Συστάσεις για τη διαχείριση των πυρκαγιών

Συστάσεις για τη διαχείριση των πυρκαγιών

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική βελτίωση έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια το ελληνικό σύστημα διαχείρισης πυρκαγιών, αν και εστιάζει κυρίως στην ετοιμότητα και την καταστολή. Αυτό εκτιμά έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, καταθέτοντας σειρά συστάσεων, ανάμεσα στις οποίες η μεγαλύτερη χρηματοδοτική έμφαση στην πρόληψη, η ενίσχυση των συμπράξεων Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας και η –επείγουσα– υποστήριξη των δασικών υπηρεσιών με εξειδικευμένο προσωπικό και πόρους.

Η έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας καταρτίστηκε από ομάδα πέντε ειδικών επιστημόνων από την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Νορβηγία, με την υποστήριξη ειδικών και από την Ελλάδα, έπειτα από αίτημα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ανάλογες εκθέσεις συντάσσονται για όποιο κράτος-μέλος το αιτηθεί. Οι ειδικοί καταλήγουν ότι η χώρα έχει επιδείξει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια.

«Το ελληνικό σύστημα διαχείρισης κινδύνου πυρκαγιών είναι αποτελεσματικό και καλά δομημένο, αν και εστιάζει κυρίως στην ετοιμότητα και την καταστολή. Ωστόσο, η χώρα καταβάλλει σταθερά τα τελευταία χρόνια προσπάθειες για την αλλαγή παραδείγματος, μεταβαίνοντας από τη διαχείριση πυρκαγιών στη διαχείριση του κινδύνου εμφάνισής τους, μέσω περισσότερης πρόληψης και προώθησης μιας διατομεακής και ολιστικής προσέγγισης», αναφέρει. Οσον αφορά τις συστάσεις των ειδικών, μεταξύ άλλων:

• Απαιτείται μια αποτελεσματική κατανομή του συνόλου των οικονομικών πόρων που διατίθενται για τη διαχείριση του κινδύνου πυρκαγιών. Υπάρχει σαφής ανάγκη να αυξηθούν τα κονδύλια για δραστηριότητες πρόληψης.

• Το νομικό και θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση του κινδύνου καταστροφών και πυρκαγιών έχει αλλάξει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας σε σημαντικές βελτιώσεις. Ωστόσο, είναι δύσκολο να επιβληθούν και να λειτουργήσουν τόσες αλλαγές, ιδίως σε τοπικό επίπεδο. Επαρκής χρόνος για τη δοκιμή αυτών των πολιτικών θα εξασφάλιζε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

• Η εξασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας και λογοδοσίας στις εθνικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων σχετικά με τον προγραμματισμό των επενδύσεων θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του συστήματος.

• Παρά τον κρίσιμο ρόλο του στη διαχείριση του κινδύνου πυρκαγιών, το τοπικό επίπεδο παρουσιάζει κρίσιμες αδυναμίες, ιδίως όσον αφορά την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και οικονομικών πόρων.

• Η Δασική και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, που γίνονται ολοένα πιο συμπληρωματικές, μπορούν να μετέχουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό η μία στις πρωτοβουλίες της άλλης.

• Η Δασική Υπηρεσία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη των πυρκαγιών και πρέπει επειγόντως να ενισχυθεί με επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό και κονδύλια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT