Νύχτα αγωνίας στην Ηλεία – Μάχη για να ελεγχθούν τα μέτωπα

Νύχτα αγωνίας στην Ηλεία – Μάχη για να ελεγχθούν τα μέτωπα

Ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν σκληρή μάχη στην Ηλεία με στόχο να θέσουν υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο το οποίο, μέχρι αργά το βράδυ, μαινόταν ανεξέλεγκτο. Μπαράζ εκκενώσεων σημειώθηκε την Παρασκευή, νεκρός ένας 55χρονος που συμμετείχε στις επιχειρήσεις πυρόσβεσης, αναφορές για καμένα σπίτια

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολλαπλά μέτωπα πυρκαγιάς επιχειρεί από το μεσημέρι η πυροσβεστική υπηρεσία, με τις συνθήκες κατάσβεσης να παραμένουν ιδιαίτερα δύσκολες σε Μαστραντώνη Αχαΐας και Αλποχώρι Ηλείας, όπου αναμένονται ολονύκτιες μάχες με τις φλόγες. 

Ενας 55χρονος άνδρας που συμμετείχε στις επιχειρήσεις κατάσβεσης στη περιοχή Μυρτιά της Ηλείας, έχασε τη ζωή του. Στις περιοχές Απιδούλα και Μαζαράκι υπάρχουν πληροφορίες για καμένα σπίτια, σύμφωνα με τοπικά μέσα. Το βράδυ της Παρασκευής η φωτιά απειλούσε σπίτια στον οικισμό Λάτα, κοντά στις όχθες της τεχνητής λίμνης Πηνειού.

Σημαντικές φωτιές σημειώθηκαν ακόμα σε Μεγαλόπολη Αρκαδίας, Λυρκεία Αργολίδας, Νεοχώρι Μεσσηνίας, Ρίγανη Αγρινίου, όπου πλέον υπάρχουν μόνο διάσπαρτες εστίες. Πυρκαγιά σε ιδιαίτερα δύσβατη ορεινή περιοχή ξέσπασε στο Παρανέστι Δράμας, όπου επιχειρούν 26 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και τρία οχήματα. Στην Κεφαλλονιά η φωτιά δεν έχει πλέον ενεργό μέτωπο. Στο Κρανίδι Αργολίδας καίνε μόνο διάσπαρτες εστίες. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχο, Βασίλη Βαθρακογιάννη σε κάποιες από τις πυρκαγιές η ταχύτητα των ανέμων ξεπέρασε τα 120 χλμ ανά ώρα.

Διαβάστε εδώ όσα συνέβησαν την Παρασκευή στα πύρινα μέτωπα

Πολλαπλά μηνύματα από το 112 – Πρόβλημα με το σύστημα

Το σύστημα προειδοποιητικών μηνυμάτων 112 παρουσίασε προβλήματα το μεσημέρι της Παρασκευής. Η λειτουργία του αποκαταστάθηκε και συνολικά εστάλησαν 26 μηνύματα σε κατοίκους περιοχών σε ζώνες κινδύνου, εκ των οποίων τα 13 αφορούσαν τη φωτιά στο Μαστραντώνη Αχαΐας. Με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιήθηκαν πολλές μετακινήσεις πολιτών προς ασφαλείς τοποθεσίες, σύμφωνα με τον πύραρχο Βαθρακογιάννη. 

Το πύρινο μέτωπο από την Αχαΐα έφτασε στην Ηλεία

Ο πύραρχος εξήγησε πως η πυρκαγιά από την Αχαΐα, επεκτάθηκε στα σύνορα με την Ηλεία. «Εχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική και όλες οι δυνάμεις καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να την περιορίσουν. Επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 43 οχήματα». Μέχρι το τελευταίο φως επιχειρούσαν συνολικά 19 εναέρια μέσα. Μεγάλη είναι η συνδρομή που παρέχουν εθελοντές αλλά και μηχανήματα έργου και υδροφόρες της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 64 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Οι 46 αντιμετωπίστηκαν άμεσα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 18.

 

Οι περιοχές «υψηλού κινδύνου» για το Σάββατο

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς αύριο προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική, τη Στερεά Ελλάδα αλλά και την Πελοπόννησο.

Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπογράμμισε ότι σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει. «Τονίζουμε ότι η επικινδυνότητα που δημιουργούν οι πυρκαγιές επιβάλλουν την προσοχή όλων. Σε περίπτωση πυρκαγιάς θα πρέπει υποχρεωτικά να ακολουθούνται οι οδηγίες των αρμόδιων αρχών», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT