«Κιβωτός του Κόσμου»: Το βίντεο με τη «συγγνώμη» του μάρτυρα και οι πιέσεις

«Κιβωτός του Κόσμου»: Το βίντεο με τη «συγγνώμη» του μάρτυρα και οι πιέσεις

Aναξιόπιστο θεωρεί ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών το βίντεο με το οποίο ένας καταγγέλλων στην υπόθεση της «Κιβωτού» ανακαλούσε τη μαρτυρία του, και ως εκ τούτου προτείνει προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών την παραπομπή του πατρός Αντωνίου σε δίκη για κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραπομπή του πατρός Αντωνίου, ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου», σε δίκη για κατάχρηση ανηλίκων σε ασέλγεια προτείνει προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, καθώς θεωρεί αναξιόπιστο το βίντεο με το οποίο ένας καταγγέλλων ανακαλούσε τη μαρτυρία του. Οι δικηγόροι του 14χρονου είχαν προσκομίσει έγγραφα και μηνύματα κινητού τηλεφώνου που έδειχναν ότι το παιδί είχε δεχθεί πίεση και είχε χειραγωγηθεί για να ανασκευάσει την αρχική κατάθεσή του.

Αυτά τα στοιχεία παραθέτει και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών στην πρότασή του. Οπως αναφέρεται σε αυτήν, ο ανήλικος παρακινήθηκε από άλλον παθόντα να ανακαλέσει τη μαρτυρία του υπό την υπόσχεση ότι θα επέστρεφε στη μητέρα του και θα λάμβανε χρήματα και παπούτσια ως αντάλλαγμα. Η επιμέλεια του 14χρονου είχε ανατεθεί με δικαστική απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας στην οργάνωση και πάνω από τα μισά του χρόνια τα είχε περάσει σε δομές της «Κιβωτού».

Χιλιάδες προβολές

Το επίμαχο βίντεο κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2023. Ηταν τραβηγμένο με κινητό τηλέφωνο, διαρκούσε μόλις 26 δευτερόλεπτα, και σε αυτό εμφανιζόταν ο ανήλικος να ζητάει συγγνώμη και να ισχυρίζεται ότι έναντι αμοιβής είχε κατηγορήσει ψευδώς τον πατέρα Αντώνιο. Το σύντομο βίντεο είχε αναπαραχθεί ευρέως, συγκεντρώνοντας χιλιάδες προβολές στο TikTok. Τότε είχε παρουσιαστεί σε ΜΜΕ ως «ανατροπή» στην υπόθεση.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της εισαγγελικής πρότασης, ο ανήλικος είχε ήδη δώσει λεπτομερή κατάθεση με τα απαραίτητα δικονομικά εχέγγυα στο «Σπίτι του Παιδιού», σχεδόν ένα χρόνο πριν από τη λήψη του συγκεκριμένου βίντεο. Το «Σπίτι του Παιδιού» είναι η εξειδικευμένη δομή του υπουργείου Δικαιοσύνης που πρέπει να αναλαμβάνει υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων. Εκεί εξετάστηκε ο 14χρονος από πραγματογνώμονα ψυχολόγο, ενώ πιστοποιήθηκε και η αντιληπτική του ικανότητα, καθώς και η δυνατότητά του να καταθέσει. Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, ο ανήλικος κατέθεσε «αυθορμήτως και ανεπηρέαστος σχετικά με την αξιόποινη συμπεριφορά του κατηγορουμένου, δίνοντας σαφή εικόνα των γενετήσιων πράξεων σε βάρος του».

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών θεωρεί αναξιόπιστο το υλικό με το οποίο ανασκεύασε ο 14χρονος καταγγέλλων την αρχική του κατάθεση και υποστηρίζει ότι είχε χειραγωγηθεί.

Ακόμη, ο εισαγγελέας απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης να καταθέσει εκ νέου ο ανήλικος σχετικά με το περιεχόμενο των δηλώσεών του στο συγκεκριμένο βίντεο. Κρίνει ότι το παιδί ήδη έχει εξεταστεί επαρκώς και πως σε αυτό το δικονομικό στάδιο έχει ήδη συγκεντρωθεί πλήρες αποδεικτικό υλικό για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Το σημείωμα

Ο εισαγγελέας δεν δέχτηκε και άλλα στοιχεία που προσκόμισε η υπεράσπιση ισχυριζόμενη ότι κλόνιζαν την αξιοπιστία των μαρτύρων. Ενα εξ αυτών ήταν ένα ιδιόγραφο σημείωμα που υποτίθεται ότι είχε συντάξει η μητέρα του 14χρονου. Σε αυτό ανέφερε ότι ο γιος της είχε προβεί σε ψευδείς καταγγελίες εις βάρος του ιδρυτή της «Κιβωτού». Ωστόσο υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το συγκεκριμένο έγγραφο είναι πλαστό, ενώ και η μητέρα δήλωσε ότι δεν το είχε συντάξει.

Οπως επισημαίνεται και στην εισαγγελική πρόταση, το επώνυμο της μητέρας είναι γραμμένο λάθος, ενώ βάσει και δηλώσεων εκπροσώπου της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Λάρισα το έγγραφο φέρει ψεύτικες σφραγίδες και υπογραφές διοικητικών οργάνων του δήμου. Ο Δημήτρης Δεληγιάννης, αντιδήμαρχος Λαρισαίων, είχε τονίσει στην «Κ» ότι το έγγραφο ήταν εξόφθαλμα πλαστό. «Ακόμη και σε ένα μάτι μη ειδικού φαινόταν ότι κάτι δεν πάει καλά», είχε πει. Μεταξύ άλλων είχε εντοπίσει ότι το όνομα υπαλλήλου που εμφανιζόταν σε σφραγίδα επικύρωσης του ΚΕΠ δεν αντιστοιχούσε σε υπαρκτό πρόσωπο.

Γι’ αυτό το σκέλος της υπόθεσης σχηματίστηκε αυτεπάγγελτα ξεχωριστή δικογραφία για να διερευνηθεί το αδίκημα της πλαστογραφίας. Ως αμφίβολης αποδεικτικής αξιοποίησης κρίθηκαν και άλλα χειρόγραφα σημειώματα, τα οποία είχαν προσκομιστεί για να αντικρούσουν προγενέστερες καταθέσεις. Σε δύο εξ αυτών, παρότι υπάρχει θεώρηση του γνησίου της υπογραφής, δεν αναγράφεται η διεύθυνση οικίας των συντακτών ώστε να αναζητηθούν και να εξεταστούν ενόρκως.

Αναμένεται πλέον η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών για το εάν θα παραπεμφθεί σε δίκη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο ο ιδρυτής της «Κιβωτού» για το αδίκημα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται στο Πλημμελειοδικείο Αθηνών άλλη δίκη, για άλλες πτυχές της υπόθεσης, σχετικά με την κακοποιητική συμπεριφορά, τους ξυλοδαρμούς και τις εξαντλητικές τιμωρίες που φέρεται να είχαν υποστεί ανήλικοι τρόφιμοι σε δομές της «Κιβωτού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT