Μεταναστευτικό: Ερευνες, αλλά χωρίς ευρήματα για το βίντεο των ΝΥΤ

Μεταναστευτικό: Ερευνες, αλλά χωρίς ευρήματα για το βίντεο των ΝΥΤ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

Τον Μάιο του 2023 η εφημερίδα New York Times έφερε στο φως βίντεο στο οποίο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποτυπώνεται μια επιχείρηση επαναπροώθησης μεταναστών. Το περιστατικό φέρεται να εκτυλίχθηκε την 11η Απριλίου στη Λέσβο, με τις κινήσεις των στελεχών του Λιμενικού να βιντεοσκοπεί Αυστριακός ακτιβιστής. Στο βίντεο διακρίνεται ένα λευκό βαν να σταματά κοντά στην ακτογραμμή και απ’ αυτό να αποβιβάζονται συνοδεία ανδρών με κουκούλες 12 μετανάστες, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά. Οι άνδρες με τα καλυμμένα πρόσωπα επιβίβασαν τους αλλοδαπούς αρχικά σε φουσκωτό ταχύπλοο και στη συνέχεια σε πολυεστερικό σκάφος του Λιμενικού, το οποίο τους οδήγησε στην ανοικτή θάλασσα, με κατεύθυνση προς την Τουρκία.

Αν και στη συνέχεια το βίντεο είναι θολό, το δημοσίευμα αναφέρει ότι κοντά στην οριογραμμή οι μετανάστες υποχρεώθηκαν να μπουν σε σωστική λέμβο και εγκαταλείφθηκαν στη θάλασσα έως τη διάσωσή τους από την τουρκική ακτοφυλακή. Η συγκεκριμένη υπόθεση επανήλθε στη δημοσιότητα με αφορμή ντοκιμαντέρ που προέβαλε τη Δευτέρα το BBC. Το συμβάν χαρακτηρίστηκε από τον ευρωπαϊκό οργανισμό Frontex ως σοβαρό «περιστατικό» (Serious Incident Report – SIR) και ζητήθηκε από τις ελληνικές αρχές να διεξαγάγουν έρευνα. Eρευνα είχε ζητήσει και η αρμόδια επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον, ενώ σε συνέντευξή του στο CNN o Κυρ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς για το βίντεο, είχε κάνει λόγο για «απαράδεκτη πρακτική».

Τι συνέβη έκτοτε; Πειθαρχική έρευνα για το συμβάν φέρεται να πραγματοποίησε η Διεύθυνση Προσωπικού του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η σχετική διαδικασία ολοκληρώθηκε προ μηνών, δίχως να εντοπίζει πειθαρχικές ευθύνες στα πληρώματα των δύο πλωτών του Λιμενικού που διακρίνονται στο βίντεο. Για το ίδιο περιστατικό έρευνα διεξήγαγε και η υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, που έχει υπ’ ευθύνη της όχι μόνο την ΕΛ.ΑΣ. αλλά και το Λιμενικό. Αφορμή για την ποινική προκαταρκτική εξέταση αποτέλεσε μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν στις 26 Ιουνίου 2023 στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων. «Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας για τη διερεύνηση τυχόν αξιόποινων πράξεων σε σχέση με τα όσα αναφέρονται στο από 19 Μαΐου 2023 δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times».

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι και η έρευνα της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων ολοκληρώθηκε στο διάστημα Απριλίου – Μαΐου, με τα στελέχη της υπηρεσίας να λαμβάνουν καταθέσεις από τα πληρώματα των δύο σκαφών του Λιμενικού που μετείχαν στην επιχείρηση. Ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά προς αξιολόγηση. Ορισμένες πληροφορίες που πάντως δεν κατέστη εφικτό να επιβεβαιωθούν από επίσημα χείλη αναφέρουν ότι τα πληρώματα των δύο σκαφών προβάλλουν τον ίδιο υπερασπιστικό ισχυρισμό. Ερευνα για το ίδιο περιστατικό διεξάγει τέλος και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), που έχει και στο παρελθόν ερευνήσει παρόμοιες υποθέσεις. Το πόρισμά της αναμένεται να παραδοθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT