Φωτιά: Πύρινα μέτωπα σε Ηλεία, Αχαΐα, Μεγαλόπολη, Αργολίδα – Μπαράζ «112»
φωτιά-πύρινα-μέτωπα-σε-ηλεία-αχαΐα-με-563091265
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά: Πύρινα μέτωπα σε Ηλεία, Αχαΐα, Μεγαλόπολη, Αργολίδα – Μπαράζ «112»

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
22:12

Πάτρα: Νοσηλεύεται αστυνομικός που μετείχε στα μέτρα τάξης λόγω της πυρκαγιάς

Στη μονάδα εμφραγμάτων του νοσοκομείου του Πύργου νοσηλεύεται ένας αστυνομικός, ο οποίος μετείχε στα μέτρα που είχαν ληφθεί από την Αστυνομία, λόγω της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων τάξης δημιουργήθηκε ένταση, με αποτέλεσμα ο αστυνομικός να αισθανθεί δυσφορία και να διακομιστεί στο νοσοκομείο.

21:45

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και το Σάββατο

Ο κ. Βαθρακογιάννης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς. «Αύριο Σάββατο 22 Ιουνίου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει άλλα και λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται και για αύριο. Τονίζουμε ότι η επικινδυνότητα που δημιουργούν οι πυρκαγιές επιβάλλουν την προσοχή όλων. Σε περίπτωση πυρκαγιάς θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθούνται οι οδηγίες των αρμοδίων αρχών»

 

21:23

«Δυναμικό το μέτωπο στην Ηλεία»

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση με την φωτιά στην Ηλεία, όπως δήλωσε σε έκτακτη ενημέρωση ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι έχουν γίνει πολλές απομακρύνσεις πολιτών, ενώ τη μάχη της κατάσβεσης δίνουν 120 πυροσβέστες, με 4 πεζοπόρα τμήματα και 43 οχήματα. Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχείρησαν 19 εναέρια μέσα.

Η φωτιά επεκτάθηκε στην Ηλεία από την Αχαΐα.

Στα άλλα μέτωπα η εικόνα είναι βελτιωμένη. Ο κ. Βαθρακογιάννης χαρακτήρισε «επικίνδυνες» αυτές τις πυρκαγιές, καθώς υπήρχαν περιπτώσεις που ο άνεμος έπνεε με 120 χλμ την ώρα. «Οι πυροσβέστες έδωσαν σκληρές μάχες και αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες», τόνισε.

Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας έχουν αποσταλεί 26 μηνύματα από το 112.

 

21:10

Στο νοσοκομείο του Πύργου για προληπτικούς λόγους ένας πυροσβέστης

Ένας πυροσβέστης, ο οποίος μετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης των φωτιών στην Ηλεία, διακομίστηκε απόψε στο νοσοκομείο του Πύργου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κατά τη διάρκεια της μάχης με τις πυρκαγιές, πήραν φωτιά τα υπηρεσιακά υποδήματα του πυροσβέστη και αμέσως προσέτρεξαν για βοήθεια οι συνάδελφοί του.

Στη συνέχεια, ο πυροσβέστης διακομίστηκε, για προληπτικούς λόγους, στο νοσοκομείο, όπου μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών αποχώρησε.

21:09

Στην Πηνεία το πιο μεγάλο μέτωπο - Εκκενώθηκαν 7 κοινότητες και οικισμοί

Εντός ολίγου συγκαλείται συντονιστικό όργανο στην περιοχή με τη συμμετοχή του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη και του υπαρχηγός της Πυροσβεστικής.

20:59

Στις φλόγες αποθήκες, στάβλοι και ΙΧ στον Δήμο Ερυμάνθου - Φωτογραφίες

Πηγή: tempo24

20:44

Χώρος φιλοξενίας για όσους απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στο δήμο Ερυμάνθου

Στην κοινότητα Σταυροδρόμι και συγκεκριμένα στον πρώην δημαρχείο θα φιλοξενηθούν όσοι κάτοικοι του δήμου Ερυμάνθου απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή.

20:33

Πάνω από 45 πυρκαγιές σε λίγες ώρες

 
20:30

Εκκενώνονται οι περιοχές Βάλμη Ηλείας και Μασουραίικα Αχαΐας

Εκκενώνονται οι περιοχές Βάλμη Ηλείας και Μασουραίικα Αχαΐας λόγω πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. Οι κάτοικοι ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 προκειμένου να απομακρυνθούν από τις παραπάνω περιοχές και να κατευθυνθούν προς Σιμόπουλο Ηλείας.

Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Βάλμη και Μασουραίικα απομακρυνθείτε προς Σιμόπουλο Ηλείας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών». 

20:24

Νέο μήνυμα του 112 σε δύο κοινότητες της Ηλείας

Μήνυμα, μέσω του 112, στάλθηκε σε όσους κατοικούν ή βρίσκονται στις περιοχές, Αντωνέικα και Λάτα να κινηθούν προς την περιοχή της Αμαλιάδας, μέσω Σιμόπουλου, λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Ερυμάνθου.

20:13

Απομακρύνονται προληπτικά οι κάτοικοι πέντε οικισμών του Δήμου Πύργου 

Με απόφαση του δημάρχου Πύργου, Στάθη Καννή, δόθηκε εντολή προληπτικής απομάκρυνσης των κατοίκων που βρίσκονται στους οικισμούς Αλεποχωρίου, Χανακίων, Σκουροχωρίου, Μυρτιάς, Αγίου Ηλία και Σκαφιδιάς προς Πύργο.

Η απόφαση ελήφθη, σύμφωνα με τον δήμο, για λόγους προστασίας της ζωής και της υγείας των ατόμων που βρίσκονται σε αυτές από την εκδήλωση της πολύ επικίνδυνης δασικής πυρκαγιάς.

Για τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας στο θεματικό πάρκο Ξυστρή και στο αθλητικό κέντρο της Αγίας Βαρβάρας, ενώ αναβάλλεται κάθε προγραμματισμένη εκδήλωση του δήμου Πύργου.

20:05

Νέο μήνυμα από το 112 για την Ηλεία

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές Μαζαράκι, Πρόδρομος, Σιμόπουλο, Σκλίβα, Βουλιαγμένη, Καλό Παιδί και Λαγανάς απομακρυνθείτε προς Πύργο».

19:43

«Ανεξέλεγκτη» η πυρκαγιά στα Χανάκια Ηλείας 

Η πυρκαγιά στην περιοχή Χανάκια Ηλείας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκο Κοροβέση να τη χαρακτηρίζει «ανεξέλεγκτη».

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, σημείωσε ότι υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια στο Αλποχώρι και ότι η μεγάλη ανησυχία είναι να μην ξεφύγει η φωτιά με κατεύθυνση την παραλία του Αγίου Ηλία καθώς στην περιοχή υπάρχει πυκνό δάσος αλλά και πολλές κατοικίες.

Νωρίτερα εκδόθηκε και νέο μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της Σκαφιδιάς και του Αγίου Ηλία ώστε να απομακρυνθούν προς Πύργο.

19:41

Σε επιφυλακή τα νοσοκομεία Πατρών, Πύργου και Αργολίδας

Με εντολή της 6ης ΥΠΕ έχουν τεθεί σε επιφυλακή ανεξαρτήτως των εφημεριών τα νοσοκομεία Πατρών, Πύργου και Αργολίδας.

19:33

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα Ε.Ο. Πατρών - Πύργου

Αποκαταστάθηκε, σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου, από το ύψος της περιοχής Δουνείκα, μέχρι το ύψος της κοινότητας Χανάκια, που είχε διακοπεί, λόγω της φωτιάς στο Αλποχώρι Ηλείας.

19:26

Μήνυμα από το 112 για τις περιοχές Πετραίικα, Απιδούλα και Μαζαράκι 

Μήνυμα, μέσω του 112, στάλθηκε σε όσους κατοικούν ή βρίσκονται στις περιοχές Πετρέικα, Απιδούλα, Μαζαράκι, Βάλμη και Μασουρέικα, να κινηθούν προς την περιοχή Σιμόπουλο της Ηλείας, λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του δήμου Ερυμάνθου.

19:24

Εικόνες από τη φωτιά στο Κρανίδι Αργολίδας

Πηγή: ΙΝΤΙΜΕ

19:16

Πύργος: Εικόνες από την πυρκαγιά (video)

19:15

Τι συνέβη με το 112

Σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης η βλάβη στο 112 αποκαταστάθηκε στις 6.34 μ.μ..

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η βλάβη ανέκυψε στις 5 το απόγευμα - σύμφωνα με το υπουργείο, γι' αυτήν ευθύνεται ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος.

19:10

«Βελτιωμένη η κατάσταση σε Κρανίδι και Μεγαλόπολη»

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, μιλώντας στην «Κ» είπε: «Εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως στο Κρανίδι έχουν καεί αυλές σπιτιών και όχι σπίτια ολοσχερώς, αλλά θα πρέπει να σβήσει πλήρως η φωτιά για να γίνει απολογισμός».

«Στη Μεγαλόπολη έχουν καεί 3-4 σπίτια. Το βασικό πρόβλημα μας τώρα είναι στο Νεοχώρι Μεσσηνίας», συμπλήρωσε.

19:04

Μήνυμα από το 112 για τις περιοχές Σκαφιδιά και Αγιος Ηλίας στον Πύργο

19:00

Μαίνεται η πυρκαγιά στο Κρανίδι Αργολίδας 

 
18:52

Νεκρός 55χρονος άνδρας στην Μυρτιά της Ηλείας

Ο 55χρονος είχε μεταβεί στο σημείο προκειμένου να βοηθήσει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που μαίνεται.

Σύμφωνα με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη, ο 55χρονος φαίνεται να έπαθε εισρόφηση καθώς προτού μεταβεί στο σημείο είχε καταναλώσει φαγητό.

 
18:51

Μήνυμα από το 112 για τις περιοχές Κάλφα και Μασουραίικα 

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές Κάλφα και Μασουραίικα απομακρυνθείτε προς Σιμόπουλο ν. Ηλείας».

18:50

Σε 4 πλευρές του δήμου Ερμιονίδας τα πύρινα μέτωπα -Αναφορές για ζημιές σε σπίτια

«Σε τέσσερις πλευρές του Δήμου Ερμιονίδας καίνε τα πύρινα μέτωπα, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται μεγάλες εκτάσεις εντός οικισμών», ανέφερε, μιλώντας στην «Κ», ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας, Γιάννης Μαντζούνης.

Επίσης, πρόσθεσε πως «με βάση την ενημέρωση που έχω μέχρι τώρα, υπάρχουν ζημιές σε σπίτια, αλλά επειδή το μέτωπο της φωτιάς είναι πολύ μεγάλο, δεν μπορούμε να έχουμε ακόμα σαφή εικόνα». Παράλληλα, τόνισε ότι «εξακολουθούν να απειλούνται κατοικημένες περιοχές». Συμπλήρωσε ότι «στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης και τουλάχιστον έξι εναέρια μέσα».

Ακόμα, στο έργο της πυρόσβεσης συνδράμουν μηχανήματα και υδροφόρες της Περιφέρειας και των Δήμων. 

18:37

«Πολύ δύσκολες οι 2 πυρκαγιές στο νομό Ηλείας»

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, μιλώντας στην «Κ», τόνισε: «Εχουμε δύο πολύ δυναμικά μέτωπα αυτή τη στιγμή, εξαιρετικά δύσκολα, τον Ερύμανθο σε δασική πυρκαγιά που φτάνει τα 10 χιλιόμετρα μέτωπο. Εχουμε μια εξαιρετικά ανησυχητική στο Αλποχώρι σε κατοικημένη περιοχή».

«Τα εναέρια φεύγουν από Ερύμανθο και πηγαίνουν τώρα Αλποχώρι. Πολύ δύσκολες πυρκαγιές και οι δύο στον νομό Ηλείας».

18:35

Βίντεο από τη φωτιά στο Αλποχώρι

18:30

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα κύρια μέτωπα

  • Στο Κρανίδι επιχειρούν 48 πυροσβέστες με 21 οχήματα και 4 ελικόπτερα.
  • Στην Αχαΐα επιχειρούν 105 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρων, 38 οχήματα, 3 αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.
  • Στο Βουλέμι Φθιώτιδας επιχειρούν 24 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 8 οχήματα, 2 αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο.
  • Στη Μεγαλόπολη επιχειρούν 70 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 18 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.
18:26

«Πολύ δύσκολη η κατάσταση στο Κρανίδι - διακοπή ρεύματος»

Μιλώντας στην «Κ», ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Χρήστος Λαμπρόπουλος τόνισε: «Αυτό το μέτωπο είναι το πιο δύσκολο να ελεγχθεί. Κάηκαν κάποια σπίτια και σε μέρος της πόλης έχει κοπεί το ρεύμα».

Πρόσθεσε ότι η εικόνα είναι βελτιωμένη σε Μεσσηνία και στην έτερη εστία της Αργολίδας.

18:25

64 αγροτοδασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

18:16

Διακοπή κυκλοφορίας στην Ε.Ο. Πατρών-Πύργου

Διακοπή κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στη νέα Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου από Χανάκια μέχρι και Δουνέικα λόγω πυρκαγιάς.

18:14

Μήνυμα από το 112 για τις περιοχές Μυρτιά και Σκουροχώρι Ηλείας

«Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Μυρτιά και Σκουροχώρι Ηλείας απομακρυνθείτε προς Πύργο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

18:04

Πυρκαγιά στη συνοικία Γιάννουλη της Λάρισας

Οι φλόγες βρίσκονται στη συνοικία Γιάννουλη. Υπάρχουν διάσπαρτες εστίες στον συνοικισμό. Ενα ελικόπτερο έχει φτάσει εκεί σε πρώτη φάση.

17:57

Μήνυμα από το 112 για τις περιοχές Χανάκια και Αλποχώρι Ηλείας 

«Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Χανάκια και Αλποχώρι Ηλείας απομακρυνθείτε προς Πύργο. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

17:56

Μήνυμα από το 112 για την περιοχή Πόρτες Αχαΐας

Μήνυμα, μέσω του 112, στάλθηκε σε όσους κατοικούν ή βρίσκονται στην περιοχή Πόρτες, της Αχαΐας, να απομακρυνθούν προς την περιοχή Βελιτσές, λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του δήμου Ερυμάνθου.

«Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πόρτες Αχαΐας απομακρυνθείτε προς Βελίτσες. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

17:55

Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στην περιοχή Αλποχώρι της Ηλείας

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη φωτιά στην περιοχή Αλποχώρι, του δήμου Πύργου, στην Ηλεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται, λόγω των ανέμων, προς τις περιοχές, Χανάκια και Μυρτιά, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από κατοικημένες περιοχές.  

17:42

«Γίνεται πόλεμος στο Κρανίδι»

«Γίνεται πόλεμος στο Κρανίδι», ανέφερε, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την «Κ», ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας, Γιάννης Μαντζούνης, σχετικά με την εξέλιξη της φωτιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή.

17:36

Διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά στον Δήμο Ερυμάνθου - Δείτε βίντεο

17:34

Μήνυμα από το 112 για την περιοχή Κωστοπουλαίικα και Κάλφας Αχαΐας

«Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στις περιοχές Κωστοπουλαίικα και Κάλφας Αχαΐας απομακρυνθείτε προς Λάτα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

17:31

Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στο Νεοχώρι Μεσσηνίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή, Νεοχώρι του δήμου Οιχαλίας, στη Μεσσηνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πύρινο μέτωπο βρίσκεται νότια της κοινότητας Νεοχώρι και κινείται προς την κοινότητα Βαλύρα, αλλά και την μονή Βουλκάνου.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης καθώς και εναέρια μέσα.

17:27

Οκτώ μέτωπα στην Πελοπόννησο

Μιλώντας στην «Κ», ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός δήλωσε: «Οκτώ μέτωπα αυτή τη στιγμή μαίνονται στην Πελοπόννησο. Είναι 4 μεγάλες: σε Κρανίδι όπου καίγονται σπίτια, Μεγαλόπολη, Μεσσηνία και άλλη μία στην Αργολίδα κι άλλες 4 μικρότερες, 2 εξ αυτών στην Κορινθία».

«Πολύ σοβαρή η κατάσταση, πολύ δύσκολη μέρα», συμπλήρωσε.

17:24

Δήμαρχος Ερυμάνθου: Πολύ δύσκολη η κατάσταση

Πολύ δύσκολη χαρακτηρίζει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την φωτιά, η οποία ξεκίνησε από την περιοχή Μαστραντώνη της Αχαΐας, ο δήμαρχος Ερυμάνθου, Θεόδωρος Μπαρής.

Όπως είπε στην «Κ» ο δήμαρχος, «έχουν εκκενωθεί περισσότεροι από 10 οικισμοί», ενώ όσον αφορά σε ζημιές από την φωτιά, ανέφερε ότι «υπάρχουν σίγουρα ζημιές σε οικισμούς, σε σπίτια και σε ποιμνιοστάσια», προσθέτοντας ότι «δεν έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα τραυματισμοί πολιτών από την φωτιά και ελπίζουμε να μην συμβεί κάτι τέτοιο». Επίσης, ανέφερε ότι «δεν έχουμε πολλά εναέρια μέσα πυρόσβεσης, τα οποία άργησαν να έλθουν».   

17:19

Μήνυμα από το 112 για την περιοχή Κατσουπριναίικα και Πανταζαίικα Αχαΐας

Οι πολίτες καλούνται να απομακρυνθούν προς την περιοχή Κάλφα.

17:17

Μήνυμα από το 112 για την περιοχή Νεοχώρι Μεσσηνίας

17:16

Μήνυμα από το 112 για την περιοχή Πανουσαίικα Αχαΐας

Οι πολίτες καλούνται να απομακρυνθούν προς την περιοχή Σταυροδρόμι.

17:12

Μήνυμα από το 112 για την περιοχή Αμφιθέα Λάρισας

17:11

Μήνυμα από το 112 για την περιοχή Πετροθάλασσα Αργολίδας 

«Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πετροθάλασσα Αργολίδας απομακρυνθείτε προς Ερμιόνη. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

 

17:09

Μήνυμα από το 112 για την περιοχή Γάλαρο Αχαΐας

«Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Γάλαρο Αχαΐας απομακρυνθείτε προς Πόρτες. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

16:54

Βίντεο με τις φλόγες μέσα στο Κρανίδι

16:51

Καίγονται σπίτια στο Κρανίδι

Μιλώντας στην «Κ», ο δήμαρχος Ερμιονίδας, Γιάννης Γεωργόπουλος, σημειώνει ότι η φωτιά που ξεκίνησε νωρίτερα στην περιοχή Μελίντρα, έχει φτάσει στα πρώτα σπίτια της πόλης του Κρανιδίου, λέγοντας ότι ήδη έχουν τυλιχθεί κάποια εξ αυτών στις φλόγες.

Εχει γίνει εκκένωση προς Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και δεν επιχειρούν εναέρια μέσα.

16:45

Σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά στη Μεγαλόπολη - Κάηκαν σπίτια στο Χωρέμη Αρκαδίας

 
16:42

Κλειστός ο Εθνικός Κήπος και απαγόρευση κυκλοφορίας στον Λυκαβηττό

Σε έκτακτα μέτρα προχώρησε ο Δήμος Αθηναίων, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούν.

Η δημοτική Αρχή εφαρμόζοντας τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπονται σε καταστάσεις συναγερμού, όπως αυτή σήμερα στην Αττική, ανακοίνωσε ότι:

  • Ο Εθνικός Κήπος και το πάρκο του Αλσους Χωροφυλακής έκλεισαν για λόγους ασφαλείας, λόγω έντονων καιρικών φαινομένων και θα παραμείνουν κλειστά έως το πέρας του ωραρίου λειτουργίας τους.
  • Επίσης, έχει τεθεί σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας στον Λυκαβηττό, με περιπολίες και ετοιμότητα από συνεργεία του δήμου.
  • Ακόμη, ο δήμος έχει αναπτύξει περιπολίες από ομάδες προσωπικού του σε 24ωρη βάση σε όλους τους μεγάλους χώρους πρασίνου (Φιλοπάππου, Λυκαβηττό, Τουρκοβούνια, Ιλίσια κ.α.). Υδροφόρες βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε να βοηθήσουν το έργο της Πυροσβεστικής σε περίπτωση ανάγκης. Η Δημοτική Αστυνομία έχει τεθεί σε επιφυλακή και drones ελέγχουν μεγάλους χώρους. 
  • Από τον Δήμο Αθηναίων έγινε έκκληση προς τους πολίτες και τους φορείς να είναι πολύ προσεκτικοί και σε περίπτωση οποιουδήποτε κινδύνου αντιληφθούν να επικοινωνούν με το 1595 ή το 2105287800, τα οποία είναι σε 24ωρη λειτουργία.
16:35

Πυρκαγιές σε αγροτοδασικές σε Ρίγανη Αιτωλοακαρνανίας, Νεοχώρι Μεσσηνίας και Κρανίδι Αργολίδας

Κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

16:34

Μάχες με επικίνδυνες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

«Σε κατάσταση συναγερμού είναι σήμερα όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με επικίνδυνες πυρκαγιές να είναι σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της χώρας. Μόνο τις τελευταίες ώρες εκδηλώθηκαν 45 πυρκαγιές. Δίνουμε σκληρές μάχες για να τις αντιμετωπίσουμε και σε κάθε περίπτωση επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης, σε έκτακτη ενημέρωση. 

Επισήμανε ότι το 112 απέστειλε 11 μηνύματα είτε για την ενημέρωση των κατοίκων είτε για την απομάκρυνσή τους προς ασφαλή κατεύθυνση σε Μαύρο Λιθάρι Αττικής, Μεγαλόπολη Αρκαδίας, Μαστραντώνη Αχαΐας και Λυρκεία Αργολίδας και προσέθεσε ότι στην Κεφαλονιά, στο Αγρίνιο, στη Λιβαδειά, στη Θήβα, στο Μελιγαλά Μεσσηνίας, αλλά και σε άλλες περιοχές, καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν τα μέτωπα.

  • «Διανύουμε εξαιρετικά δύσκολες ημέρες. Γι' αυτό εφιστούμε την προσοχή σε όλους. Αν δείτε καπνό ή φλόγες, καλέστε μας στο τηλέφωνο 199 ή στο 112. Καλέστε μας αμέσως. Μην υποθέσετε ότι έχει καλέσει κάποιος άλλος πριν. Στη συνέχεια απομακρυνθείτε αμέσως από την περιοχή και διευκολύνετε την πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων». 
16:32

Πυρκαγιά στην ορεινή Αργολίδα από Λυρκεία προς Δούκα

 
16:30

Μεγάλη φωτιά στην Αρκαδία – Κάηκαν σπίτια στη Χωρέμη Μεγαλόπολης

 
16:28

Εσβησε η φωτιά στο Μαύρο Λιθάρι

Η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Μαύρο Λιθάρι, μεταξύ Αναβύσσου και Σαρωνίδας, έσβησε. Στην περιοχή έδωσαν τη μάχη της κατάσβεσης 55 πυροσβέστες, 16 οχήματα και 3 ελικόπτερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φλόγες καίνε κοντά σε σπίτια, ενώ το «112» ήχησε στην περιοχή, καλώντας τους πολίτες να απομακρυνθούν προς Γλυφάδα. 

Λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή Μαύρο Λιθάρι, η Αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου από το ύψος της οδού Ηλέκτρας έως το ύψος της οδού Μίνωος. Συγκεκριμένα, διενεργείται εκτροπή κυκλοφορίας στη λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου στο ύψος της λεωφόρου Καραμανλή.

16:27

Βίντεο από τη φωτιά στην Αχαΐα

Η δασική πυρκαγιά κοντά στο Μαστραντώνη Αχαΐας στο βίντεο από την webcam του meteo.gr στο Καλέντζι.

16:26

Θήβα: Δύο φωτιές σε αγροτικές περιοχές, κοντά σε βιομηχανίες

Δυο φωτιές είναι σε εξέλιξη σε αγροτικές περιοχές της Θήβας. Οι πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών, καίνε ξερά χόρτα ωστόσο αν επεκταθούν υπάρχει κίνδυνος για επιχειρήσεις και εργοστάσια που λειτουργούν στο σημείο.

Ειδικότερα, μία από αυτές ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στον παράδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας καίγοντας χαμηλή βλάστηση, ενώ οι φλόγες απείλησαν να μπουν σε επιχείρηση κουφωμάτων αλουμινίου.

Επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται και στα δύο σημεία ενώ στην επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν μηχανήματά και υδροφόρες των ΟΤΑ.

Πραγματοποιήθηκε διακοπή ηλεκτροδότησης μεταξύ Οινόης-Σφίγγας, λόγω πυρκαγιάς κοντά στη γραμμή στην περιοχή της Θήβας. 

Η αμαξοστοιχία IC 54 θα παραμείνει προσωρινά στον Σ.Σ. Οινόης και αναμένονται καθυστερήσεις.

16:25

Φωτιά στη Μεγαλόπολη

Σε εξέλιξη βρίσκονται πυρκαγιά στην Αρκαδία, όπου και εστάλη μήνυμα από το 112. Στη Μεγαλόπολη επιχειρούν 70 πυροσβέστες, 3 πεζοπόρα, 18 οχήματα, 6 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα. Η φωτιά θεωρείται δύσκολη και οι φλόγες είναι κοντά σε σπίτια.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Χρήστος Λαμπρόπουλος σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο σημείωσε ότι η «φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό Χορέμη, όπου έχει προκαλέσει ζημιές σε κτίσματα και κινείται κοντά στα χωριά Χρούσα και Απιδίτσα».

16:24

Φωτιά στην Αχαΐα

Μαίνεται φωτιά στην περιοχή Μαστραντώνη Αχαΐας - νωρίτερα εστάλησαν δύο μηνύματα από το  «112» για εκκενώσεις: Από Αγία Βαρβάρα προς Κάλφα και από Ράχη Αχαΐας προς Σκούρα.

Στην περιοχή επιχειρούν 76 πυροσβέστες, 27 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.


16:23

Πυρκαγιά στην Κεφαλονιά

Στα Διβαράτα της Κεφαλονιάς οι φλόγες μαίνονται σε δασική έκταση πάνω στο βουνό – επιχειρούν 25 πυροσβέστες, 8 οχήματα και 5 αεροσκάφη.

16:23

Πυρκαγιά στο Κρανίδι

Αργά το μεσημέρι ξέσπασε πυρκαγιά στην περιοχή Μελίντρα πάνω από το Κρανίδι και καίει χαμηλή βλάστηση. Επιχειρούν 12 πυροσβέστες, 5 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Νωρίτερα, εστάλη μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση κατοίκων από το Ανατολικό Κρανίδι προς το Πόρτο Χέλι και την Ερμιόνη.

16:22

Δύο πυρκαγιές στην Αργολίδα

Στην πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Λύρκεια της Αργολίδας επιχειρούν 54 πυροσβέστες, 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Εστάλη μήνυμα από το 112.

16:19

45 πυρκαγιές τις τελευταίες ώρες 

Μία εξαιρετικά δύσκολη ημέρα εξελίσσεται σήμερα για τις πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάνης, τις τελευταίες ώρες ξέσπασαν 45 πυρκαγιές σε διάφορα σημεία της χώρας, ενώ ήδη έχουν σταλεί 11 μηνύματα από το 112.

Οι φωτιές σε Κεφαλονιά, Αγρίνιο, Λιβαδειά και Θήβα είναι δύσκολες και «καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν τα μέτωπα» - κατά περιπτώσεις πνέουν ισχυροί άνεμοι που φτάνουν ακόμα και τα 95 χλμ την ώρα καθιστώντας δύσκολη τη συνδρομή των εναέριων μέσων.

Οι φωτιές που ξέσπασαν νωρίτερα σε Μαύρο Λιθάρι και Δροσοπηγή Κορινθίας ελέγχθηκαν.

Στο Μαύρο Λιθάρι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» οι φλόγες έχουν σβήσει.

MHT