ΠΡΟΩΘΗΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
3ο-συνέδριο-ιχθυοκαλλιέργειας-2024-563084707

3ο Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας 2024

Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια διαμορφώνει το μέλλον της

Θεσμός στη διεθνή κοινότητα της ιχθυοκαλλιέργειας, το Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας 2024 επιστρέφει για τρίτη χρονιά στην Αθήνα με θέμα «Προσδιορίζοντας ένα ανθεκτικό μέλλον». Στις 28 και 29 Ιουνίου, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών του Μεγάρου Μουσικής, κορυφαίοι ομιλητές θα θέσουν επί τάπητος τις προκλήσεις, τις εξελίξεις, τις τάσεις και της ανάγκες του κλάδου για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας στην επόμενη μέρα του, μέσα από μια πλούσια ατζέντα όπου τον λόγο έχει η εξωστρέφεια και οι δυναμικές συμπράξεις. Σε διοργάνωση της εταιρείας συμβούλων ΑΜΒΙΟ Α.Ε., με την υποστήριξη της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) και την επιστημονική συνεργασία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Ιδιαίτερα σημαντικό για την ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, καθώς επιδεικνύει τη δυναμική και τον διεθνή χαρακτήρα της, μετά τις επιτυχημένες διοργανώσεις του 2018 και του 2022 το 3ο Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας καλείται φέτος να εντοπίσει και να παραθέσει τους παράγοντες που θα οδηγήσουν σε «ένα ανθεκτικό μέλλον» για τον κλάδο. Γιατί παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει, όπως οι κλυδωνισμοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι οποίοι δεν έχουν αποσβεστεί ακόμη τελείως, αλλά και οι προκλήσεις και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις που προκύπτουν λόγω της κλιματικής κρίσης, η ιχθυοκαλλιέργεια παραμένει στην πρωτοπορία της ανάπτυξης με επιβεβλημένη όμως την ανάγκη πολύπλευρου σχεδιασμού και τροποποίησης ή προσαρμογής των πολιτικών σε όλους τους τομείς. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού, ο εκσυγχρονισμός της παραγωγής, της μεταποίησης, της μεταφοράς και της εμπορίας, καθώς επίσης η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ανάπτυξη του κλάδου. Σε ένα ρευστό και συγχρόνως απαιτητικό περιβάλλον, όπου ζητούμενο είναι οι υπεύθυνες και καινοτόμες πρακτικές σε κάθε παραγωγικό κλάδο, η ιχθυοκαλλιέργεια ως κατεξοχήν blue-green δραστηριότητα οφείλει να ανοίγει δρόμους.

Διεθνές κύρος, διεθνείς συμπράξεις

Με ζητούμενο την έγκυρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση για τις εξελίξεις, τις βιώσιμες επενδύσεις, τις περιβαλλοντικά υπεύθυνες πρακτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την υιοθέτηση καινοτόμων λύσεων και νέων τεχνολογιών, το Συνέδριο έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία, για να λειτουργήσει ως κόμβος γνώσης και επωφελών ζυμώσεων μέσα από διεθνείς συνεργασίες, βοηθώντας τον κλάδο να αντιμετωπίσει κάθε πιθανή πρόκληση από όπου και αν προέρχεται. Έτσι, ως τιμώμενη χώρα έχει επιλεγεί η Ινδία, ενώ το παρών θα δώσουν αντιπροσωπείες από τις πρεσβείες της Κίνας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και εκπρόσωποι του Υπουργείου Αλιείας και Γαλάζιας Οικονομίας της Σομαλίας. Όσο για τους συμμετέχοντες ομιλητές, προέρχονται από 15 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Ινδία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Νορβηγία, Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Ισλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Βέλγιο, Πορτογαλία, ΗΠΑ).

Παράλληλα όμως, στόχος της διοργάνωσης είναι να λειτουργήσει ως κόμβος συνάντησης παραγωγών, επενδυτών, αλλά και δημόσιων και επιστημονικών φορέων που έχουν συνάφεια με τον κλάδο. Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσία στο συνέδριο θα έχουν στελέχη των Υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του ΕΛΚΕΘΕ, της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας, καθώς επίσης ευρωπαϊκοί δημόσιοι φορείς και Ιδρύματα, όπως το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Διεύθυνση DG-Mare της ΕΕ με τον τομέα της Θαλάσσιας Πολιτικής και Γαλάζιας Οικονομίας (MARE.A), η Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο (GFCM), η Ομοσπονδία Ευρωπαίων Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP) και η Ένωση Επιχειρήσεων Υδατοκαλλιέργειας της Ισπανίας (APROMAR).

Με ενδιαφέρουσες θεματικές την πρώτη ημέρα του συνεδρίου (28/6), όπως «Επενδύσεις και Χρηματοδότηση στην Ιχθυοκαλλιέργεια», «Ιχθυοκαλλιέργεια και Κλιματική Αλλαγή», «Διεθνείς Τάσεις της Αγοράς για τα Προϊόντα Ιχθυοκαλλιέργειας», «Υγεία και Ιχθυοκαλλιέργεια» και με τραπέζια εργασίας όπως «Πολιτική και Χρηματοδοτήσεις», «Καινοτομία στην Ιχθυοκαλλιέργεια – Προηγμένη Τεχνολογία», «Διαχείριση της υγείας των ψαριών», «Βιώσιμη Ανάπτυξη – ESG» τη δεύτερη μέρα (29/6), το πρόγραμμα του συνεδρίου υποστηρίζει την επόμενη ημέρα του μετασχηματισμού, της προόδου και της εξωστρέφειας, αντιμετωπίζοντας τις επενδυτικές προκλήσεις, προωθώντας βιώσιμες πρακτικές, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Σε όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, στο κατάλληλα διαμορφωμένο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής θα λειτουργούν 31 περίπτερα χορηγών από 11 διαφορετικές χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Πορτογαλία, Ινδία, Νορβηγία, Ιταλία, Ισλανδία, Ισραήλ, Δανία, Γερμανία, ΗΠΑ), ενώ ισχυρή θα είναι η εκπροσώπηση τεσσάρων φορέων και 43 παραγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου. Τον κατάλογο των χορηγών συμπληρώνουν σημαντικές επιχειρήσεις άλλων κλάδων (τροφές, κλουβιά -δίχτυα, κατασκευή σκαφών, επιχειρήσεις τεχνολογίας, ιατρικών εξοπλισμών και φαρμάκων, μηχανημάτων παραγωγής και συσκευασίας, ασφάλισης κ.ά.), γεγονός που καταδεικνύει έμπρακτα τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ιχθυοκαλλιέργειες στο σύνολο της εθνικής οικονομίας.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου https://aquaculturecongress.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT