Πανελλήνιες 2024: «Πτωτικές τάσεις με ίδιο αριθμό επιτυχόντων»

Πανελλήνιες 2024: «Πτωτικές τάσεις με ίδιο αριθμό επιτυχόντων»

Στις 28 Ιουνίου αναμένονται οι ανακοινώσεις των βαθμολογιών για τις φετινές Πανελλήνιες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για «πτωτική τάση» στις επιδόσεις των υποψηφίων για τις Πανελλήνιες 2024 έκανε λόγο ο εκπαιδευτικός αναλυτής, Γιώργος Χατζητέγας. 

«Υπάρχει μια πτωτική τάση η οποία διαφαίνεται λόγω της δυσκολίας στα Μαθηματικά και θα επηρεάσει οπωσδήποτε και το 2ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο και υπάρχει και το θέμα της Φυσικής το οποίο θα επηρεάσει το 2ο αλλά και το 3ο επιστημονικό πεδίο. Και βέβαια δεν θα μείνει ανεπηρέαστο λόγω της δυσκολίας της Ιστορίας και το πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών. Αυτή είναι η διαφαινόμενη πραγματικότητα των βαθμολογιών από τα βαθμολογικά κέντρα. Ωστόσο, θα πρέπει να αναμένουμε στις 28 Ιουνίου όπου θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες», σημείωσε ο κ. Χατζητέγας μιλώντας στην ΕΡΤ. 

Επιπλέον, όπως είπε, η πτώση επηρεάζεται και από τον αριθμό των υποψηφίων που τελικά έδωσαν Πανελλήνιες.

«Ο αριθμός αυτός είναι άγνωστος αυτή τη στιγμή και φέτος σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά δεν μπορούμε να δώσουμε μια εικόνα για το πώς θα κινηθούν επακριβώς οι βάσεις. Παράλληλα, υπάρχει και μία εσωτερική “μετανάστευση” από το 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο, η οποία διευρύνεται χρόνο με τον χρόνο λόγω των ελάχιστων βάσεων εισαγωγής. Ολα αυτά θα επηρεάσουν την τελική εικόνα. Το σημαντικό είναι ότι δεν πρόκειται να επηρεαστεί ο αριθμός των επιτυχόντων ο οποίος θα παραμείνει ο ίδιος όπως και τα προηγούμενα χρόνια».

Παράλληλα, σχετικά με τα θέματα στη Φυσική ο κ. Χατζητέγας δήλωσε ότι «δεν ήταν δύσκολα αλλά ήταν στο σύνολό τους πάρα πολλά και αποτυγχάνει η θεματολογία στη σωστή στάθμιση του χρόνου». «Πολλοί υποψήφιοι μπορεί να αδικηθούν, γιατί δεν μπορούν να αποδώσουν αυτό το οποίο ξέρουν. Και κάποιοι οι οποίοι δεν αντέχουν αυτή την ψυχολογική πίεση, μπορεί τελικά να μην τα καταφέρουν και να μη βγάλουν τον καλύτερο εαυτό τους», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην ελάχιστη βάση εισαγωγής ο κ. Χατζητέγας είπε τα εξής: «Υπάρχει η αναγκαιότητα για ένα ελάχιστο βαθμολογικό όριο ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα εισαγωγής με προκλητικά χαμηλές βαθμολογίες στο Πανεπιστήμιο. Αυτή τη στιγμή παρατηρούνται σε αρκετά επιστημονικά πεδία σημαντικές αδικίες, οριακές μεν. Και μην ξεχνάμε ό,τι οι Πανελλαδικές εξετάσεις δεν είναι απολυτήριες εξετάσεις του σχολείου. Είναι ένας διαγωνισμός κατάταξης των υποψηφίων. Πρέπει να προστατευθεί το ενδεχόμενο να έχουμε πολύ χαμηλές βάσεις, αλλά θέλει διόρθωση των πιο χαμηλών συντελεστών, έτσι ώστε να μη λειτουργεί αποτρεπτικά για τη συμμετοχή στις εξετάσεις των παιδιών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT