Ανακαίνιση στη «Στέγη των Θεών»

Η δύσκολη επιχείρηση για τη ριζική ανακαίνιση τριών καταφυγίων του Ολύμπου σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων

ανακαίνιση-στη-στέγη-των-θεών-563086603

Η πρώτη αποστολή στον Ολυμπο έγινε προχθές. Τα φορτία του ελικοπτέρου ήταν φωτοβολταϊκά πάνελ και προκάτ τμήματα οροφής, σακιά με άμμο και τούβλα. Προορισμός ήταν τα 2.710 μέτρα και 2.660 μέτρα, εκεί όπου βρίσκονται τα καταφύγια «Γιώσος Αποστολίδης» και «Χρήστος Κάκαλος» αντίστοιχα. Οι αποστολές συνεχίστηκαν χθες: δεξαμενές νερού, στρώματα, κουβέρτες και μαξιλάρια στο ανέβασμα προς τα 2.050 μέτρα, στο καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός», μπάζα και παλιά στρώματα στο κατέβασμα προς τη «βάση» στο Λιτόχωρο. Την πρώτη ημέρα οι διαδοχικές διαδρομές διήρκεσαν 9 ώρες, τη δεύτερη ημέρα 6 ώρες. Και έπεται συνέχεια, μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η πολύ δύσκολη και ιδιαίτερη επιχείρηση στο «Βουνό των Θεών» οργανώνεται από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας – Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ) και αφορά δύο καταφύγια ιδιοκτησίας της («Κάκαλος» και «Αγαπητός») και ένα ιδιοκτησίας του Συλλόγου Ελλήνων Ορειβατών (ΣΕΟ) Θεσσαλονίκης («Αποστολίδης»). «Η ΕΟΟΑ έχει στην ιδιοκτησία της 16 καταφύγια, τα περισσότερα από τα οποία χτίστηκαν από το 1930 έως το 1980», εξηγεί ο πρόεδρός της, Νίκος Κοντός. «Στην αρχή ήταν πολύ υποτυπώδη – στην πορεία επεκτάθηκαν, απέκτησαν καλύτερες υποδομές. Εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού πραγματοποιούνταν ανά διαστήματα, ωστόσο ριζική ανακαίνιση δεν είχε γίνει ποτέ. Με δεδομένη την υψηλή επισκεψιμότητα του Ολύμπου, αποφασίσαμε λοιπόν να ξεκινήσουμε αυτό το δύσκολο έργο».

Ανακαίνιση στη «Στέγη των Θεών»-1
Επάνω, στιγμιότυπο από τις εργασίες που πραγματοποιούνται εκεί. Κάτω, το καταφύγιο «Γιώσος Αποστολίδης». Τα μουλάρια που ανεβαίνουν καθημερινά στον Ολυμπο δεν μπορούν να κουβαλήσουν μεγάλα βάρη, γι’ αυτό επιστρατεύθηκαν τα ελικόπτερα.

Ανακαίνιση στη «Στέγη των Θεών»-2

Τι θα γίνει

Τα ζητήματα που οι εργασίες θα καλύψουν είναι πολλά, άλλα δομικά και άλλα λειτουργικά. Για παράδειγμα θα ανακαινιστούν οι κουζίνες των τριών καταφυγίων και τα κτίρια θα αναβαθμιστούν ενεργειακά. Εκεί όπου υπάρχουν φωτοβολταϊκά, θα αντικατασταθούν οι μπαταρίες τους. Επίσης θα τοποθετηθούν δεξαμενές συλλογής ομβρίων υδάτων και θα δημιουργηθεί ένα σύστημα (επανα)χρησιμοποίησης του νερού της κουζίνας για την εξυπηρέτηση των τουαλετών. Θα διαμορφωθεί ο περιβάλλων χώρος των καταφυγίων και θα αντικατασταθούν στρώματα, κουβέρτες και μαξιλάρια. «Θα σας δώσω ένα παράδειγμα», λέει ο κ. Κοντός. «Τα καταφύγια όλα αυτά τα χρόνια έπαιρναν νερό από παγετώνες. Ομως λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας τα τελευταία χρόνια σταδιακά έλιωσαν, με αποτέλεσμα τα καταφύγια να μην έχουν νερό! Αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό με δεδομένο ότι αυτή την εποχή, ιδίως τα Σαββατοκύριακα, διέρχονται από τα καταφύγια περίπου 500 άτομα την ημέρα και κάποιοι από αυτούς μπορεί λ.χ. να θέλουν να χρησιμοποιήσουν το μπάνιο, κάτι που προς το παρόν δεν επιτρέπουμε παρά μόνον σε όσους διανυκτερεύουν στα καταφύγια, ακριβώς επειδή δεν έχουμε αρκετό νερό».

«Η μεταφορά υλικών με ελικόπτερο ήταν μονόδρομος», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ορειβατών Θεσσαλονίκης, Νίκος Κοντός.

Οι δυσκολίες της επιχείρησης ανακαίνισης είναι πολλές. «Κατ’ αρχάς η μεταφορά με ελικόπτερο ήταν μονόδρομος, καθώς τα μουλάρια που ανεβαίνουν καθημερινά δεν μπορούν να κουβαλήσουν μεγάλα βάρη. Είναι όμως ιδιαίτερα ακριβή –θα κοστίσει περίπου 150.000 ευρώ, από τις 650.000 ευρώ του συνόλου του έργου– και απαιτεί έμπειρους πιλότους, καθώς η μεταφορά βαρέων, ογκωδών αντικειμένων δεν είναι απλή υπόθεση. Για να καταλάβετε, η διαδρομή με ελικόπτερο μόνο με ανθρώπους χρειάζεται 3 λεπτά για τα καταφύγια, αλλά με φορτίο περί τα 20 λεπτά».

Οι συνθήκες

Μια δεύτερη δυσκολία αφορά την εξεύρεση τεχνικών. «Θα πρέπει να δουλέψουν σε υψόμετρο, σε αρκετά χαμηλότερες θερμοκρασίες (σήμερα στο Λιτόχωρο είχε 40 βαθμούς και στα καταφύγια 7 βαθμούς και ομίχλη), να λείπουν αρκετές ημέρες. Πρέπει να είναι εφευρετικοί, καθώς δεν θα μπορούν να δουλέψουν με όλα τα εργαλεία που έχουν υπό κανονικές συνθήκες».

Ανακαίνιση στη «Στέγη των Θεών»-3
Το ελικόπτερο μεταφέρει υλικά στο καταφύγιο «Χρήστος Κάκαλος» στα 2.660 μέτρα (κεντρική φωτογραφία). 

Το 70% του κόστους της ανακαίνισης θα καλυφθεί από κοινοτικό πρόγραμμα Leader, ενώ το υπόλοιπο 30% από την ΕΟΟΑ. Οι εργασίες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν στο καταφύγιο «Αποστολίδης» τον Οκτώβριο, ενώ στα άλλα δύο καταφύγια θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά. Ολα τα καταφύγια θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, καθώς οι εργασίες θα πραγματοποιούνται παράλληλα με τη λειτουργία τους. «Δεν έχουμε το περιθώριο να τα κλείσουμε, καθώς ο Ολυμπος είναι κάθε χρόνο όλο και πιο δημοφιλής. Ερχονται 150.000 επισκέπτες τον χρόνο, πεζοπόροι, ορειβάτες, φυσιολάτρες από κάθε γωνιά του πλανήτη. Ερχονται άνθρωποι από την Ιαπωνία, την Κίνα ή τη Λατινική Αμερική, μόνο και μόνο για να ανέβουν στον Ολυμπο, είναι γι’ αυτούς ταξίδι ζωής». Σε αυτούς προστίθενται και ομάδες… ειδικού ενδιαφέροντος. «Ερχονται βέβαια οι δωδεκαθεϊστές. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε έρθει από Αμερική μια ομάδα 30 ανθρώπων που λατρεύουν τον ήλιο και έψαλαν ύμνους ξυπόλυτοι στο οροπέδιο των Μουσών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT