Ρόδος: «Αρρυθμία» με τη βίζα-εξπρές

Για «κατάρρευση» του προγράμματος κάνουν λόγο τα τουρκικά ΜΜΕ, για εσφαλμένες αποφάσεις των τουριστικών πρακτόρων μιλούν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβλήματα στη ροή Τούρκων τουριστών που ήθελαν να ταξιδέψουν στη Ρόδο για διακοπές με ταχεία χορήγηση βίζας προέκυψαν το περασμένο Σαββατοκύριακο. Το θέμα αναδείχθηκε από τα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία έκαναν λόγο για «κατάρρευση» του προγράμματος και ταλαιπωρία εκατοντάδων πολιτών.

Διευκρινίσεις για όλα τα παραπάνω παρείχαν στην «Κ» στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο εξάλλου έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος της ταχείας χορήγησης βίζας. Απέδωσαν τις παρενέργειες σε εσφαλμένες αποφάσεις των τουριστικών πρακτόρων της Ρόδου.

Το περασμένο Σάββατο δεν επετράπη η είσοδος στη χώρα σε περίπου 40 Τούρκους επισκέπτες. Αρμόδιοι αξιωματούχοι εξήγησαν ότι οι συγκεκριμένοι τουρίστες επέβαιναν σε κρουαζιερόπλοιο που κατέπλευσε στη Ρόδο δίχως προηγουμένως να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία για την έκδοση της ταχείας βίζας. Απέδωσαν δε αυτή την αρρυθμία σε σφάλμα των τουριστικών πρακτόρων οι οποίοι έπεισαν τους Τούρκους ότι θα μπορούσαν να μπουν στο νησί χωρίς να ακολουθήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία.

Ακόμη, οι ίδιες πηγές ενημέρωσης διευκρινίζουν ότι το σύστημα πράγματι κορέστηκε και δεν επετράπη η είσοδος στη χώρα σε περίπου 300 Τούρκους πολίτες. Ο λόγος ήταν η αυξημένη ζήτηση από την τουρκική πλευρά λόγω αργίας αλλά και της απόφασης των πρακτόρων στη Ρόδο –δίχως κεντρική συνεννόηση– να αυξήσουν αυθαίρετα τον αριθμό των εξυπηρετούμενων επισκεπτών από 50 ημερησίως σε 70, 80 ή και 90 προκειμένου να εξυπηρετήσουν τη ζήτηση.

Παρέμβαση

Μετά το θέμα που ανέκυψε υπήρξε κεντρική παρέμβαση. Μετέβη υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίαςστη Ρόδο για τον συντονισμό της διαδικασίας, με τον αριθμό των επισκεπτών που μπορούν να εξυπηρετηθούν να υπερτριπλασιάζεται. «Οσοι δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν τις προηγούμενες ημέρες θα μπορέσουν να το κάνουν αύριο», δήλωσε στην «Κ» αρμόδια πηγή.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι το πρόγραμμα της ταχείας χορήγησης βίζας είναι «απολύτως επιτυχημένο» και ότι η αρρυθμία που προέκυψε θα αντιμετωπιστεί. Διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει πλαφόν στον αριθμό των τουριστών που θα εξυπηρετούνται ανά ημέρα, όμως το προηγούμενο διάστημα πήγαν στη Ρόδο περισσότερα άτομα από όσο συνηθίζεται.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τον περασμένο Απρίλιο η εφαρμογή της επταήμερης βίζας εξπρές σε πέντε νησιά του Αιγαίου είχε οδηγήσει σε τριπλασιασμό των Τούρκων τουριστών σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2023. Η βίζα-εξπρές κοστίζει 60 ευρώ και μπορεί κάποιος να την εκδώσει και εκτός τουριστικής περιόδου. Χορηγείται με ειδική σφραγίδα που τοποθετείται πάνω στο διαβατήριο, ενώ ο επισκέπτης δεν έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει σε άλλο προορισμό.

Η συμφωνία για την ταχεία χορήγηση βίζας επετεύχθη έπειτα από διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποτελεί εξαίρεση στη ζώνη Σένγκεν. Θεωρείται ότι είναι ένα μέτρο που οδηγεί στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας στα ελληνικά νησιά. Το πρόγραμμα ξεκίνησε να εφαρμόζεται σε Χίο, Κω, Λέσβο, Ρόδο και Σάμο και έπειτα επεκτάθηκε σε Λέρο, Λήμνο, Κάλυμνο, Καστελλόριζο και Σύμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT