Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για το Σάββατο – Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για το Σάββατο – Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία

Πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, κατηγορίας 4, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, προβλέπει για το Σάββατο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας. Αναλυτικός χάρτης

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, κατηγορίας 4, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, προβλέπει για το Σάββατο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τον χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα η αρμόδια υπηρεσία, μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιάς διατρέχουν οι: 

  1. Περιφέρεια Αττικής
  2. Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
  3. Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για το Σάββατο – Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία-1
Φωτ. Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 

Η πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο

Αίθριος καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες στα βορειοδυτικά ορεινά. Ανεμοι έως 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ. Πολύ υψηλή και τοπικά ακραία επικινδυνότητα για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών στα ανατολικά και νότια.

Πιο αναλυτικά, το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 17 έως 35 βαθμούς, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 17 έως 38, στη Θεσσαλία από 16 έως 37 βαθμούς, στην Ήπειρο από 17 έως 37, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα από 17 έως 39 βαθμούς, στα Επτάνησα από 20 έως 37 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 19 έως 31-33 βαθμούς (τοπικά στη Νότια Κρήτη έως 37-38 βαθμούς), ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι μέγιστες θα φτάσουν στους 35-36 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν, στο Αιγαίο από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ και στο Ιόνιο γενικά βορειοδυτικοί έως 3-4 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε αίθριο καιρό. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ και στα ανατολικά τμήματα έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 35 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε αίθριο καιρό. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 33-34 βαθμούς.

Συστάσεις από την Πολιτική Προστασία

Η Γενική Γραμματεία έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT