Το πράσινο έγινε τραπεζοκαθίσματα

Οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής αντιδρούν στην απόφαση του δήμου - Για να πραγματοποιηθεί η παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, ήταν απαραίτητο το δημοτικό συμβούλιο να εκδώσει νέα κανονιστική πράξη

Με αγωγή στα διοικητικά δικαστήρια αναμένεται να απαντήσει ομάδα κατοίκων του Δήμου Αγίας Παρασκευής στη μετατροπή χώρου πρασίνου που βρίσκεται στη γωνία των οδών Ψαρών και Αγίας Τριάδας σε χώρο τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων. Η ομάδα κατοίκων προτίθεται να προσφύγει στο διοικητικό πρωτοδικείο και να καταθέσει αίτηση αναστολής προκειμένου να σταματήσουν οι εργασίες που πραγματοποιούνται στο σημείο από κατάστημα εστίασης, το οποίο νοίκιασε τον χώρο από τον δήμο, παρότι εκκρεμεί η προσφυγή των κατοίκων που αντιδρούν προς την αποκεντρωμένη διοίκηση. Το οικόπεδο αυτό είχε παραχωρηθεί ως δωρεά πριν από πολλά χρόνια στον δήμο από οικογένεια κατοίκων του δήμου.

Η απόφαση

Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αγίας Παρασκευής αποφάσισε στις 7 Φεβρουαρίου την παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων εντός της κεντρικής πλατείας της Αγίας Παρασκευής, σε ζώνη συνολικής έκτασης 104 τετραγωνικών μέτρων επί της Αγίου Ιωάννου 71 και εντός της πλατείας Κοραή. Στην ίδια απόφαση προβλέπεται επίσης η δημιουργία ζώνης παραχώρησης για τραπεζοκαθίσματα 74,5 τετραγωνικών μέτρων στη συμβολή των οδών Αγ. Τριάδας, Ψαρών και Απόλλωνος.

Πρόκειται για ένα τρίγωνο τμήμα πρασίνου που βρίσκεται στο σημείο, στο οποίο επίσης λειτουργεί μια παιδική χαρά. Επειδή είναι χώρος πρασίνου απαγορεύεται η μετατροπή του σε χώρο τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων, ωστόσο το δημοτικό συμβούλιο εξέδωσε νέα κανονιστική πράξη ώστε να μπορεί να γίνει η παρέμβαση. Oπως αναφέρθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, η κανονιστική πράξη παραχώρησης των χώρων, εφόσον είναι μεταγενέστερη, αναιρεί τον κανονισμό ως προς το συγκεκριμένο πάρκο χωρίς να αναιρεί τον κανονισμό για οπουδήποτε αλλού.

Ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Ιωάννης Μυλωνάκης σε σχετική ερώτηση που του απηύθυνε η «Κ» απάντησε ότι η παρέμβαση στον χώρο πρασίνου πραγματοποιήθηκε «για να αποκτήσει περισσότερη ζωή ο χώρος και να μπορούν να κάθονται οι γονείς που φέρνουν τα παιδιά τους στην παιδική χαρά». Σημείωσε ότι «δεν κόπηκε κανένα δέντρο». «Βγάλαμε το γρασίδι ώστε να τοποθετηθεί πλαστικός χλοοτάπητας και να δημιουργηθεί χώρος 70 τετραγωνικών όπου μπορούν να τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα», δήλωσε. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η παραχώρηση γίνεται πιλοτικά και σε περίπτωση που η πρωτοβουλία δεν αγκαλιαστεί από τους κατοίκους, θα βγω πρώτος να την καταργήσω». Ο δήμος, σύμφωνα με τον δήμαρχο, εξέδωσε δημόσια ανακοίνωση για την εκμετάλλευση του χώρου και εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από κατάστημα εστίασης το οποίο λειτουργεί ακριβώς απέναντι.

Οι ενστάσεις

Ο καταστηματάρχης ξεκίνησε αμέσως εργασίες επιχωμάτωσης του κοινόχρηστου χώρου πρασίνου, με αποτέλεσμα να αντιδράσουν πολλοί κάτοικοι. Μέσα σε τρεις ημέρες συγκεντρώθηκαν 600 υπογραφές και κατατέθηκε προσφυγή στην αποκεντρωμένη διοίκηση. Ωστόσο οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά παρά τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που οργανώθηκαν και χωρίς να αναμένεται η απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης για την παρέμβαση. Εκπρόσωπος των κατοίκων αναφέρει ότι οι αντιδράσεις κάθε άλλο παρά δείχνουν ότι οι κάτοικοι έχουν αγκαλιάσει το εγχείρημα, ενώ επισημαίνει ότι δεν υπήρξε καμία προηγούμενη διαβούλευση. Η παράταξη του νυν δημάρχου είχε εναντιωθεί στην τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στο σημείο, την οποία είχε επιχειρήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, γιατί, όπως τονίζει ο κ. Μυλωνάκης, «η πρόταση ήταν να τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα στους διαδρόμους προς την παιδική χαρά, κάτι το οποίο δεν θα ήταν ασφαλές». Ο κ. Μυλωνάκης επισημαίνει επίσης ότι σύντομα θα ενεργοποιηθούν κάποιες πλατφόρμες διαβούλευσης, ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους για το συγκεκριμένο αλλά και για άλλα έργα στον δήμο.

Ηδη τα έργα από την πλευρά του επιχειρηματία έχουν προχωρήσει, αλλά η δέσμευση από την πλευρά του δήμου για την παραχώρηση του συγκεκριμένου χώρου λήγει στο τέλος του χρόνου. Η ομάδα κατοίκων που αντιτίθεται στην παραχώρηση θα προχωρήσει σε κατάθεση αίτησης αναστολής, σε μια προσπάθεια να μη δημιουργηθεί τετελεσμένο στον χώρο «εφόσον η δημοτική αρχή δεν προτίθεται να περιμένει την απόφαση της αποκεντρωμένης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT