται, κατευθύνεται και ελέγχεται από τον aρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Με την ίδια απόφαση, συστήνεται επίσης Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος (ΥΑΟΕΒΕ), η οποία εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και υπάγεται διοικητικά στη ΔΑΟΕ. Εχει δε ταυτόσημη με τη ΔΑΟΕ αποστολή και η τοπική της αρμοδιότητα εκτείνεται στην περιοχή του Τομέα Βορείου Ελλάδος.

Αρμοδιότητες

Αρμοδιότητες της ΔΑΟΕ είναι η εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων, εγχώριων ή διασυνοριακών, η έρευνα σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, παράλληλα με την έρευνα για τα βασικά αδικήματα, η παρακολούθηση της εξέλιξης και των τάσεων των σοβαρών και οργανωμένων εγκλημάτων, καθώς και η μελέτη των επιστημονικών και τεχνικών μεθόδων καταπολέμησής τους.

Στο πεδίο δράσης της θα περιλαμβάνεται επίσης η συνεργασία με Αρχές επιβολής του νόμου άλλων χωρών, στο πλαίσιο της ανταλλαγής γνώσεων, πληροφοριών και εμπειριών σε θέματα αντιμετώπισης των σοβαρών και οργανωμένων εγκλημάτων, η παροχή τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης στο προσωπικό των αρμόδιων περιφερειακών αστυνομικών υπηρεσιών, η συνεργασία με άλλες κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας ή άλλες Αρχές και υπηρεσίες και ιδίως την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Παράλληλα, ζητούμενο είναι η συνεργασία της ΔΑΟΕ με την EUROPOL, την INTERPOL και με συναρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες της χώρας και άλλων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τρίτων χωρών, στο πλαίσιο ειδικών συμφωνιών, καθώς επίσης η αξιοποίηση πληροφοριών από όλες τις υπηρεσίες, στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας.

«H ΔΑΟΕ, μετά από έγκριση ή διαταγή του aρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, δύναται να επιλαμβάνεται της διερεύνησης σοβαρών εγκλημάτων, τα οποία, λόγω της βαρύτητας, του τρόπου, των μέσων και των ειδικών συνθηκών τέλεσής τους, ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη ή είναι δυνατόν να επηρεάσουν δυσμενώς το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών ή απαιτούν ιδιαίτερη εμπειρία ή εξειδικευμένη γνώση για την αποκάλυψη των δραστών και τη συλλογή των απαραίτητων στοιχείων για την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη. Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου ως “σοβαρά εγκλήματα” νοούνται οι αξιόποινες πράξεις που αναφέρονται στην περ. η’ της παρ. 17 του άρθρου 27 του παρόντος και ως “οργανωμένα εγκλήματα” ιδίως τα εγκλήματα του άρθρου 187 ΠΚ», προστίθεται στο ΦΕΚ.

Υποδιευθύνσεις

Σημειώνεται πως στη ΔΑΟΕ θα υπάγονται οι Υποδιευθύνσεις Διώξης Ναρκωτικών, Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ζωής και της Ιδιοκτησίας, Καταπολέμησης Διακίνησης και Εμπορίας Ανθρώπων και Αγαθών, Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων και Αντιμετώπισης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT