Ανεξέλεγκτες απορρίψεις μπάζων σε Νίκαια και Ρέντη

Ανεξέλεγκτες απορρίψεις μπάζων σε Νίκαια και Ρέντη

Είκοσι φορτηγά με ογκώδη απορρίμματα από διάφορα σημεία στη λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως μετέφερε ο δήμος το περασμένο Σάββατο

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Περισσότερα από 20 φορτηγά μπάζα από διάφορα σημεία στη λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως μετέφερε ο Δήμος Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη το προηγούμενο Σάββατο στον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων του δήμου. Η επιχείρηση θα συνεχιστεί και το επόμενο Σάββατο –προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ιδιαίτερα η κυκλοφορία τις καθημερινές–, καθώς υπολογίζεται ότι ανάλογη ποσότητα υλικών από κατεδαφίσεις και οικοδομές παραμένει σε διάφορα σημεία της λεωφόρου από ανεξέλεγκτες απορρίψεις.

Σύντομα ωστόσο τα ίδια σημεία θα γεμίσουν και πάλι, σημειώνει ο δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Κωνσταντίνος Μαραγκάκης. Οπως εξηγεί, έχει ζητήσει τη συνεργασία της αστυνομίας για να σταματήσει η παράνομη απόρριψη, ενώ και το προσωπικό του δήμου θα κάνει περιπολίες. «Εχουμε εντοπίσει κάποιους και έχουμε επιβάλει πρόστιμα, αλλά συνεχίζουν να έρχονται φορτηγά και από άλλες περιοχές», τονίζει.

«Παρά τις ελλείψεις προσωπικού στην καθαριότητα προχωρήσαμε σ’ αυτή την επιχείρηση καθαρισμού θέλοντας να στείλουμε ισχυρό μήνυμα ότι δεν θα ανεχθούμε αυτή την ανεύθυνη συμπεριφορά. Ευελπιστούμε ότι με τις προσλήψεις προσωπικού δημοτικής αστυνομίας θα καταφέρουμε να έχουμε αστυνόμευση της περιοχής και να επιβάλλουμε τα πρόστιμα που προβλέπονται στους παραβάτες».

Από τον νόμο οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για τη συλλογή ογκωδών αντικειμένων ή και απορριμμάτων που προκύπτουν από κατεδαφίσεις. Ωστόσο, οι πολίτες θα πρέπει να έρχονται σε σχετική συνεννόηση με τον δήμο. «Σε όλη την πόλη βρίσκουμε ογκώδη αντικείμενα και μπάζα, που οι πολίτες τα πετούν οπουδήποτε. Τα μαζεύουμε, αλλά σε λίγη ώρα κατεβάζουν άλλα», λέει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Νικόλαος Καρδιάς.

Η διαδικασία

Η νόμιμη διαδικασία προϋποθέτει να κλειστεί συγκεκριμένο ραντεβού με τον δήμο για την αποκομιδή μεγάλων αντικειμένων ή υλικών κατεδάφισης. Φυσικά υπάρχει ανάλογη χρέωση, αφού ο δήμος έχει συνάψει σύμβαση με εταιρεία για τη διαχείριση των απορριμμάτων αυτού του είδους. Υπάρχουν και ιδιωτικές εταιρείες στις οποίες μπορεί να απευθυνθεί όποιος, για παράδειγμα, έχει απορρίμματα από ανακαίνιση.

Το κόστος για την τοποθέτηση κάδου ξεκινάει από 250 ευρώ και αυξάνεται ανάλογα την ποσότητα των υλικών που συγκεντρώνονται. Τούβλα, τσιμέντο, σωλήνες και άλλα οικοδομικά υλικά είναι παράνομο να πετιούνται οπουδήποτε, αλλά από την άλλη είναι σαφώς και η πιο φθηνή λύση. «Πολλές φορές περνούν Ρομά και μου ζητούν να πάρουν τα υλικά, αλλά εγώ έχω δικό μου φορτηγό για τη μεταφορά και δεν διακινδυνεύω να με πιάσουν για παράνομη απόρριψη», τονίζει στην «Κ» εργολάβος.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για μια μικρή ανακαίνιση οι πολίτες προτιμούν τη λύση του ανθρώπου που θα τους απαλλάξει από τα υλικά γρήγορα και φθηνά. Το πρόβλημα έχει ενταθεί τον τελευταίο καιρό, τονίζει ο κ. Καρδιάς, «δεδομένου ότι γίνονται παντού οικοδομικές εργασίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT