Νέα κίνητρα για τη στελέχωση του ΕΣΥ στα νησιά

Νέα κίνητρα για τη στελέχωση του ΕΣΥ στα νησιά

Μεγαλύτερο μπόνους, δωρεάν παροχή στέγης από τους δήμους και δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου, μεταξύ των ρυθμίσεων που προωθούνται

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μπόνους των 2.100 ευρώ μηνιαίως θα λάβουν φέτος γιατροί του ΕΣΥ που θα μετακινηθούν σε μονάδες υγείας της νησιωτικής χώρας για να καλύψουν κενά μονάδων υγείας και αυξημένες ανάγκες για παροχή υπηρεσιών υγείας λόγω του τουρισμού. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προωθεί διάταξη σύμφωνα με την οποία το οικονομικό κίνητρο για τη στελέχωση των νησιών αυξάνεται, από 1.800 ευρώ μηνιαίως επιπλέον των τακτικών αποδοχών που ίσχυε για την περυσινή θερινή περίοδο, σε 2.100 ευρώ φέτος. Με την ίδια διάταξη θα θεσμοθετηθεί και το πλαίσιο για τη δωρεάν παροχή στέγης από τους δήμους προς τους γιατρούς που θα μετακινούνται στα νησιά. Σε αυτά τα κίνητρα θα προστεθεί και η δυνατότητα του γιατρού να έχει και ιδιωτικό έργο στο νησί που θα πάει, με τη σχετική υπουργική απόφαση, η οποία θα εξειδικεύει τους όρους και τις προϋποθέσεις του ιδιωτικού έργου, να αναμένεται να υπογραφεί το προσεχές διάστημα.

Η σχετική διάταξη παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο του προηγούμενου Σαββάτου, το πρώτο μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην ΕΡΤ News εξέφρασε την πεποίθηση ότι φέτος η κατάσταση στις μονάδες υγείας των νησιών όσον αφορά τη στελέχωση θα είναι καλύτερη σε σχέση με πέρυσι. Οπως είπε, «θα δίνουμε στους γιατρούς 2.100 ευρώ πλέον του μισθού τους και ο κάθε δήμαρχος θα μπορεί να τους πληρώνει και τα έξοδα κατοικίας τους, έτσι ώστε να έχουν και δωρεάν σπίτι και επιπλέον πάνω από ένα μισθό. Σε συνδυασμό με τη μεταρρύθμιση που θα επιτρέπει στους γιατρούς να ασκούν και ιδιωτικό έργο στο νησί που θα πάνε, θα μπορούν να συγκεντρώνουν πλέον ένα πολύ μεγαλύτερο εισόδημα».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, ειδικά για το θέμα της στέγασης έχουν γίνει οι σχετικές επαφές με τους δήμους ώστε να διασφαλίσουν στέγη στους γιατρούς και η διάταξη θα αφορά τη νομιμοποίηση των σχετικών εξόδων. Υπενθυμίζεται ότι και πέρυσι είχε θεσμοθετηθεί οικονομικό κίνητρο ύψους 1.800 ευρώ για το ιατρικό προσωπικό που μετακινήθηκε προσωρινά για υπηρεσιακούς λόγους σε άλλες νοσηλευτικές δομές, ενώ 1.200 ευρώ ήταν η πρόβλεψη για το νοσηλευτικό προσωπικό. Πρόβλεψη οικονομικού κινήτρου για το νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχει και φέτος, και το σχετικό ποσό αναμένεται να καθοριστεί έως το τέλος της εβδομάδας.

Η διάρκεια της μετακίνησης θα είναι ένας μήνας, ωστόσο θα υπάρχει η δυνατότητα νέας μετακίνησης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τον Μάιο του 2023 έως και τον Μάιο του 2024 είχαν μετακινηθεί από τα νοσοκομεία τους σε άλλες μονάδες, για να καλύψουν κενά, 303 άτομα ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, εκ των οποίων πάνω από 200 ήταν γιατροί. Και φέτος οι ανάγκες είναι μεγάλες. Ενδεικτικά, το υπουργείο Υγείας έχει δώσει έγκριση για μετακίνηση μηνιαίως 70 γιατρών προς μονάδες υγείας νησιών του Αιγαίου έως και το τέλος του έτους.

Αγονες περιοχές

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας εξετάζει αναπροσαρμογή των επιδομάτων άγονων περιοχών, με γενναία αύξησή τους για τους γιατρούς που υπηρετούν στις μονάδες υγείας αυτών των περιοχών. Σήμερα το επίδομα παραμένει συνδεδεμένο με τους βασικούς μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ της δεκαετίας του 1990, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά χαμηλό και να μην αποτελεί κίνητρο. Είναι ενδεικτικό ότι το επίδομα για τις άγονες περιοχές κατηγορίας Α είναι περίπου 800 με 1.000 ευρώ ετησίως και για τις άγονες περιοχές κατηγορίας Β περίπου 500 ευρώ ετησίως. Η πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι το επίδομα να κινείται σε πολύ υψηλότερα και πιο «ελκυστικά» επίπεδα, ενώ θα υπάρξει και διαφοροποίηση των ποσών για συγκεκριμένες ειδικότητες.

Διοικητικά οφέλη

Η τρίτη παρέμβαση που εξετάζει το υπουργείο Υγείας είναι η θέσπιση και επιστημονικών και διοικητικών κινήτρων για τους γιατρούς που θα επιλέξουν να εργαστούν σε δημόσια μονάδα υγείας άγονης περιοχής. Υπενθυμίζεται ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει καταθέσει σχετικές προτάσεις στο υπουργείο, όπως διευκόλυνση για εκπαιδευτικές άδειες για μετάβαση σε άλλα νοσοκομεία, ταχύτερη βαθμολογική εξέλιξη και δυνατότητα ανάληψης διδακτορικής διατριβής στο πλησιέστερο πανεπιστημιακό ή άλλο νοσοκομείο.

Οπως τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, «η δυνατότητα να έχουμε παντού το σύνολο του προσωπικού που χρειαζόμαστε δεν είναι εφικτή, διότι όπως ξέρετε υπάρχει έλλειμμα γιατρών. Πολλοί γιατροί δεν θεωρούν ελκυστικό το να δουλέψουν σε ένα νησί, κυρίως γιατί θεωρούν ότι τους μειώνει την εξέλιξη που έχουν. Εμείς αυξάνουμε τα κίνητρα και θα αλλάξουμε κι άλλο το πλαίσιο. Είμαστε σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για μια αναμόρφωση του πλαισίου για το πώς θα μπορούμε να κάνουμε πιο ελκυστική την επιλογή ενός νησιού ή μιας άγονης περιοχής για ένα γιατρό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT