Πτώση των μποφόρ, αλλά ο κίνδυνος παραμένει

Πτώση των μποφόρ, αλλά ο κίνδυνος παραμένει

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταδιακή αποκλιμάκωση των δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών προβλέπεται από σήμερα Σάββατο 22 Ιουνίου και τις επόμενες μέρες, αλλά θα παραμείνουν οι επικίνδυνες συνθήκες –με μικρότερη ωστόσο ένταση– σε Αττική, κεντρική και νότια Εύβοια, Λακωνία, Αργολίδα και Χίο, σε περιοχές κρίσιμες και με συχνή εμφάνιση πυρκαγιών. Αυτή είναι η εκτίμηση της ομάδας Flame του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, από σήμερα θα υπάρχει βαθμιαία εξασθένηση των ανέμων, οι οποίοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και στο Αιγαίο 6, πρόσκαιρα και τοπικά 7 μποφόρ. Η πρόγνωση αυτή αφορά και τις πιο απειλούμενες περιοχές, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο. Ειδικά στην Αττική αναμένονται άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ, ενώ πρόσκαιρα τοπικά μπορεί να φτάσουν και τα 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία στην Αττική θα κυμανθεί από 25 έως 37 βαθμούς Κελσίου η μέγιστη, ενώ στα ανατολικά και τα βόρεια η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Σε επίπεδο χώρας, η θερμοκρασία θα είναι και σήμερα σε υψηλά επίπεδα και θα φτάσει τους 35 με 37 βαθμούς, κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 38 με 39, τοπικά στα δυτικά και νότια τους 40 βαθμούς, ενώ στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου. Οι πιο υψηλές θερμοκρασίες θα εμφανισθούν στη δυτική Ελλάδα, αλλά οι άνεμοι εκεί θα είναι 3-5 μποφόρ και τοπικά στο νότιο Ιόνιο έως 6. Η τάση εξασθένησης των ανέμων προβλέπεται να συνεχιστεί και την Κυριακή, πνέοντας από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ στο Αιγαίο και τοπικά στο βόρειο Ιόνιο μπορεί να φτάσουν και τα 6 μποφόρ.

Δείκτης ξηρασίας

Eνα βασικό πρόβλημα που υπογραμμίζει η ομάδα Flame είναι η ευφλεκτότητα της λεπτής και ξερής καύσιμης ύλης, που βρίσκεται μέσα σε δασικές εκτάσεις ή άλλες περιοχές πρασίνου. Ο δείκτης ξηρασίας μάς δίνει μια εικόνα της επικινδυνότητας, καθώς όταν είναι κάτω από 10% είναι πολύ πιο εύκολο η νεκρή βιομάζα να πάρει φωτιά, εάν βρεθεί βέβαια σπίθα για να την ανάψει. Την Πέμπτη σχεδόν το σύνολο της χώρας υπολογιζόταν πως ήταν έως ή και κάτω από το 10%. Την Παρασκευή τα πράγματα ήταν λίγο καλύτερα, κι αυτή φαίνεται πως θα είναι η τάση και για σήμερα. Αλλά θέλει πολύ μεγάλη προσοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT