Υπ. Δικαιοσύνης: Επέκταση στη χρήση της ηλεκτρονικής επιτήρησης

Υπ. Δικαιοσύνης: Επέκταση στη χρήση της ηλεκτρονικής επιτήρησης

Η εφαρμογή του μέτρου από το 2015 μέχρι σήμερα – Μπορεί να συμβάλει στην αποσυμφόρηση των φυλακών, υποστηρίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζυγίζει μόλις 70 γραμμάρια και αυτή τη στιγμή το φορούν μόλις τρεις υπόδικοι. Το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής επιτήρησης με το βραχιολάκι γεωεντοπισμού ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2015 και σήμερα η χρήση του παραμένει σε πιλοτικό στάδιο. Ηρθε ξανά χθες στο προσκήνιο έπειτα από τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη ότι θα είναι ένα από τα μέτρα που μπορεί να επιλέγονται για όσους βρίσκονται υπό καθεστώς επιτήρησης σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας. Ηδη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου υπάγεται η αντεγκληματική πολιτική, ετοιμάζει νομοσχέδιο για την επέκταση της χρήσης του σε όλη τη χώρα.

Πρώτος φόρεσε βραχιολάκι στην Ελλάδα Βρετανός κατηγορούμενος για την υπόθεση της μη απόδοσης μεγάλων χρηματικών ποσών στο Δημόσιο από τις εταιρείες παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος Energa και Hellas Power. Παρέμεινε υπό επιτήρηση έως τη λήξη του 18μήνου της προσωρινής κράτησής του. Ο στόχος από το 2015 ήταν να εφαρμοστεί το μέτρο σε 250 κρατουμένους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όμως διαχρονικά η ανταπόκριση δεν ήταν η προσδοκώμενη.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2016 μόνο δύο άτομα είχαν βάλει βραχιολάκι. Το κόστος του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα ηλεκτρονικής επιτήρησης έφτανε τότε το ένα εκατ. ευρώ. Το μέγιστο ημερήσιο κόστος που επιβάρυνε κάθε επιτηρούμενο ήταν 12,92 ευρώ. Για να καθίστατο οικονομικά βιώσιμο το μέτρο, πάντως, έπρεπε να το χρησιμοποιούν 50 κρατούμενοι και το κόστος για τους υπολοίπους που δεν το φορούσαν καλυπτόταν από το Δημόσιο.

Τον Νοέμβριο του 2016 ο αριθμός των υποδίκων που φορούσαν βραχιολάκι ανέβηκε στους οκτώ. Στα χρόνια που ακολούθησαν δεν υπήρξαν σημαντικές μεταβολές στη χρήση του. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», φέτος είχαν κάνει χρήση του έξι κρατούμενοι και πλέον μετά τη λήξη των περιοριστικών όρων για ορισμένους εξ αυτών έχουν απομείνει τρεις που βρίσκονται υπό καθεστώς ηλεκτρονικής επιτήρησης.

Πώς λειτουργεί

Ανάδοχος του μέτρου κατά την πιλοτική εφαρμογή του είναι η εταιρεία G4S. Η συσκευή περιέχει μικροτσίπ που συνδέεται με σύστημα γεωεντοπισμού (GPS). Εάν ο επιτηρούμενος έχει άδεια να κινείται σε συγκεκριμένη περιοχή-ζώνη, ειδοποιούνται οι Αρχές σε περίπτωση που υπάρξει απώλεια σήματος άνω του ενός λεπτού. Μέσα στον ιμάντα που προσαρμόζει τη συσκευή στον αστράγαλο, ή σε κάποιες περιπτώσεις στον καρπό, υπάρχουν οπτικές ίνες που εάν κοπούν σημαίνει συναγερμός και ενημερώνεται άμεσα η ανάδοχος εταιρεία.

Τον Νοέμβριο του 2016 έγινε η πρώτη απόδραση με κοπή του ιμάντα. Το βραχιολάκι που φορούσε 43χρονη κατηγορούμενη για την υπόθεση της Energa και Hellas Power βρέθηκε τότε πεταμένο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τελικά η κατηγορουμένη εντοπίστηκε και συνελήφθη στην Κηφισιά ένα μήνα αργότερα.

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για την επέκταση της ηλεκτρονικής επιτήρησης σε όλη τη χώρα. Θα γίνει διαγωνισμός για να αναδειχθεί ο ανάδοχος που θα αναλάβει το έργο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η εφαρμογή του δεν θα επιβαρύνει πλέον οικονομικά τους υποδίκους, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Η ηλεκτρονική επιτήρηση, όπου κρίνεται απαραίτητη και επιλέγεται από τους δικαστές, εκτιμάται από στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ότι είναι ένα μέτρο που μπορεί να συμβάλει στην αποσυμφόρηση των φυλακών και θα διευκολύνει τις αστυνομικές αρχές στο έργο τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT