Δικηγόρους δύο ταχυτήτων δημιουργούν οι διατάξεις

Δικηγόρους δύο ταχυτήτων δημιουργούν οι διατάξεις

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερες από 400 είναι οι γυναίκες δικηγόροι που μολονότι απέκτησαν τέκνο εντός του ’23 αποκλείονται από τις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 151 του ν. 5078/2023 για την προστασία της μητρότητας. Η αιτία; Επειδή είναι ελεύθερες επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενες! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο δικηγόρος Μάριος Μαρκάτος, το 2022 ψηφίστηκε ο νόμος 4997 ο οποίος επέκτεινε την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας (δεν σχετίζεται με την άδεια λοχείας και τοκετού) και στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα στις γυναίκες που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Σύμφωνα με αυτόν οι εργαζόμενες μητέρες οι οποίες είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση, δικαιούνται ειδική άδεια προστασίας μητρότητας χρονικής διάρκειας εννιά (9) μηνών.

Η άδεια αυτή χορηγείται στις εργαζόμενες μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας (τοκετού-λοχείας), της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας καθώς και της ετήσιας κανονικής άδειας. Οι δικαιούχες λαμβάνουν μηνιαίως ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό, που σήμερα ανέρχεται στα 830 ευρώ.Το ’23, με τον ν. 5078, η ειδική παροχή προστασίας επεκτάθηκε και στις δικηγόρους σε σχέση έμμισθης εντολής. Ηταν ο νόμος που σε άλλο άρθρο του επέκτεινε τη χορήγηση του επιδόματος στις αγρότισσες, τις αυτοαπασχολούμενες και τις ελεύθερες επαγγελματίες.

«Ομως ενώ για τις εργαζόμενες με σχέση έμμισθης εντολής η χορήγηση ισχύει αναδρομικά από το ’22, για τις ελεύθερες επαγγελματίες ισχύει από τον 9ο του 2023, δημιουργώντας εργαζόμενες δύο ταχυτήτων», λέει ο κ. Μαρκάτος. Εν ολίγοις, μια δικηγόρος που εργάζεται με σχέση έμμισθης εντολής δικαιούται τις παροχές ακόμα και αν γέννησε στις αρχές του ’23, ενώ μια αυτοαπασχολούμενη δικηγόρος όχι. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος έχει αναλάβει τις 38 συναδέλφους του που διεκδικούν την καταβολή της ειδικής παροχής μητρότητας, πρόκειται για προσβολή της συνταγματικής αρχής της ισότητας. «Συνολικά, βάσει των έγγραφων αναφορών, οι δικηγόροι μητέρες που πλήττονται είναι 400. Να σημειωθεί επίσης ότι οι παροχές αυτές δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό».

Για διαφορετική μεταχείριση των επαγγελματιών χωρίς νόμιμο έρεισμα κάνει λόγο και ο Συνήγορος του Πολίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT