Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών: Προτείνουν μέτρα για να διαλύσουν την «ομίχλη»

Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών: Προτείνουν μέτρα για να διαλύσουν την «ομίχλη»

Περισσότερες από 60 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών συνυπογράφουν κείμενο θέσεων και αρχών για την ανάδειξη της συνεισφοράς τους και της διαφανούς λειτουργίας τους

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σκάνδαλα της «Κιβωτού», αλλά και του «Αλλου Ανθρώπου», συγκλόνισαν την κοινή γνώμη. Μοιραία, μερίδιο της καχυποψίας και της απαξίωσης εισέπραξαν και οι υπόλοιπες οργανώσεις. Σ’ αυτό το πλαίσιο και προκειμένου να διαλυθεί η «ομίχλη» γύρω από το όνομα και τη δράση τους, περισσότερες από 60 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που απαρτίζουν την «Πρωτοβουλία για τη διαφάνεια: συνεργασία για το κοινό καλό» συνυπογράφουν κείμενο θέσεων και αρχών για την ανάδειξη της συνεισφοράς τους στην ελληνική κοινωνία, αλλά και της διαφανούς και αξιόπιστης λειτουργίας τους.

Οπως τονίζεται, οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, στηριζόμενες στην ιδιωτική πρωτοβουλία, διαδραματίζουν εδώ και δεκαετίες σημαντικό ρόλο στην ελληνική κοινωνία, υλοποιώντας δράσεις για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων με γνώμονα το κοινό καλό. Αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες λειτουργώντας συμπληρωματικά του κράτους για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προώθηση της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, την προστασία του περιβάλλοντος ή την ανακούφιση πληθυσμών σε έκτακτες ανάγκες (ανθρωπιστικές κρίσεις).

Διασφάλιση

«Με αφορμή εκτενή δημοσιεύματα, αλλά ενίοτε και αναφορές εκ μέρους των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων της πολιτείας για δυσλειτουργίες σε κάποιες οργανώσεις, στους ελέγχους που προβαίνει προς αυτές, με σπανιότατες αναφορές στα αποτελέσματα των ελέγχων, δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για γενικεύσεις και δυσφήμηση του συνόλου των οργανισμών που λειτουργούν στην ελληνική κοινωνία». Υπό αυτό το πρίσμα, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι η δραστηριότητα των οργανώσεων είναι διαφανής και υπόκειται σε αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Πρωτοβουλία προτείνει μια σειρά από μέτρα: την υποχρέωση δημοσίευσης του ισχύοντος καταστατικού, καθώς και των οικονομικών καταστάσεων σε ετήσια βάση, την εφαρμογή διαφανών διαδικασιών διαχείρισης και κατανομής πόρων, τη θέσπιση αυστηρών κανονισμών και ηθικών κωδίκων, τη διαρκή ενημέρωση του κοινού για τις δραστηριότητές τους και την ενεργή συμμετοχή εθελοντών σε εσωτερικές διαδικασίες και αποφάσεις.

Η ιδέα για το κείμενο θέσεων γεννήθηκε από μια άτυπη πρωτοβουλία ανθρώπων της Κοινωνίας των Πολιτών, που είχε στόχο να προτείνει τρόπους προαγωγής της διαφάνειας, την αποφυγή γενικοποίησης μεμονωμένων φαινομένων, καλώντας την πολιτεία να προστατεύσει το κοινό αλλά και τους οργανισμούς που λειτουργούν με συνέπεια και χωρίς σκιές και προσφέρουν πολύτιμο έργο. Πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας ήταν η κ. Αλεξάνδρα Μαρτίνου («Μαζί για το Παιδί»), ο κ. Σωτήρης Πετρόπουλος (HIGGS), η κ. Βάλια Φράγκου (Σύμβουλος Φιλανθρωπίας), ο κ. Νίκος Χαραλαμπίδης (Greenpeace Ελλάδας), ο κ. Δημήτρης Καραβέλας (WWF), η κ. Σοφία Κουβελάκη (The Home Project) και η κ. Ελίνα Σμπώκου (HOPEgenesis).

«Μέσα από την κοινή μας συμπόρευση επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε τη διάφανη δραστηριότητα των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών και τη διατήρηση της αξιοπιστίας τους», λέει ο κ. Πετρόπουλος, συνιδρυτής του HIGGS και μέλος της «Πρωτοβουλίας για τη διαφάνεια: συνεργασία για το κοινό καλό». «Το κείμενο θέσεων και αρχών που δημιουργήσαμε μέσα από διαδικασία ανοικτού, συμμετοχικού και συμπεριληπτικού διαλόγου, στοχεύει να συμβάλει, ώστε η διαφάνεια να αποτελέσει βασική παράμετρο της αναγνώρισης αλλά και της λειτουργίας των οργανώσεων. Σ’ αυτή μας την προσπάθεια καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα κοινά, άλλες οργανώσεις, την πολιτεία, χρηματοδότες, φορείς αλλά και το ευρύ κοινό να ευαισθητοποιηθεί, να δείξει εγρήγορση και να συστρατευτεί μαζί μας σ’ αυτή την προσπάθεια». Ολο το κείμενο θέσεων στη σελίδα www.pgd.gr/.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT