Ανεξέλεγκτα μέτωπα πυρκαγιών στην Πελοπόννησο

Ανεξέλεγκτα μέτωπα πυρκαγιών στην Πελοπόννησο

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός ελέγχου παρέμεναν μέχρι αργά χθες το βράδυ οι πυρκαγιές σε Ηλεία και Αχαΐα, με την Πολιτική Προστασία να καλεί διαρκώς μέσω του 112 σε προληπτικές εκκενώσεις οικισμών. Στις 8 το βράδυ έξι χωριά (Αλεποχώρι, Χανάκια, Σκουροχώρι, Μυρτιά, Αγιος Ηλίας και Σκαφιδάς) εκκενώθηκαν προληπτικά κατόπιν απόφασης του δημάρχου Πύργου Στάθη Καννή. Η πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στο χωριό Αλεποχώρι λίγο μετά τις 5 μ.μ. και λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Στο χωριό Μυρτιά ένας 55χρονος έχασε τη ζωή του, με την αστυνομία να αποδίδει τον θάνατό του σε παθολογικά αίτια. Ο άτυχος άνδρας φέρεται να έτρεξε να συνδράμει το έργο της κατάσβεσης και κατέληξε –σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.–, όχι συνεπεία της φωτιάς. Το δεύτερο επικίνδυνο μέτωπο που παρέμενε μέχρι αργά χθες σε εξέλιξη ήταν στην Αχαΐα. Ξέσπασε στις 2 το μεσημέρι κοντά στο χωριό Μαστραντωνάκι. Βραδινές ώρες μέσω του μηχανισμού 112 εκκενώθηκαν οι οικισμοί Μαζαράκι, Πρόδρομος, Βουλιαγμένη, Λαγανάς κ.ά.

Σε εξέλιξη βρισκόταν και η φωτιά στο Κρανίδι Αργολίδας, όπου οι φλόγες προκάλεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ζημιές σε σπίτια. Σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε, ο εκπρόσωπος Τύπου της Π.Υ. Βασίλης Βαθρακογιάννης ανέφερε ότι μόνο μέχρι το μεσημέρι είχαν εκδηλωθεί 45 πυρκαγιές.

Μάλιστα, το απόγευμα, και ενώ μεγάλες φωτιές, όπως αυτή στο Κρανίδι, βρίσκονταν σε εξέλιξη απειλώντας οικισμούς, «έπεσε» το 112 και αντικαταστάθηκε από έκτακτη ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που αναφερόταν σε προσωρινή βλάβη του συστήματος και ζητούσε από τα ΜΜΕ να δημοσιοποιήσουν άμεσα εντολές εκκένωσης στις περιοχές Πετροθάλασσα Αργολίδας και Γάλαρο Αχαΐας. Το «112» έπεσε στις 5 μ.μ. και η λειτουργία του αποκαταστάθηκε περίπου μιάμιση ώρα αργότερα. Πηγές από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης απέδωσαν τη διακοπή λειτουργίας σε υπαιτιότητα του τηλεπικοινωνιακού παρόχου.

Πολύ επικίνδυνη πυρκαγιά ήταν αυτή που ξέσπασε στις 11 το πρωί στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, σε χαμηλή βλάστηση κοντά σε εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, αλλά γρήγορα επεκτάθηκε. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Χρήστο Λαμπρόπουλο, «η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό Χωρέμη, όπου έχει προκαλέσει ζημιές σε κτίσματα και κινήθηκε κοντά στα χωριά Χρούσα και Απιδίτσα». Εστάλη μήνυμα 112 που καλούσε τους πολίτες, αν βρίσκονται στην περιοχή Χωρέμη Αρκαδίας να απομακρυνθούν προς Βελιγοστή και εν συνεχεία σε όσους βρίσκονταν στις περιοχές Απιδίτσα και Χρούσα να κατευθυνθούν προς Μεγαλόπολη.

Στο μέτωπο βρίσκονταν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις – 70 πυροσβέστες, 18 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, με τους τοπικούς φορείς να ζητούν ενισχύσεις. Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, μιλώντας στην ΕΡΤ από τη Μεγαλόπολη, είπε ότι πέρα από το συγκεκριμένο μέτωπο η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο στη Μεσσηνία. Τόνισε επίσης ότι η κατάσταση ήταν «πόλεμος» στο Κρανίδι. Εκεί η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 4 μ.μ. και εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων γρήγορα επεκτάθηκε.

Μιλώντας στην «Κ», ο δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος δήλωσε ότι η φωτιά που ξεκίνησε στην περιοχή Μελίντρα ήταν επικίνδυνη και το απόγευμα είχε φτάσει στα πρώτα σπίτια της πόλης του Κρανιδίου προκαλώντας ζημιές. Δυο φωτιές ξέσπασαν και σε αγροτικές περιοχές της Θήβας.

Οι πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών, έκαιγαν ξερά χόρτα, κοντά ωστόσο σε βιομηχανική περιοχή με πλήθος εργοστασίων. Συγκεκριμένα, μία σημειώθηκε σε χαμηλή βλάστηση στον παράδρομο της Εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας απειλώντας επιχείρηση κουφωμάτων αλουμινίου. Μάχη με τις φλόγες έδιναν 39 πυροσβέστες με 11 οχήματα και 5 αεροσκάφη και στην Κεφαλονιά, όπου το μεσημέρι της Παρασκευής ξέσπασε μεγάλη φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Διβαράτα.

Το μεσημέρι, φωτιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Μαύρο Λιθάρι, μεταξύ Αναβύσσου και Σαρωνίδας, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο λίγο πριν από τις 4 μ.μ. Για λόγους ασφαλείας η Αστυνομία είχε διακόψει την κυκλοφορία στη λεωφόρο Αθηνών – Σουνίου και είχε σταλεί μήνυμα 112 στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, που τους προέτρεπε να κατευθυνθούν προς Γλυφάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT