EuroPride 2024 – ΑΠΘ: «Υπερήφανο» πανεπιστήμιο

EuroPride 2024 – ΑΠΘ: «Υπερήφανο» πανεπιστήμιο

Το ΑΠΘ δίνει το «παρών» στο EuroPride που ξεκινάει από σήμερα στη Θεσσαλονίκη

3' 10" χρόνος ανάγνωσης

Η Θεσσαλονίκη από σήμερα και για εννέα ημέρες γίνεται το κέντρο του EuroPride 2024. Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας φιλοξενεί την ευρωπαϊκή εκδήλωση –από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Ευρώπη (το πρώτο οργανώθηκε το 1992 στο Λονδίνο)–, η οποία υπογραμμίζει τη σημασία της συλλογικής δράσης για την προώθηση της ισότητας και της δικαιοσύνης για όλα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Σε αυτό παραπέμπει και το μήνυμα του φεστιβάλ φέτος, «Μαζί, Χτίζουμε ένα μέλλον αγάπης και αποδοχής».

Ειδικότερα, το Thessaloniki Pride κέρδισε το δικαίωμα να φιλοξενήσει το EuroPride στην ετήσια γενική συνέλευση του συνδέσμου το 2017. Αρχικά επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το 2020, αλλά ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι φορείς που μετέχουν είναι πολλοί. Ωστόσο, εμβληματική κρίνεται η συμμετοχή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Το μεγαλύτερο ΑΕΙ της χώρας είναι το μόνο που δίνει το «παρών» στο EuroPride, και με σύνθημα «Επιμονή, Πρόοδος, Ευημερία» στοχεύει να αναδείξει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ευρώπη.

Οι αντιδράσεις

Η σημασία και το πολιτικό βάρος της επιλογής του ΑΠΘ, που αποτελεί τον ισχυρότερο ακαδημαϊκό πόλο για τη Βόρεια Ελλάδα, να στηρίξει το EuroPride καταδεικνύεται από τις οξύτατες αντιδράσεις κύκλων που έχει προκαλέσει. Ενδεικτικά είναι τα αρνητικά έως και υβριστικά σχόλια που έχουν δεχθεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του ιδρύματος σε αναρτήσεις που προβάλλουν τη συμμετοχή του στο φεστιβάλ. Αλλά ο δρόμος «για την ανάπτυξη ενός συμπεριληπτικού, ευαίσθητου ως προς το φύλο, ασφαλούς, υποστηρικτικού εργασιακού και μαθησιακού περιβάλλοντος για όλα τα ΛΟΑΤΚΙ+ μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, χωρίς διακρίσεις και παρενόχληση», όπως λέει η ομάδα πρωτοβουλίας του ΑΠΘ για το EuroPride, δεν ήταν εύκολος ούτε για το ίδιο το ίδρυμα αλλά ούτε και για τα υπόλοιπα ΑΕΙ. Είναι χαρακτηριστικό, όπως ανέφερε στην «Κ» η Δήμητρα Κογκίδου, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ιδρύματος και συντονίστρια του Δικτύου των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων στα ΑΕΙ, ότι «τώρα πια υπάρχουν σχέδια δράσης για την ισότητα των φύλων σε όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια. Τα σχέδια ήταν υποχρεωτικό να θεσμοθετηθούν από το 2019, αλλά το 2020 μόνο οκτώ ΑΕΙ είχαν επιτροπή ισότητας των φύλων. Πλέον διαθέτουν όλα τα ιδρύματα, αλλά σε αυτό μάλλον συνέβαλε και το ότι η ύπαρξη επιτροπής είναι απαραίτητος όρος για να καταθέσουμε προτάσεις για χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2025».

Με σύνθημα «Επιμονή, Πρόοδος, Ευημερία», στοχεύει να αναδείξει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ευρώπη.

Επίσης, στα σχέδια δράσης των περισσότερων ΑΕΙ για τη συμπεριληπτικότητα δεν γίνεται αναφορά στα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Εξαίρεση αποτελούν, εκτός από το ΑΠΘ, τα πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Χαροκόπειο, Αιγαίου και η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

«Κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να παραβλέπουμε τον κοινωνικό ρόλο των ΑΕΙ. Τα πανεπιστήμια οφείλουν να διασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση και συμπερίληψη όλων, να εφαρμόζουν σχετικές πολιτικές και καλές πρακτικές», παρατηρεί η κ. Κογκίδου, προσθέτοντας ότι «τα ζητήματα της ισότιμης πρόσβασης και συμπερίληψης δεν συμπεριλαμβάνονται πάντα στον στρατηγικό σχεδιασμό των ελληνικών ΑΕΙ, ή ακόμη και όταν συμπεριλαμβάνονται είναι σε επίπεδο διακηρυκτικό και γενικόλογο, χωρίς να συνοδεύονται με διάθεση πόρων ή ίδρυση σχετικών δομών. Υπάρχει δρόμος από τις διακηρύξεις μέχρι την υλοποίησή τους». Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σχετικά μαθήματα ή ότι δεν οργανώνονται εκδηλώσεις σχετικά με τα ζητήματα των έμφυλων ταυτοτήτων και του σεξουαλικού προσανατολισμού. Αλλά δεν υπάρχει σχετικός πολιτικός σχεδιασμός.

Το εννεαήμερο

Στο πρόγραμμα του εννεαήμερου EuroPride (είναι εύκολο να αναζητηθεί στο Διαδίκτυο, όπως και οι δράσεις του ΑΠΘ) περιλαμβάνονται παραστάσεις θεάτρου, χορού, μουσικές, εκθέσεις τέχνης και λογοτεχνίας, προβολές ταινιών, διαλέξεις, σεμινάρια και συζητήσεις. Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται στις 29 Ιουνίου με την Πορεία Υπερηφάνειας. Οι συμμετέχοντες θα διασχίσουν τους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, καταλήγοντας στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία. Η Θεσσαλονίκη θα ζήσει για εννέα ημέρες στους ρυθμούς του EuroPride, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο των επεισοδίων από ακραίες ομάδες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT